• Εκτύπωση

Πόρισμα - καταπέλτης του ΣΔΟΕ για το Εργατικό Κέντρο Φθιώτιδας!- Στα χέρια του Εισαγγελέα Λαμίας το πολυσέλιδο πόρισμα του ΣΔΟΕ Στερεάς Ελλάδας
- Πλήρης επιβεβαίωση του LamiaReport, που αποκάλυψε το μεγάλο σκάνδαλο
- Διαβάστε πως έφαγαν εκατομμύρια ευρώ με "αόρατα" σεμινάρια

Κάποιοι έβαλαν "θεούς και δαίμονες" για να κουκουλώσουν την υπόθεση. Συγχαρητήρια λοιπόν στους ράμπο του ΣΔΟΕ Στερεάς Ελλάδας και στους Οικονομικούς Εισαγγελείς που έφεραν εις πέρας αυτή την υπόθεση, γιατί είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τον βρώμικο πόλεμο που δέχθηκαν όλο αυτό το διάστημα.

Το LamiaReport είχε αποκαλύψει το μεγάλο σκάνδαλο πριν από ένα χρόνο περίπου, μαζί με την περίεργη "διάρρηξη", που είχε γίνει στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου Φθιώτιδας.  Διαβάστε τις σχετικές αναρτήσεις του LR στο τέλος του άρθρου.

Σήμερα(19/01) η εφημερίδα "Ελευθεροτυπία" έχει τίτλο στην πρώτη σελίδα για το σκάνδαλο μαμούθ, όπως το χαρακτηρίζει, ενώ έχει αφιερώσει μια ολόκληρη σελίδα με εκτενές ρεπορτάζ του Θάνου Πασχάλη για το πόρισμα του ΣΔΟΕ που αφορά στα "αόρατα" σεμινάρια.

Πως έφαγαν Ευρωπαϊκά κονδύλια για επιμόρφωση εργαζομένων

Εργατοϋπαλληλικά κέντρα, εμπορικοί σύλλογοι, επιμελητήρια, ιδιωτικά κέντρα επαγγελματικής κατάρτισης, εκπαιδευτές αλλά και απλοί εργαζόμενοι που "χρησιμοποιήθηκαν" με το αζημίωτο ως εκπαιδευόμενοι σε ανύπαρκτα σεμινάρια επαγγελματικής κατάρτισης σε όλη την Ελλάδα, φέρεται να εμπλέκονται σε διασπάθιση μεγάλου μέρους κοινοτικών κονδυλίων ύψους 12 εκ. ευρώ σύμφωνα με πόρισμα-καταπέλτη που συνέταξε το ΣΔΟΕ Στερεάς Ελλάδας και το οποίο απέστειλε την περασμένη βδομάδα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Λαμίας και στα κεντρικά του ΣΔΟΕ στην Αθήνα σε πολυσέλιδο πόρισμα εκατοντάδων σελίδων αποκαλύπτεται το τεράστιο φαγοπότι που στήθηκε ανά την επικράτεια έτσι ώστε ένα σημαντικό μέρος από τα 12 εκατομμύρια ευρώ που εγκρίθηκαν έως το 2008 και εκταμιεύτηκαν το 2009 από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (στο 80% έφτανε η ευρωπαϊκή συμμετοχή και 20%η χώρα μας) για την υλοποίηση του προγράμματος "επαγγελματικής κατάρτισης εργαζομένων" να τα καρπωθούν κάποιοι επιτήδειοι.

Εικονικά τιμολόγια και πλαστογραφίες

Στήνοντας έναν ολόκληρο μηχανισμό έκδοσης και λήψης εικονικών τιμολογίων, πέτυχαν να δικαιολογήσουν "αόρατα" σεμινάρια σε εργαζόμενους τα οποία ουδέποτε όμως πραγματοποίησαν παρά τους φακέλους υλοποίησης του έργου που κατέθεταν κατά διαστήματα , στον ανάδοχο του έργου την "Ελληνική Εταιρεία Διοικήσεως Επιχειρήσεων" (ΕΕΔΕ) που εδρεύει στα Κάτω Πατήσια, για την εκταμίευση των κονδυλίων.

Όπως αναφέρεται στο αποκαλυπτικό πόρισμα του ΣΔΟΕ τουλάχιστον τρία εργατοϋπαλληλικά Κέντρα (Λαμίας, Ναυπάκτου και Χανίων) το επιμελητήριο Μεσσηνίας και ο εμπορικός σύλλογος Φαρσάλων είχαν εκχωρήσει με εικονικές συμβάσεις (χωρίς να ενημερώσουν τον ανάδοχο του έργου) την υλοποίηση των προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης που ανέλαβαν - ύψους εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ το καθένα - σε δύο ιδιωτικά κέντρα επαγγελματικής κατάρτισης σε Λαμία και Λάρισα στα οποία καθόλου συμπτωματικά φέρονται ως ιδιοκτήτες ανώτατα στελέχη του αναδόχου του έργου (ΕΕΔΕ).

Το σκάνδαλο όπως ξετυλίχθηκε από την έρευνα του ΣΔΟΕ Στερεάς Ελλάδας είχε στηθεί μέσω "μηχανής" έκδοσης και λήψης εικονικών τιμολογίων ενώ τα υποτιθέμενα σεμινάρια που θα αφορούσαν την κατάρτιση επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και μισθωτών από ιδιωτικές επιχειρήσεις στην πλειοψηφία τους εμφανίζονταν μόνο στα χαρτιά. Όπως καταθέσαν οι περισσότεροι "καταρτιζόμενοι" εργαζόμενοι που είχαν ενταχθεί σε προγράμματα ουδέποτε είχαν παρακολουθήσει σεμινάρια παρότι εμφανίζονταν να υπογράφουν παρουσίες σε αίθουσες εργατικών κέντρων και άλλων φορέων. Το κόλπο ήταν ευφυώς στημένο έτσι ώστε τυπικά να καλύπτονται οι απαιτήσεις που προέβλεπαν οι συμβάσεις που είχαν συναφθεί με τον ανάδοχο.

Οι εμπλεκόμενοι φορείς, σύλλογοι, επιμελητήρια και εργατικά κέντρα μέσω συγκεκριμένων ανθρώπων τους που βρίσκονταν σε κρίσιμα πόστα (δεν γνώριζαν όλοι όπως κατήγγειλαν) ανελάμβαναν την υλοποίηση του έργου της κατάρτισης εργαζομένων στην περιοχή τους. Κατέθεταν όλα τα σχετικά δικαιολογητικά στον ανάδοχο του έργου ώστε να ενταχθούν και να επιλεγούν.

Στη συνέχεια όμως με ιδιωτικό συμφωνητικό εκχωρούσαν εργολαβικά την πραγματοποίηση των σεμιναρίων στο Κ.Ε.Κ EUROPROGRESS που εδρεύει στη Λαμία. Αυτό στη συνέχεια μετέφερε για εκτέλεση ένα μεγάλο κομμάτι του ίδιου έργου στο ΚΕΚ Γ.Ριζόπουλος (ως ιδιοκτήτες του εμφανίζονται ο διευθυντής και ο αντιπρόεδρος στο παράρτημα της Λάρισας του αναδόχου του έργου 'Ελληνική Εταιρεία Διοικήσεως Επιχειρήσεων". Ως εδώ θα έλεγε κάποιος ότι επρόκειτο για μοιρασιά έργου μεταξύ φίλων.

Όμως στην πράξη τα έργα κατάρτισης εργαζομένων που είχαν αναλάβει να υλοποιήσουν τα συγκεκριμένα εργατικά κέντρα, επιμελητήριο και εμπορικός σύλλογος παρέμειναν φαντάσματα. Συνέταξαν μεν παρουσιολόγια καταρτιζόμενων και εκπαιδευτών για τα σεμινάρια αλλά σε ποσοστό τουλάχιστον 80% αυτά δεν πραγματοποιήθηκαν. Οι μεν εργαζόμενοι ήταν "μιλημένοι" καθώς έλαβαν από τον ανάδοχο του έργου δίγραμμες επιταγές για το ποσό που δικαιούνταν ύψους 600 περίπου ευρώ. Αμοιβή ανάλογα με τις ώρες που "δίδαξαν" έλαβαν και οι εκπαιδευτές οι οποίοι όμως εντοπίστηκαν, με βάση στοιχεία που περιήλθαν σε γνώση του ελεγκτή που διενήργησε την έρευνα, την ίδια μέρα και ώρα να διδάσκουν σε διαφορετικά σεμινάρια στην Ξάνθη ,τη Θήβα και τα Χανιά.

Οι περισσότεροι από τους "καταρτιζόμενους" παραδέχτηκαν στις καταθέσεις τους ότι απλώς δήλωσαν συμμετοχή μετά από πρόσκληση που είχαν από μέλη των εργατικών κέντρων χωρίς όμως να παρακολουθήσουν ποτέ σεμινάρια ούτε γνώριζαν αν γίνονται και πού. Μάλιστα η κομπίνα αποκαλύφθηκε και από τα παρουσιολόγια που εμφάνισαν οι εμπλεκόμενοι ως αποδεικτικά στοιχεία για να πληρωθούν από τον ανάδοχο του έργου πλαστογραφώντας τις υπογραφές των καταρτιζόμενων -εργαζομένων που υποτίθεται παρακολούθησαν τις ώρες των σεμιναρίων.

Το 90% των "συμμετεχόντων " σε σεμινάρια δεν αναγνώρισε στην κατάθεσή του στο ΣΔΟΕ την υπογραφή του, ενώ θεωρείται αμφίβολο κατά πόσον το υπόλοιπο 10% που υποστήριξε ότι πήρε μέρος σε σεμινάρια λέει την αλήθεια. Στον φάκελο που υπέβαλλαν οι διαχειριστές των έργων στον ανάδοχο "Ελληνική Εταιρεία Διοικήσεως Επιχειρήσεων" εμφάνισαν εικονικά τιμολόγια (320.000 ευρώ το Ε.Κ.Λαμίας, 120.000 ευρώ το Ε.Κ.Ναυπάκτου και 220.000 ευρώ το Ε.Κ.Χανίων) για δήθεν υποστηρικτικές των έργων εργασίες (διαφημιστικές καταχωρίσεις στον τοπικό τύπο) , ενώ την ίδια ώρα εμφανίζονται ως πελάτες προμηθευτές του Ι.Κ.Ε.Κ EUROPROGRESS για από τους οποίους μάλιστα είχαν λάβει τιμολόγια παροχής υπηρεσιών για τα έργα κατάρτισης που τους εκχώρησαν.

Φάμπρικα

Στις εκθέσεις ελέγχου για τον "τρελό χορό" των κοινοτικών κονδυλίων, που μεγάλο μέρος τους ενδεχομένως κατέληξε στις τσέπες συνδικαλιστών και ιδιοκτητών Ιδιωτικών κέντρων επαγγελματικής κατάρτισης, γίνεται αναφορά σε εκτεταμένο δίκτυο καταλήστευσης του συγκεκριμένου προγράμματος μέσω έκδοσης και λήψης εκατοντάδων εικονικών τιμολογίων αξίας εκατομμυρίων ευρώ από δεκάδες εργατικά κέντρα, επιμελητήρια και εμπορικούς συλλόγους σε όλη την επικράτεια. Όπως εκτιμάται τα περισσότερα από τα 12 εκ ευρώ του κοινοτικού προγράμματος φέρεται να διασπαθίστηκαν καθώς επρόκειτο για φάμπρικα υλοποίησης σεμιναρίων που κατέληξαν "φαντάσματα" καθώς όπως διαπιστώθηκε οι εμπλεκόμενοι φορείς έχουν φτάσει ακόμη στο σημείο να μην επιστρέφουν τον αναλογούντα ΦΠΑ για τα κοινοτικά κονδύλια που διαχειρίστηκαν.

Ήδη έχει προταθεί ενδελεχής έλεγχος (έχει ξεκινήσει στα Χανιά) από όλα τα τοπικά παραρτήματα του ΣΔΟΕ ανά την επικράτεια, καθώς μετά τον έλεγχο του ΣΔΟΕ "περιέργως¨"(?) έγιναν απόπειρες διάρρηξης στα γραφεία των εργατικών κέντρων Λαμίας και Χανίων .Ειδικότερα για το πρόγραμμα ύψους 320000 ευρω που διαχειρίστηκε μέσω εικονικών τιμολογίων το Ε.Κ.Λαμίας καταλογίστηκαν στους υπευθύνους πρόστιμα ύψους 900.000 ευρώ και 600.000 ευρώ στο ιδιωτικό κέντρο κατάρτισης EUROPROGRESS ενώ αναμένεται ο καταλογισμός 300.000 ευρώ στο Ιδιωτικό Κέντρο Κατάρτισης Γ. Ριζόπουλος που εδρεύει στη Λάρισα.

Άξιο απορίας αποτελεί το γεγονός πως έγινε η εκταμίευση του προγράμματος στους δικαιούχους και πως η Διαχειριστική Αρχή του έργου του Υπουργείου Ανάπτυξης δεν είχε εντοπίσει τις παρανομίες που είχαν συντελεστεί δίνοντας το πράσινο φως για την απρόσκοπτη ροή των κοινοτικών κονδυλίων σε δεκάδες φορείς που είχαν ενταχθεί στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.


Διαβάστε επίσης:

ΣΔΟΕ και Εισαγγελείς στο Εργατικό Κέντρο Φθιώτιδας...

Πρόστιμο ΣΔΟΕ στο Εργατικό Κέντρο για τα "αμαρτωλά" σεμινάρια
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
Επικοινωνία  |   Ταυτότητα  |   Σύνδεση  |   Αναφορά σφάλματος  |   Όροι χρήσης  |   Επάνω
Copyright © 2010-2024 LamiaReport.gr   Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.  |   Powered by LR WEB