Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών: Εξώδικο στην ΗΔΙΚΑ για τις «αρρυθμίες» με το νέο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης
«Είναι πραγματικά αδύνατο για τους γιατρούς να προχωρήσουν σε ηλεκτρονική συνταγογράφηση»
Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) απέστειλε εξώδικο στην ΗΔΙΚΑ -κοινοποιημένο στους υπουργούς Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης κκ Ά. Γεωργιάδη και Δ. Παπαστεργίου- όπου την καλεί χωρίς καθυστέρηση να προχωρήσει σε οριστική επίλυση των προβλημάτων που έχουν ανακύψει με την νέα πλατφόρμα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, προκειμένου να μην τεθεί περαιτέρω σε κίνδυνο η δημόσια υγεία.
Σημειώνει ότι είχε ενημερώσει πριν την εφαρμογή, που ξεκίνησε σήμερα, ότι θα προκύψουν προβλήματα και γι΄ αυτό είχε ζητήσει παράταση της εφαρμογής ώστε να εκπαιδευτούν οι γιατροί.
Σήμερα, από τις 7 το πρωί, προσθέτει, «είναι πραγματικά αδύνατο για τους γιατρούς να προχωρήσουν σε ηλεκτρονική συνταγογράφηση», με αποτέλεσμα «να επικρατήσει σήμερα το απόλυτο χάος σε ιατρεία».
Στο εξώδικο του ΙΣΑ αναφέρονται τα εξής:
«Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, από μακρού χρόνου σας έχει ενημερώσει για τα προβλήματα που αντιλαμβανόμασταν πως θα αντιμετωπίζουν οι ιατροί με το νέο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
Για τον λόγο αυτό σας έχουμε επισημάνει επανειλημμένως την ανάγκη για παράταση εφαρμογής του συστήματος αυτού, προκειμένου να υπάρχει χρόνος να γίνει επαρκέστερη εκπαίδευση των ιατρών, αλλά και για να είστε σίγουροι πως δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα αναφορικά με τη λειτουργία του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
Τον προβληματισμό μας αυτό, μάλιστα, τον κάναμε γνωστό στους υπευθύνους και εκπροσώπους της ΗΔΙΚΑ, αλλά και στον υπουργό Υγείας, σε διημερίδα που διεξήχθη στις 13-01-2025, κατά την οποία μάλιστα ο υπουργός έδωσε τη σύμφωνη γνώμη του να δοθεί παράταση στην έναρξη λειτουργίας της νέας πλατφόρμας.
Εμείς με τη σειρά μας, σας εκφράσαμε τις ανησυχίες μας εκ νέου την Παρασκευή 17-01-2025 και σας ζητήσαμε την παράταση, έχοντας και τη σύμφωνη γνώμη του υπουργού προς τούτο, πλην όμως εσείς αδιαφορήσατε τόσο για τους προβληματισμούς μας, όσο και για την παραίνεση του υπουργού για παράταση και προχωρήσατε στην έναρξη λειτουργίας της νέα πλατφόρμας.
Σήμερα, 20-01-2025, ημέρα κατά την οποία υποτίθεται πως θα ετίθετο σε εφαρμογή η νέα πλατφόρμα, από τις 07.00 πμ το πρωί, είναι πραγματικά αδύνατο για τους ιατρούς να προχωρήσουν σε ηλεκτρονική συνταγογράφηση, χωρίς να γνωρίζουν ούτε εκείνοι ούτε εμείς τον λόγο.
Μετά από δική μας πρωτοβουλία και αλλεπάλληλες οχλήσεις μας, καθώς από το πρωί επικρατούσε ένα χάος σε ιατρεία, κέντρα υγείας και νοσοκομεία, ενημερωθήκαμε πως για να μπορέσει να προχωρήσει ένας γιατρός σε ηλεκτρονική συνταγογράφηση με τη νέα πλατφόρμα, όφειλε πρώτα να διαγράψει όλο το ιστορικό περιήγησης και τα cookies από τον ηλεκτρονικό του υπολογιστή.
Για αυτό φυσικά κανένας ιατρός δεν είχε ενημερωθεί από εσάς, αφού μάλλον το θεωρήσατε αυτονόητο πως έπρεπε να το γνωρίζουν οι ιατροί από μόνοι τους.
Αποτέλεσμα, της ανεπαρκούς ενημέρωσης από την πλευρά σας, αλλά και του πλημμελούς ελέγχου της λειτουργικότητας της νέας πλατφόρμας ηλεκτρονικών συνταγογραφήσεων, ήταν να επικρατήσει σήμερα το απόλυτο χάος σε ιατρεία, κέντρα υγείας και νοσοκομεία, με χιλιάδες ασθενείς να αποχωρούν, χωρίς να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν και το πρόβλημα αυτό να παραμένει ανεπίλυτο μέχρι και τώρα.
Μάλιστα εσείς διατεινόσασταν πως είχατε δεχθεί συγχαρητήρια για τη νέα πλατφόρμα και τον τρόπο λειτουργίας της, πλην όμως στην πράξη δεν είδαμε τίποτα τέτοιο με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο ένα υπερατομικό αγαθό όπως η δημόσια υγεία.
Επειδή, λοιπόν, η προστασία της δημόσιας υγείας πρέπει να είναι πρωταρχική μέριμνα ενός κράτους και να προηγείται οποιουδήποτε άλλου δικαιώματος ή συμφέροντος, σας καλούμε όπως άμεσα και χωρίς άλλη καθυστέρηση προχωρήσετε σε οριστική επίλυση των προβλημάτων που έχουν ανακύψει με την νέα πλατφόρμα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης προκειμένου να μην τεθεί περαιτέρω σε κίνδυνο η δημόσια υγεία των πολιτών, άλλως επιφυλασσόμαστε παντός νομίμου δικαιώματος μας προκειμένου να προστατεύσουμε την υγεία όλων των πολιτών αυτής της χώρας».
Πηγή: enikos.gr
πηγή στην Google
Συνδέσου με την ομάδα του lamiareport.gr στο Viber για άμεση ενημέρωση
Ακολούθησε το LamiaReport.gr στο Google News για όλες τς τελευταίες χρηστικές ειδήσεις
Ακολούθησε το LamiaReport στο Facebook ...για να μη χάνεις είδηση!
Σταύρος Φλώρος: Ζητά αποζημίωση 100 εκατ. δολαρίων για τον ακρωτηριασμό του - Τι είπε ο ίδιος για όσα έγιναν στο γνωστό ριάλιτι
Ο Σταύρος Φλώρος σχεδόν 4 μήνες μετά τον σοκαριστικό τραυματισμό του στον Άγιο Δομίνικο διεκδικεί αποζημίωση 100 εκατομμυρίων δολαρίων.
Μαραθώνας: «Ήθελα τη σύνταξη γιατί δεν είχα άλλη δουλειά», λέει η κόρη που έκρυψε τη μητέρα της στο υπόγειο
Ανέφερε ότι η μητέρα της έπαιρνε περίπου 1.000 ευρώ σύνταξη και παραδέχτηκε ότι δεν δήλωσε τον θάνατό της ώστε να συνεχίσει να παίρνει τα χρήματα
Φωτιά στο Άλσος Γαλατσίου: Μεγάλη κινητοποίηση της πυροσβεστικής
Οι καπνοί από την φωτιά είναι ορατοί σε πολλές περιοχές της Αττικής
Ο δράστης φώναζε στον αστυνομικό «ρίξε μου» και τον πλησίαζε με το μαχαίρι: Πολίτες περιγράφουν πώς έγινε η επίθεση στο ΑΤ Μάνδρας
«Έσπασε την πόρτα γιατί ο αστυνομικός την κρατούσε με πίεση για να μην μπει μέσα», είπε γυναίκα που βρισκόταν στο κτίριο για να βγάλει ταυτότητα
Γεωργιάδης για τις μεταγγίσεις στο Παίδων «Αγία Σοφία»: Θα παύσει άμεσα η ταλαιπωρία των 800 ασθενών
Καταρτίστηκε σχέδιο για την αντιμετώπιση των καθυστερήσεων - Στο νοσοκομείο μεταγγίζονται 800 πάσχοντες