Δανία: Απαγόρευση των social media για ανηλίκους κάτω των 15 ετών – «Απελευθερώσαμε ένα τέρας» προειδοποιεί η πρωθυπουργός
Η πρωθυπουργός της Δανίας ανακοίνωσε σχέδιο απαγόρευσης πρόσβασης στα κοινωνικά δίκτυα για παιδιά κάτω των 15 ετών ενώπιον του κοινοβουλίου της χώρας
Τα λόγια της ήταν σκληρά: η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρέντρικσεν δήλωσε την Τρίτη (07.10.2025) ότι σκοπεύει να επιβάλει απαγόρευση πρόσβασης σε αρκετές πλατφόρμες social media για τους ανηλίκους κάτω των 15 ετών.
«Τα κινητά τηλέφωνα και τα social media κλέβουν την παιδική ηλικία των παιδιών μας», τόνισε χαρακτηριστικά η πρωθυπουργός της Δανίας.
Στην εναρκτήρια ομιλία της στο κοινοβούλιο, όπως αναφέρει το newsit.gr, η αρχηγός της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης υπενθύμισε ότι στη Δανία σχεδόν όλοι οι μαθητές της έβδομης τάξης — ηλικίας 13 ή 14 ετών — έχουν ήδη κινητό τηλέφωνο. «Ελπίζω ότι θα με βοηθήσετε να ενισχύσουμε τον νόμο ώστε να προστατεύσουμε καλύτερα τα παιδιά μας», πρόσθεσε.
Πρωτοβουλία με τη στήριξη των πολιτών
Η ανακοίνωση αυτή εντάσσεται σε ένα κλίμα αυξανόμενης ανησυχίας για τις επιπτώσεις των κοινωνικών δικτύων στην ψυχική υγεία των νέων. Το 2024, μια πολιτική πρωτοβουλία πολιτών συγκέντρωσε ήδη 50.000 υπογραφές ζητώντας την απαγόρευση του TikTok, του Snapchat και του Instagram για ανηλίκους.
Η Φρέντρικσεν δεν έχει ακόμη διευκρινίσει τις ακριβείς λεπτομέρειες του μελλοντικού νομοσχεδίου, το οποίο προς το παρόν δεν περιλαμβάνεται στο νομοθετικό πρόγραμμα της κυβέρνησης. Ωστόσο, ανέφερε ότι οι γονείς θα μπορούν να δίνουν άδεια στα παιδιά τους να ανοίγουν λογαριασμούς από την ηλικία των 13 ετών.
Μια τάση που επεκτείνεται στην Ευρώπη
Η Δανία, σύμφωνα με το newsit.gr, θα μπορούσε έτσι να ακολουθήσει το παράδειγμα χωρών όπως η Αυστραλία, που έχουν ήδη θεσπίσει όρια ηλικίας στα κοινωνικά δίκτυα. Η Ελλάδα ετοιμάζεται επίσης να κάνει το ίδιο: έως το τέλος Οκτωβρίου, η κυβέρνηση σχεδιάζει να απαγορεύσει την πρόσβαση στα social media για τους κάτω των 15 ετών και να μπλοκάρει ιστοσελίδες στοιχημάτων ή πώλησης καπνικών προϊόντων για τους κάτω των 18 ετών.
Η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται πάνω σε μια κρατική εφαρμογή με την ονομασία Kids Wallet, η οποία θα περιέχει τα επίσημα στοιχεία των ανηλίκων και θα επιτρέπει τον έλεγχο της πρόσβασής τους στο διαδίκτυο.
Έτσι, η συζήτηση για την ψηφιακή προστασία των παιδιών επεκτείνεται πλέον σε ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς οι κυβερνήσεις προσπαθούν να θέσουν όρια σε μια τεχνολογία που έχει γίνει ταυτόχρονα πανταχού παρούσα και ανησυχητική.
πηγή στην Google
Συνδέσου με την ομάδα του lamiareport.gr στο Viber για άμεση ενημέρωση
Ακολούθησε το LamiaReport.gr στο Google News για όλες τς τελευταίες χρηστικές ειδήσεις
Ακολούθησε το LamiaReport στο Facebook ...για να μη χάνεις είδηση!
Χάος, συγκρούσεις και λεηλασίες στη Γαλλία: Ακρωτηριάστηκε 17χρονος, έκαψαν το δημαρχείο της Λιμό
Σοβαρά επεισόδια σε πολλές πόλεις με 1.200 συλλήψεις και 150 τραυματίες αστυνομικούς.
Επεισόδια στη Γαλλία: Μεγάλη φωτιά στο δημαρχείο της Λιμόζ – Οι διαδηλωτές πυρπόλησαν και περιπολικό
Η φωτιά επεκτάθηκε με ταχύτητα σε ολόκληρη πτέρυγα του κτιρίου και έφτασε μέχρι την οροφή, με αποτέλεσμα να καταρρεύσει το ιστορικό καμπαναριό.
Financial Times: «Υπνοβατεί» ο πλανήτης προς έναν Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο; Τα τρία επικίνδυνα μέτωπα και ο φόβος ενός μοιραίου λάθους
Η Ουκρανία, η Μέση Ανατολή και η Ταϊβάν, ο άξονας Ρωσίας-Κίνας-Ιράν-Βόρειας Κορέας και οι προειδοποιήσεις των αναλυτών
Χάος και στο Παρίσι: Επεισόδια, λεηλασίες, σπασμένες βιτρίνες και δακρυγόνα – Διαδηλωτής ακρωτηριάστηκε στο Σαιντ Ετιέν
«Αυτή είναι η Επανάσταση, Καταλαμβάνουμε τη Βαστίλη», φώναζαν οι διαδηλωτές στην Μασσαλία όταν «μπούκαραν» στο δημαρχείο
Το ρωσικό ντίζελ αλλάζει τις συμμαχίες: Η συμφωνία Τραμπ – Πούτιν και η οργή του Ζελένσκι
Ο Ζελένσκι υποστηρίζει ότι τα έσοδα από τις ενεργειακές εξαγωγές ενισχύουν τη δυνατότητα της Ρωσίας να χρηματοδοτεί τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της
Εμάνουελ Μακρόν: Κατακραυγή για τον πρόεδρο ο οποίος διασκέδαζε στη συναυλία της Σελίν Ντιόν την ώρα που η Γαλλία «βράζει»
Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώνουν και σήμερα (17/10/2026) για την εκπαίδευση στην Γαλλία με τους ακτιβιστές των «Κίτρινων Γιλέκων» να ενώνουν τις δυνάμεις τους με τους φοιτητές