Ακτιβιστές φόρεσαν πορτοκαλί γιλέκο σε άγαλμα της θεάς Δήμητρας στο Βρετανικό Μουσείο - «Κινδύνεψαν αρχαιότητες»
Το Βρετανικό Μουσείο ανακοίνωσε ότι περιβαλλοντικοί ακτιβιστές έβαλαν πορτοκαλί γιλέκο σε αρχαιοελληνικό άγαλμα. Πρόκειται για μέλη της ακτιβιστικής ομάδας «Just Stop Oil».
Το Βρετανικό Μουσείο διαβεβαίωσε ότι το άγαλμα της θεάς Δήμητρας δεν υπέστη ζημιές και ότι ο χώρος παρέμεινε ανοιχτός για τους επισκέπτες.
Θεωρώντας προφανώς ότι η βεβήλωση ενός έργου παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς, μπορεί να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον του κόσμου – και μέσω της δημοσιότητας που θα λάβει – για τις ακτιβιστικές τους ενέργειες, μέλη της ακτιβιστικής ομάδας «Just Stop Oil», που αντιτίθεται στην εξόρυξη πετρελαίου, φόρεσαν ένα πορτοκαλί γιλέκο στο άγαλμα της θεάς Δήμητρας και τοποθετώντας δίπλα του ένα συννεφάκι ομιλίας που έφερε το μήνυμα «just stop famine» (σ.σ. «απλά σταματήστε την πείνα»).
Σε δήλωση που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπό της, η ομάδα αναφέρει ότι στις 10 το πρωί της 25ης Οκτωβρίου, δύο διαδηλωτές της «Just Stop Oil» τοποθέτησαν ένα γιλέκο στο μαρμάρινο άγαλμα της θεάς Δήμητρας, το οποίο χρονολογείται από το 350 π.Χ. έως το 330 π.Χ.
Βρετανικό Μουσείο: «Έθεσε τα αντικείμενα σε κίνδυνο»
Ένας εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου δήλωσε στην εφημερίδα «The Art Newspaper» για το περιστατικό:
«Το Βρετανικό Μουσείο σέβεται το δικαίωμα των άλλων ανθρώπων να εκφράζουν τις απόψεις τους και επιτρέπει την ειρηνική διαμαρτυρία στο χώρο του μουσείου, εφόσον δεν υπάρχει κίνδυνος για τη συλλογή, το προσωπικό ή τους επισκέπτες. Αυτό το περιστατικό παραβίασε σαφώς τις κατευθυντήριες γραμμές μας για τους επισκέπτες και έθεσε τα αντικείμενα σε κίνδυνο να υποστούν ζημιές».
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Στη δήλωσή της, η «Just Stop Oil» απαιτεί από το Ηνωμένο Βασίλειο να συνεργαστεί με άλλους φορείς για να σταματήσει η εξόρυξη πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα μέχρι το 2030.
Εκπρόσωπος της ομάδας δήλωσε: «Λιμός ή ένας κόσμος χωρίς πετρέλαιο. Τι θα γίνει; Η κλιματική κρίση απειλεί την επισιτιστική μας ασφάλεια και οι εν λόγω επιπτώσεις θα γίνονται όλο και χειρότερες έως ότου σταματήσουμε να καίμε ορυκτά καύσιμα».
πηγή: newsit.gr
πηγή στην Google
Συνδέσου με την ομάδα του lamiareport.gr στο Viber για άμεση ενημέρωση
Ακολούθησε το LamiaReport.gr στο Google News για όλες τς τελευταίες χρηστικές ειδήσεις
Ακολούθησε το LamiaReport στο Facebook ...για να μη χάνεις είδηση!
Μακρόν: Απαγορεύονται οι διαδηλώσεις που δεν διοργανώνονται από συνδικάτα τις επόμενες μέρες
«Πίσω από τα επεισόδια του Σαββάτου βρίσκονταν ακροαριστερές ομάδες, που σχεδίαζαν να ανατρέψουν τη Δημοκρατία», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος.
Viral η χειρονομία ιερέα στο Μιλάνο: Ύψωσε το μεσαίο δάχτυλο σε ταραξία – «Δεν το μετάνιωσα»
«Δεν υπήρχε πρόθεση βίας, μερικές φορές πρέπει να λες στους νέους να προσέχουν τι κάνουν», ανέφερε ο Τζανικόλα Μαρία Σιμόνε.
Ο «Batman του Λονδίνου»: Ο άγνωστος με τη μάσκα που πληρώνει βενζίνες, πρόστιμα και φαγητό για αγνώστους! (ΒΙΝΤΕΟ)
Στις 22 Σεπτεμβρίου 2026, ένας άνδρας ντυμένος Batman στάθηκε μπροστά στο London Eye και συστήθηκε μέσω Instagram ως ο άνθρωπος που θα προσπαθούσε να κάνει «τα προβλήματα των Λονδρέζων να εξαφανιστούν».
Ιταλία: Άδειασαν τα ράφια των σούπερ μάρκετ από την απεργία των φορτηγών – Στέρεψε ο Νότος από καύσιμα και τρόφιμα
Ελλείψεις σε λαχανικά, φρούτα, αυγά και γαλακτοκομικά - Έκτακτη σύσκεψη σήμερα (22/10/26) υπό τη Τζόρτζια Μελόνι για να αναζητηθούν λύσεις
Τεταμένη η κατάσταση στα Τίρανα: Νέα συγκέντρωση σήμερα έξω από το κοινοβούλιο – Εκκληση για διάλογο απευθύνει ο Ράμα
Τις δύο προηγούμενες ημέρες τις καρέκλες διαλόγου είχαν καταστρέψει οι διαδηλωτές ως απάντηση στο αίτημά του.