Αλληλοκατηγορίες Ισραήλ - Χαμάς για παραβίαση της εκεχειρίας: Τρεις νεκροί από αεροπορικά πλήγματα στη Γάζα
Ο Νετανιάχου έδωσε εντολή για χτύπημα στη Γάζα, κατηγορώντας τη Χαμάς ότι παραβιάζει την εκεχειρία - Η Χαμάς αρνήθηκε ότι επιτέθηκε σε στρατιώτες των IDF - Προσπαθεί να υποβαθμίσει το περιστατικό ο Τζέι Ντι Βανς
«Κύμα» βομβαρδισμών από ισραηλινά αεροσκάφη πλήττουν την πόλη της Γάζας, λίγη ώρα αφότου το πρωθυπουργικό γραφείο του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έδωσε εντολή στον στρατό να πραγματοποιήσει αμέσως σφοδρές επιθέσεις στη Γάζα καταγγέλλοντας παραβίαση των όρων της εκεχειρίας από τη Χαμάς.
Μαρτυρίες αναφέρουν ότι το Ισραήλ έχει πραγματοποιήσει τουλάχιστον τρεις αεροπορικές επιδρομές, σύμφωνα με την πολιτική προστασία της Γάζας. «Η κατοχή βομβαρδίζει τώρα τη Γάζα με τουλάχιστον τρεις αεροπορικές επιθέσεις, παρά τη συμφωνία εκεχειρίας», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας, Μαχμούντ Μπασάλ.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι τέσσερις τραυματίστηκαν σε μία από τις επιδρομές, η οποία έπληξε μια συνοικία νότια της Πόλης της Γάζας.
مشاهد من قصف الاحتلال بصاروخ استطلاع خلف مستشفى الشفاء.. #غزه_تباد_وتحرق#غزة_تحت_القصف pic.twitter.com/C6dnYo0cyX
— د.تامر - غَـ𓂆ـزْةَ 🇵🇸Dr. Tamer - Gaza (@Tamer09875) October 28, 2025
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία επίσημη δήλωση από τις Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF).
Οι επιδρομές, σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές από την περιοχή, έπληξαν μια ζώνη κοντά στο μεγαλύτερο ακόμη λειτουργικό νοσοκομείο στο βόρειο τμήμα της Γάζας. Η πόλη της Γάζας βρίσκεται στο βόρειο άκρο της Λωρίδας.
Η απόφαση Νετανιάχου ήρθε λίγο μετά την επίθεση που δέχθηκαν ισραηλινές δυνάμεις στο νότιο τμήμα της Γάζας, γεγονός που προκάλεσε οργή στο Ισραήλ, καθώς και περιστατικά που σχετίζονται με την επιστροφή των σορών ομήρων. Η συμφωνία εκεχειρίας ισχύει μόλις για τρεις εβδομάδες, καθώς επετεύχθη στις 10 Οκτωβρίου. Από τότε, τόσο η Χαμάς όσο και το Ισραήλ έχουν αλληλοκατηγορηθεί για παραβιάσεις.
Η Χαμάς αρνείται κάθε σχέση με το περιστατικό στη Ράφα
Η Χαμάς πάντως υποστηρίζει ότι δεν έχει καμία σχέση με το περιστατικό στη Ράφα, κατά το οποίο ισραηλινοί στρατιώτες δέχθηκαν πυρά, τονίζοντας ότι παραμένει δεσμευμένη στην ισχύουσα συμφωνία εκεχειρίας.
Σε ανακοίνωσή της, η οργάνωση αναφέρει ότι «η εγκληματική επίθεση του στρατού κατοχής σε διάφορες περιοχές της Γάζας συνιστά σοβαρή παραβίαση της συμφωνίας εκεχειρίας… Η επίθεση αποτελεί συνέχεια μιας σειράς παραβιάσεων των τελευταίων ημερών» και καλεί τους διαμεσολαβητές να ασκήσουν πίεση στο Ισραήλ για να σταματήσει τις «επικίνδυνες παραβιάσεις».
Υποβαθμίζει το γεγονός ο Τζέι Ντι Βανς
Από την πλευρά του, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς προσπάθησε να υποβαθμίσει το περιστατικό, λέγοντας σε δημοσιογράφους ότι η εκεχειρία θα διατηρηθεί.
«Θα υπάρξουν μικρές συγκρούσεις εδώ κι εκεί», είπε, προσθέτοντας: «Γνωρίζουμε ότι η Χαμάς επιτέθηκε σε έναν στρατιώτη του IDF. Αναμένουμε ότι οι Ισραηλινοί θα απαντήσουν».
Κατζ: Η Χαμάς «θα πληρώσει πολλαπλά» για την επίθεση σε στρατεύματα
Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Ισραέλ Κατζ δήλωσε ότι η Χαμάς θα πληρώσει Χαμάς θα πληρώσει «βαρύ τίμημα» για την επίθεση σε στρατιώτες των IDF. «Η επίθεση σε στρατιώτες των IDF στη Γάζα σήμερα από την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς διασχίζει μια κραυγαλέα κόκκινη γραμμή, στην οποία το IDF θα απαντήσει με μεγάλη δύναμη», αναφέρει ο Κατζ σε ανακοίνωσή του.
«Η Χαμάς θα πληρώσει πολλαπλά για την επίθεση στους στρατιώτες και για την παραβίαση της συμφωνίας επιστροφής των σορών ομήρων», προσθέτει.
πηγή: protothema.gr
πηγή στην Google
Συνδέσου με την ομάδα του lamiareport.gr στο Viber για άμεση ενημέρωση
Ακολούθησε το LamiaReport.gr στο Google News για όλες τς τελευταίες χρηστικές ειδήσεις
Ακολούθησε το LamiaReport στο Facebook ...για να μη χάνεις είδηση!
Χάος και στο Παρίσι: Επεισόδια, λεηλασίες, σπασμένες βιτρίνες και δακρυγόνα – Διαδηλωτής ακρωτηριάστηκε στο Σαιντ Ετιέν
«Αυτή είναι η Επανάσταση, Καταλαμβάνουμε τη Βαστίλη», φώναζαν οι διαδηλωτές στην Μασσαλία όταν «μπούκαραν» στο δημαρχείο
Το ρωσικό ντίζελ αλλάζει τις συμμαχίες: Η συμφωνία Τραμπ – Πούτιν και η οργή του Ζελένσκι
Ο Ζελένσκι υποστηρίζει ότι τα έσοδα από τις ενεργειακές εξαγωγές ενισχύουν τη δυνατότητα της Ρωσίας να χρηματοδοτεί τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της
Εμάνουελ Μακρόν: Κατακραυγή για τον πρόεδρο ο οποίος διασκέδαζε στη συναυλία της Σελίν Ντιόν την ώρα που η Γαλλία «βράζει»
Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώνουν και σήμερα (17/10/2026) για την εκπαίδευση στην Γαλλία με τους ακτιβιστές των «Κίτρινων Γιλέκων» να ενώνουν τις δυνάμεις τους με τους φοιτητές
Νόμπελ Οικονομίας 2026: Οι οικονομολόγοι που άλλαξαν τον τρόπο αντιμετώπισης των κρίσεων
Συνέβαλαν στη δημιουργία ενός νέου θεωρητικού πλαισίου, το οποίο επιτρέπει την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των οικονομικών διακυμάνσεων
Φλέγεται η Γαλλία: Μαθητές, αγρότες και «Κίτρινα Γιλέκα» στους δρόμους για την ακρίβεια - Επεισόδια με μασκοφόρους, δακρυγόνα και πυροτεχνήματα
Στην Πλατεία Δημοκρατίας στο Παρίσι, τα επεισόδια ξεκίνησαν πριν την έναρξη της διαδήλωσης – Δακρυγόνα και σε Μασσαλία και Λυών - Έκκληση Μακρόν για ηρεμία - Δείτε βίντεο
Ο πάπας Λέων παίρνει εξιτήριο από το νοσοκομείο – Επιστρέφει στο Βατικανό την Κυριακή
Νωρίτερα μέσα στον μήνα, ο ποντίφικας διαγνώστηκε με πνευμονικό αδενοκαρκίνωμα, έναν κοινό τύπο καρκίνου του πνεύμονα.