• Εκτύπωση

Βόμβα: Καταρρέει η Συνεταιριστική Τράπεζα Λαμίας?-Τι θα γίνει με τις καταθέσεις?
-Πιθανότατα μη αναστρέψιμη η κατάσταση
-Τι λέει η Τράπεζα της Ελλάδος

Μεγάλη αναστάτωση στην τοπική κοινωνία και κυρίως στους συνεταίρους και καταθέτες της Σ.Τ. Λ., μετά την δημοσίευση της επιστολής της Τράπεζας της Ελλάδος, που εκπέμπει σήμα κινδύνου για τις Συνεταιριστικές Τράπεζες, ενώ περιγράφει μία άκρως δυσχερή κατάσταση για 4 από αυτές μεταξύ των οποίων είναι και η Λαμία.

Την επιστολή "βόμβα", αποκάλυψε η εφημερίδα «Ισοτιμία» και εστάλη από τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος στον Υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο.
Ο κ. Γιώργος Προβόπουλος εκφράζει την αγωνία του για τις 4 τράπεζες, που κινδυνεύουν ακόμα και με ανάκληση αδείας. Η επιστολή κάνει επίσης λόγο για διορισμό Επιτρόπων και για έλλειψη οποιουδήποτε σχεδιασμού, που θα μπορούσε να επαναφέρει τα μεγέθη των τραπεζών αυτών σε βιώσιμη τροχιά.

Το δημοσίευμα της εφημερίδας <<Ισοτιμία>>  αναφέρεται στην αγωνία των καταθετών, αφού συνολικά οι καταθέσεις φθάνουν τα 3,2 δις ευρώ, ενώ η επιστολή "φωτιά" της Τράπεζας της Ελλάδος, τονίζει την ανάγκη κάλυψης των καταθετών, που θα έχει κόστος 180 εκ. ευρώ για το δημόσιο (με στοιχεία 31.12.2011).

Η διοίκηση της Σ.Τ.Λ. προς το παρόν δεν έχει εκδώσει κάποια ανακοίνωση, που να διαψεύδει ή να απαντά σε όλα αυτά.


Διαβάστε ολόκληρη την επιστολή της Τράπεζας της Ελλάδος προς τον  Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο:

«Κύριε Αντιπρόεδρε,

Σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις μας σας είχα ενημερώσει για τις δυσμενείς εξελίξεις στον κλάδο των συνεταιριστικών τραπεζών. Επίσης, στις 16 Νοεμβρίου 2011 ο Υποδιοικητής και στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) είχαν, σε ειδική προς τούτο συνάντηση, ενημερώσει σχετικά και το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών. Μάλιστα, σ’ εκείνη τη συνάντηση είχαν εκφραστεί οι προθέσεις της ΤτΕ να προβεί στη λήψη εποπτικών μέτρων (τοποθέτηση επιτρόπου ή ακόμα και ανάκληση αδείας) σε ορισμένες από τις τράπεζες του κλάδου. Εκτοτε, η ΤτΕ κάλεσε σε ακρόαση τις διοικήσεις έξι συνεταιριστικών τραπεζών, τα χρηματοοικονομικά μεγέθη των οποίων εμφάνιζαν έντονη επιδείνωση. Παράλληλα, συνεχιζόταν και ο νέος κύκλος επιτόπιων ελέγχων σε μεγάλο αριθμό συνεταιριστικών τραπεζών.

Με βάση τα μέχρι στιγμής ευρήματα, τέσσερις συνεταιριστικές τράπεζες, η Αχαϊκή, η Ευβοίας, η Λαμίας και η Λέσβου-Λήμνου, βρίσκονται σε ιδιαίτερα δυσχερή και πιθανότατα μη αναστρέψιμη θέση, εμφανίζοντας πολύ υψηλά ποσοστά μη εξυπηρετούμενων δανείων και χαμηλούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.

Οι εν λόγω τράπεζες αποτελούν το 13% της αγοράς, με σύνολο δανείων προ προβλέψεων ύψους 452 εκατ. ευρώ, καταθέσεις 432 εκατ. ευρώ, 40 καταστήματα και 241 άτομα προσωπικό, ενώ, όπως και η πλειονότητα των συνεταιριστικών τραπεζών, χαρακτηρίζονται από την έλλειψη επαρκούς ενεχύρου και συνεπώς τη μη δυνατότητα πρόσβασής τους στο μηχανισμό έκτακτης παροχής ρευστότητας. Επίσης, όπως προέκυψε μετά από συναντήσεις στελεχών της ΤτΕ με τις διοικήσεις των εν λόγω τραπεζών, δεν διαφάνηκε να υπάρχει ο οποιοσδήποτε σχεδιασμός ενεργειών, που, σε εύλογο χρονικό διάστημα, θα μπορούσε να επαναφέρει τα μεγέθη των τραπεζών αυτών σε βιώσιμη τροχιά.

Υπό το πρίσμα αυτό, η ΤτΕ σκοπεύει να προβεί άμεσα στις απαραίτητες εποπτικές ενέργειες και συγκεκριμένα σε τοποθέτηση Επιτρόπου. Με δεδομένη την ήδη επιβαρημένη κατάσταση των τραπεζών αυτών, εκτιμάται ότι είναι πολύ πιθανό η ΤτΕ να αναγκαστεί σε σύντομο χρονικό διάστημα να προχωρήσει και στην ανάκληση της αδείας τους, γεγονός που θα απαιτήσει την κάλυψη των καταθετών.

Λόγω του ότι μία τέτοια εξέλιξη θα προκαλούσε αναστάτωση στις τοπικές κοινωνίες, εκτιμάται απαραίτητη η αποζημίωση του συνόλου των καταθετών, κάτι που συνεπάγεται ένα κόστος περίπου 180 εκατ. ευρώ για το ελληνικό δημόσιο (με στοιχεία 31.12.2011), ποσό που ισούται με το μη καλυπτόμενο από το ΤΕΚΕ ύψος καταθέσεων των εν λόγω συνεταιριστικών.

Λάβετε επίσης υπόψη ότι επτά ακόμη συνεταιριστικές τράπεζες χαρακτηρίζονται ως εποπτικά αδύναμες, καθώς αντιμετωπίζουν σημαντικές πιέσεις στη ρευστότητα, την ποιότητα του δανειακού τους χαρτοφυλακίου και την κεφαλαιακή τους επάρκεια. Θετικό είναι το γεγονός ότι η πλέον αδύναμη εξ αυτών, η Ηπείρου, βρίσκεται ήδη σε διαδικασία αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. Ωστόσο, είναι αυξημένη η πιθανότητα στο αμέσως επόμενο διάστημα η ΤτΕ να εφαρμόσει εποπτικά μέτρα σε ορισμένες από τις τράπεζες της κατηγορίας αυτής. Συνολικά, οι συνεταιριστικές τράπεζες που χαρακτηρίζονται ως εποπτικά αδύναμες έχουν δάνεια και καταθέσεις ύψους περίπου 850 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας πλησίον του εποπτικού ορίου και αυξημένο λόγο καθυστερήσεων.

Τέλος, οι πέντε σχετικώς πιο ισχυρές από εποπτικής άποψης τράπεζες, με ύψος δανείων άνω των 2 δις. ευρώ και καταθέσεις 1,9 δις. ευρώ, δεν αντιμετωπίζουν μεν άμεσο πρόβλημα. Ωστόσο, περαιτέρω επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών είναι βέβαιο ότι δεν θα τις αφήσει ανεπηρέαστες και σύντομα θα απαιτηθεί και γι’ αυτές ενίσχυση της ρευστότητας και της κεφαλαιακής τους βάσης. Συνολικά, ο κλάδος των συνεταιριστικών τραπεζών αφορά δάνεια ύψους 3,5 δις. ευρώ και προσωπικό 1.307 ατόμων. Είμαι στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε ενημέρωση επί των ανωτέρω ζητημάτων…».

Προσαρμοσμένη αναζήτηση
Επικοινωνία  |   Ταυτότητα  |   Σύνδεση  |   Αναφορά σφάλματος  |   Όροι χρήσης  |   Επάνω
Copyright © 2010-2024 LamiaReport.gr   Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.  |   Powered by LR WEB