Τέσσερις αλλαγές στην όραση που δείχνουν ότι έχεις υψηλή χοληστερόλη

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου 2023 12:22 Τέσσερις αλλαγές στην όραση που δείχνουν ότι έχεις υψηλή χοληστερόλη

Το να παρατηρήσετε ξαφνικές αλλαγές στην όρασή σας μπορεί να είναι ανησυχητικό, ειδικά εάν υποφέρετε από υψηλά επίπεδα χοληστερόλης. Ποια είναι η σχέση μεταξύ αυτών των δύο; Εξηγούμε τα 4 κοινά σημάδια της βλάβης της χοληστερόλης στα μάτια και πώς θα μπορούσατε να προστατεύσετε την όρασή σας.

Μια μέρα, μπορεί να δείτε πλωτήρες στα μάτια (μπορεί να πάρει πολλές μορφές, από μικρές μαύρες κουκκίδες ή τραχιές γραμμές μέχρι δαχτυλίδια ή ιστούς αράχνης) και να μη δώσετε σημασία. Αυτά τα σημάδια τις περισσότερες φορές είναι φυσιολογικά, αλλά αν τα βιώνετε τακτικά θα μπορούσε να σημαίνει κάτι άλλο.

Τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης μπορούν να προκαλέσουν πολλά σωματικά συμπτώματα. Μερικά από αυτά τα συμπτώματα συμβαίνουν στα μάτια σας. Θα μπορούσατε να δείτε κινούμενα σημεία ή να δυσκολεύεστε να δείτε τα πράγματα σωστά στο βάθος. Εάν αυτό είναι κάτι που συμβαίνει συχνά, η χοληστερόλη σας μπορεί να είναι ο ένοχος.

Ίσως να σκέφτεστε – θα είναι μακροπρόθεσμη αυτή η ζημιά; Υπάρχουν τρόποι με τους οποίους μπορώ να εμποδίσω αυτό να συμβεί στο μέλλον; Για να λάβετε απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις, συνεχίστε να διαβάζετε το άρθρο σχετικά με τα 4 κοινά σημάδια της υψηλής χοληστερόλης στα μάτια σας.

4 αλλαγές στην όραση που δείχνουν ότι έχετε υψηλή χοληστερόλη

Οι άνθρωποι που αγωνίζονται να διατηρήσουν τη χοληστερόλη τους μπορεί να παρατηρήσουν οφθαλμικά συμπτώματα. Αυτό δεν είναι πάντα σοβαρό, αλλά είναι ένα σημάδι ότι πρέπει να μειώσετε τα επίπεδα χοληστερόλης σας.

Θολή όραση

 

Η απόφραξη της φλέβας αμφιβληστροειδούς είναι μια σοβαρή κατάσταση που προκαλεί θολή όραση. Αυτό συμβαίνει όταν τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης (LDL) πήζουν το αίμα στις στενές φλέβες. Το πρώτο σημάδι μιας απόφραξης είναι η θολή όραση σε ένα μόνο μάτι ή η πλήρης απώλεια όρασης που επιδεινώνεται τις επόμενες ώρες ή ημέρες.

 

Τα άτομα που αντιμετωπίζουν τακτικά προβλήματα με τη ροή του αίματος τους διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν αυτό το σύμπτωμα. Για παράδειγμα, κάποιος που πάσχει από υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση) θα μπορούσε επίσης να έχει στενές φλέβες στα μάτια του, ανάλογα με το πώς διαχειρίζεται την πάθηση.Είναι πολύ σημαντικό να αναζητήσετε αμέσως επαγγελματική βοήθεια για να αποφύγετε μόνιμες βλάβες και μακροχρόνια απώλεια όρασης.

 

 

Κίτρινα εξογκώματα γύρω από τα μάτια

 

Τα ανυψωμένα κίτρινα εξογκώματα γύρω από τα μάτια σας μπορεί να είναι σημάδι υψηλής ποσότητας κακής χοληστερόλης. Οι μη επώδυνες λιπώδεις εναποθέσεις συνήθως εμφανίζονται κίτρινες και κάθονται στα άνω και κάτω βλέφαρά σας.

 

Μπορείτε να ζητήσετε από έναν γιατρό να τα αφαιρέσει, αλλά μπορεί να υποδηλώνουν ένα υποκείμενο πρόβλημα. Το να έχετε περισσότερα εξογκώματα θα μπορούσε να αντιπροσωπεύει πρώιμη καρδιακή νόσο. Τώρα, αυτό ακούγεται αρκετά τρομακτικό, αλλά υπάρχουν τρόποι για τον της χοληστερόλης και την πρόληψη του κινδύνου καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού.

Για να αποτρέψετε αυτά τα κίτρινα χτυπήματα, υιοθετήστε μια διατροφή χαμηλή σε αλάτι, πίνετε περισσότερο νερό και διαχειριστείτε τα επίπεδα του στρες. Το άγχος αυξάνει την αρτηριακή πίεση και αυξάνει την περιεκτικότητα σε χοληστερόλη στο σώμα σας. Εάν παρατηρήσετε τυχόν εξογκώματα, βρείτε τρόπους για να μειώσετε τα επίπεδα χοληστερόλης και μιλήστε με τον γιατρό σας σχετικά με τις επιλογές χειρουργικής επέμβασης.

 

 

 

Jenny.Gr

 

 

Λευκές, γκρι ή κίτρινες εναποθέσεις γύρω από τον κερατοειδή

 

Το Arcus senilis είναι ο κύριος λόγος για έναν γκρι δακτύλιο στον κερατοειδή σας. Ωστόσο, αυτό το σύμπτωμα δεν επηρεάζει την όρασή σας, αλλά συνήθως εμφανίζεται όταν τα επίπεδα χοληστερόλης σας είναι πολύ υψηλά. Περισσότερα λιπίδια (τύποι λίπους) μπορούν να συσσωρευτούν βαθιά στην άκρη του κερατοειδούς και τελικά να σχηματίσουν έναν πλήρη δακτύλιο γύρω από την ίριδά σας.

 

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να μην ενοχλούνται, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν τρόποι για να το αποτρέψετε. Θα μπορούσατε να πάτε για τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων ή να καταναλώνετε λιγότερο αλκοόλ για να διατηρήσετε υψηλή τη λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας (την καλή χοληστερόλη) στο σώμα σας.

Πλωτήρες στα μάτια

Αυτό το ενοχλητικό πρόβλημα στην όρασή μας μπορεί να πάρει πολλές μορφές, από μικρές μαύρες κουκκίδες ή τραχιές γραμμές μέχρι δαχτυλίδια ή ιστούς αράχνης. Οι πλωτήρες στα μάτια μπορεί να είναι ένα από τα προειδοποιητικά σημάδια της υψηλής χοληστερόλης. Τα κατεστραμμένα αιμοφόρα αγγεία δημιουργούν συνήθως αυτά τα σημάδια στο μάτι σας. Οποιοσδήποτε τύπος αιμορραγίας ή φλεγμονής οδηγεί σε απώλεια όρασης, οπότε βρείτε ιατρική βοήθεια μόλις παρατηρήσετε αυτό το σύμπτωμα.

 

Μπορεί η υψηλή χοληστερόλη να προκαλέσει προβλήματα στα μάτια;

 

Ναι, η υψηλή χοληστερόλη μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στα μάτια, όπως απόφραξη της αρτηρίας του αμφιβληστροειδούς, επηρεάζοντας αρνητικά την όρασή σας. Η παροχή αίματος στα μάτια σας μπορεί να μην είναι καλή εξαιτίας της υπερβολικής χοληστερόλης, γι' αυτό πάντα να μιλάτε με τον γιατρό σας για αυτά τα οφθαλμικά συμπτώματα.

 

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να ανησυχούν για την υγεία των ματιών τους όταν διαχειρίζονται τα επίπεδα χοληστερόλης. Είναι σύνηθες φαινόμενο τα υψηλά επίπεδα λιπιδίων στο αίμα να επηρεάζουν την όραση σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, αλλά αυτό συμβαίνει μόνο εάν δεν παρακολουθείτε την υγεία σας. Να αναζητάτε πάντα εκείνα τα ενδεικτικά σημάδια που θα μπορούσαν να βλάψουν τα μάτια σας στο μέλλον.

 

Απλώς θυμηθείτε ότι και άλλες μακροχρόνιες παθήσεις μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στα μάτια. Η υπέρταση και ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί να επιδεινώσουν την απώλεια όρασης ή να ενθαρρύνουν την απόφραξη της φλέβας του αμφιβληστροειδούς.

Πώς να προστατέψετε τα μάτια σας από την υψηλή χοληστερόλη

 

Η διαχείριση των επιπέδων χοληστερόλης σας είναι πολύ σημαντική για την προστασία των ματιών σας. Μπορείτε να ξεκινήσετε ακολουθώντας μια διατροφή χαμηλή σε νάτριο και σε εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα. Η κατανάλωση λιγότερων αλμυρών τροφών είναι σημαντική για την ενίσχυση της καρδιάς σας και τη μείωση των λιπιδικών προφίλ του αίματος.

 

Μπορείτε επίσης να κάνετε σωματική δραστηριότητα για να αποφύγετε προβλήματα στα μάτια . Η τακτική άσκηση, όπως το να πηγαίνετε για μια μεγάλη βόλτα ή να τρέχετε, μπορεί να αυξήσει την καλή χοληστερόλη (HDL) στο σώμα σας. Αυτό μπορεί να αποτρέψει μπλοκαρίσματα στην καρωτίδα που τροφοδοτεί με αίμα πολύσημαντικά όργανα.

Υπάρχουν άλλες μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορείτε να κάνετε για να αποτρέψετε τη βλάβη της χοληστερόλης. Αυτό μπορεί να είναι η μείωση του αλκοόλ και του καπνίσματος. Πάντα να αναζητάτε επαγγελματική ιατρική βοήθεια εάν εντοπίσετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα.

Πηγή: jenny.gr

 

 

 

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση