Άλμα 40% στο φυσικό αέριο μετά την διακοπή παραγωγής LNG από την QatarEnergy στο Κατάρ
H QatarEnergy σταμάτησε την παραγωγή LNG στις βιομηχανικές πόλεις Ρας Λαφάν και Μεσάιεντ, μετά από χτύπημα ιρανικών drone
Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη αυξάνονται ραγδαία, με άνοδο 40%, καθώς νωρίτερα ανακοίνωση της Qatar Energy, κορυφαίας εταιρείας εξαγωγών LNG παγκοσμίως με έδρα στο Κατάρ, έκανε γνωστό ότι σταμάτησε την παραγωγή LNG στις βιομηχανικές πόλεις Ρας Λαφάν και Μεσάιεντ, μετά από χτύπημα ιρανικών drones.
Τα συμβόλαια φυσικού αερίου παράδοσης Απριλίου του ολλανδικού χρηματιστηρίου ενέργειας TTF ξεπέρασαν νωρίτερα και τα 46 δολάρια ανά μεγαβατώρα και διαπραγματεύεται γύρω στα 44, μετά την ανακοίνωση της του κορυφαίου παραγωγού LNG από το Κατάρ, που ήρθε σε συνέχεια ενημέρωσης του Υπουργείου Άμυνας της χώρας ότι δύο ιρανικά drones έπληξαν τις ενεργειακές εγκαταστάσεις.
Σημειώνεται ότι η QatarEnergy είναι από τους κορυφαίους προμηθευτές LNG σε Ευρώπη και Ασία ενώ διαθέτει εγκαταστάσεις στη Λαφάν που είναι η καρδιά των εξαγωγών LNG του Κατάρ. Το εργοστάσιο στη Λαφάν της QatarEnergy παρέχει περίπου το ένα πέμπτο της παγκόσμιας προμήθειας LNG. Η κατάσταση διατρέχει τον κίνδυνο να προκαλέσει το σοβαρότερο σοκ στις αγορές φυσικού αερίου από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πριν από τέσσερα χρόνια, γεγονός που ανέτρεψε το παγκόσμιο εμπόριο ενέργειας.
Όπως αναφέρει το newsit.gr τα ευρωπαϊκά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου σημείωσαν τη μεγαλύτερη άνοδο εδώ και σχεδόν τέσσερα χρόνια, αφότου η QatarEnergy επιβεβαίωσε ότι η παραγωγή είχε ανασταλεί. Τα δεξαμενόπλοια είχαν ήδη σταματήσει σε μεγάλο βαθμό να διέρχονται από το Στενό του Ορμούζ, μια κρίσιμη αρτηρία για τις παγκόσμιες μεταφορές καυσίμων.
Οι επενδυτές στην αγορά του φυσικού αερίου στην Ευρώπη βλέπουν να αυξάνεται η ο γεωπολιτικός κίνδυνος ενώ στέφουν την προσοχή τους στον αποκλεισμό των Στενών του Ορμούζ, του κρίσιμου περάσματος για τον εφοδιασμό με πετρέλαιο και φυσικό αέριο.
Καθώς κλιμακώνεται η ένταση στη Μέση Ανατολή και κρίσιμες ενεργειακές υποδομές γίνονται στόχοι οι τιμές φυσικού αερίου εκτοξεύονται. Αυτό αποτυπώνεται στο νέο άλμα μετά τις επιθέσεις ιρανικών drones στο Κατάρ και την απόφαση της κρατικής εταιρείας QatarEnergy να διακόψει την παραγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).
πηγή στην Google
Συνδέσου με την ομάδα του lamiareport.gr στο Viber για άμεση ενημέρωση
Ακολούθησε το LamiaReport.gr στο Google News για όλες τς τελευταίες χρηστικές ειδήσεις
Ακολούθησε το LamiaReport στο Facebook ...για να μη χάνεις είδηση!
ΔΕΘ: Ο Μητσοτάκης ανακοινώνει «ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ 3» - «Όνειρο» για τις οικογένειες η απόκτηση ακινήτου με τις τιμές στα ύψη
Πρόγραμμα τύπου "Σπίτι μου" αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη με το στεγαστικό να καταλαμβάνει κεντρική θέση στην ομιλία του.
Δημόσιο χρέος: Η Ελλάδα μπορεί να «σβήσει» τα δάνεια του πρώτου μνημονίου έως το 2029 – Τι αναφέρει το Reuters
Η πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του GLF μπορεί να ολοκληρωθεί δύο χρόνια νωρίτερα, στα 19,5 δισ. ευρώ το υπόλοιπο.
Η Αρχή Προστασίας Καταναλωτή απαντά στις καταγγελίες περί τεχνητής μείωσης τιμών
Εκτιμάται ότι η εξοικονόμηση για το καλάθι μειωμένων τιμών μπορεί να φτάσει τα 39 ευρώ τον μήνα κατά μέσο όρο, ανά νοικοκυριό.
Λέσβος: Παράταση και αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων για κτηνοτρόφους
Στη ρύθμιση βρίσκονται και οι δόσεις ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής.
Reuters: Η Ελλάδα θα μπορούσε να ξεπληρώσει το πρώτο μνημόνιο δύο χρόνια νωρίτερα
H Aθήνα ενδέχεται να αποπληρώσει τα δάνεια του πρώτου μνημονίου το 2030 ή και το 2029, έως και δύο χρόνια νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους που μίλησαν στο Reuters
Ryanair: Σφοδρή κριτική για βλάβες στο ελληνικό σύστημα εναέριας κυκλοφορίας και καθυστερήσεις πτήσεων – «Επηρεάστηκαν 7.000 επιβάτες»
Η αεροπορική εταιρεία ζητά την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με αφορμή την βλάβη στον εξοπλισμό ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας στην Ελλάδα προκαλώντας καθυστερήσεις πτήσεων και ταλαιπωρία για χιλιάδες επιβάτες