Είναι 100 χρονών αλλά συνεχίζει να οδηγεί κάθε ημέρα -Τι δηλώνει η γιαγιά που έχει γίνει viral
Μπορεί η Ε.Ε. να σκέφτεται ακόμα και την απαγόρευση της οδήγησης από άτομα που έχουν περάσει ένα όριο ηλικίας, όμως η συγκεκριμένη γυναίκα δείχνει ότι τα χρόνια δεν καθορίζουν πάντα τις δυνατότητες ενός ανθρώπου.
Η συζήτηση γύρω από την οδήγηση σε προχωρημένη ηλικία έχει φουντώσει ξανά στην Ευρώπη, καθώς πολλά κράτη-μέλη προωθούν αυστηρότερους κανόνες για τις ανανεώσεις διπλώματος.
Η Ε.Ε. επεξεργάζεται ήδη ένα νέο πλαίσιο που προβλέπει εντατικότερους ελέγχους για όσους έχουν συμπληρώσει τα 70, με υποχρεωτικές ειδικές ιατρικές εξετάσεις ανά τακτά χρονικά διαστήματα, σχεδιασμένες ώστε να κρίνουν αν υπάρχει μείωση των ανακλαστικών, προβλήματα στη συγκέντρωση αλλά και μείωση της οπτικής οξύτητας, με όσους δεν πληρούν τις προϋποθέσεις πιθανόν να χάσουν την άδεια οδήγησης.
Ταυτόχρονα στο τραπέζι έχει πέσει η εφαρμογή περιορισμών που θα εμφανίζονται απευθείας στην άδεια οδήγησης, όπως απαγόρευση νυχτερινής οδήγησης ή μετακινήσεων σε μεγάλες αποστάσεις από το σπίτι, ώστε να μειώνονται οι πιθανότητες εμπλοκής σε συμβάντα, καθώς και στοχευμένες ενέργειες ενημέρωσης ώστε ο εκάστοτε ηλικιωμένος να «ευαισθητοποιηθεί» και να αφήσει από μόνος του το τιμόνι σε περίπτωση που θεωρεί ότι δεν μπορεί πλέον να οδηγεί.
Μέσα σε αυτό το ευρωπαϊκό πλαίσιο που γίνεται ολοένα πιο αυστηρό, η ιστορία μιας γυναίκας από την Αργεντινή έρχεται να υπενθυμίσει ότι η ηλικία δεν αποτελεί πάντα απόλυτο δείκτη ικανότητας.
Η Marta Echaul, επιχειρηματίας που πρόσφατα έκλεισε τα 100 της χρόνια κι έχει δίπλωμα οδήγησης από τα 19 της, συνεχίζει να οδηγεί καθημερινά το Toyota Yaris της στους δρόμους του Μπουένος Άιρες.
Δεν περιορίζεται απλώς στο να το κινεί για μικρές αποστάσεις, αφού κάθε πρωί το βγάζει από το επίπεδο -2 ενός στενού γκαράζ και κατευθύνεται στην εταιρεία μεταφορών που είχε δημιουργήσει και εξακολουθεί να διοικεί, κάνοντας μια διαδρομή περίπου 40 λεπτών,.
Όπως δηλώνει και καταγράφει το carandmotor.gr, οδηγεί επειδή αισθάνεται «υγιής και ελεύθερη». Θεωρεί πως βρίσκεται σε άριστη κατάσταση, τόσο για να είναι πίσω από το τιμόνι όσο και για να παραμένει ενεργή επαγγελματικά.
Η οδήγηση για την ίδια δεν είναι τυπική διεκπεραίωση, αλλά μέσο διατήρησης της ανεξαρτησίας και της ποιότητας ζωής της. «Η ηλικία δεν μου εμποδίζει τίποτα», αναφέρει χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι η αίσθηση αυτονομίας αποτελεί για εκείνη το κλειδί της καθημερινότητάς της.
@mujeresalvolanteMarta, 100 años al volante de su movilidad y de su empresa de camiones 💖♬ sonido original - Mujeres al volante
Η περίπτωσή της φαίνεται να δικαιώνει και τη θέση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο οποίος τα τελευταία χρόνια υποστηρίζει πως η οδήγηση μπορεί να λειτουργήσει ως εξαιρετική άσκηση για τους ηλικιωμένους, βελτιώνοντας την προσοχή, τον χρόνο αντίδρασης, τον συντονισμό και τη διανοητική ευελιξία. Με απλά λόγια, όσο οι συνθήκες το επιτρέπουν, η παραμονή ενός ανθρώπου στο τιμόνι μπορεί να του προσφέρει περισσότερα οφέλη παρά κινδύνους.
Η Marta αποτελεί ζωντανή απόδειξη ότι οι γενικεύσεις δεν χωρούν σε κάθε περίπτωση. Παρά το ότι οι συζητήσεις στην Ευρώπη στρέφονται προς αυστηρότερες διαδικασίες, η ίδια δείχνει ότι υπάρχουν ηλικιωμένοι οδηγοί που παραμένουν ικανοί, προσεκτικοί και ενεργοί, όσο κι αν οι αριθμοί από μόνοι τους μαρτυρούν το αντίθετο.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Το αν θα συνεχίσει στο τιμόνι θα κριθεί όταν οι αρμόδιες αρχές εξετάσουν την ανανέωση του διπλώματος της, το οποίο λήγει τον Απρίλιο του 2026, με την ίδια πάντως να μην έχει καμία διάθεση να «παραδώσει» το τιμόνι.
πηγή στην Google
Συνδέσου με την ομάδα του lamiareport.gr στο Viber για άμεση ενημέρωση
Ακολούθησε το LamiaReport.gr στο Google News για όλες τς τελευταίες χρηστικές ειδήσεις
Ακολούθησε το LamiaReport στο Facebook ...για να μη χάνεις είδηση!
Τραμπ: «Πάγωσα» τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας για να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις – Ο Ζελένσκι δεν θέλει να τελειώσει ο πόλεμος
Ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε ξανά τον Ουκρανό ομόλογό του πως χτυπά ρωσικά διυλιστήρια και πως εκμεταλλεύεται τα χρήματα που του δίνει η ΕΕ
Την παραίτησή του υπέβαλε ο Γάλλος ΥΠΕΣ μετά το χάος, δεν την έκανε δεκτή ο Μακρόν - «Υπήρξαν αστοχίες» παραδέχθηκε ο Γάλλος Πρόεδρος
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, που βρίσκεται υπό πίεση έπειτα από ένα Σαββατοκύριακο βίαιων ταραχών στη χώρα, παραδέχθηκε σήμερα ότι υπήρξαν αστοχίες στην «πρόβλεψη και τις πληροφορίες», αλλά δεν έκανε δεκτή την παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών Λοράν Νουνιές, ανακοίνωσε το Μέγαρο των Ηλυσίων.
Ανάλυση Politico: Η Ευρώπη μπροστά στην τέλεια πολιτική καταιγίδα – Το χάος στη Γαλλία και η επόμενη μέρα στην ΕΕ
Μπροστά σε ένα δύσκολο σταυροδρόμι φαίνεται πως βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς τα εκτεταμένα επεισόδια σε Γαλλία, Ιταλία και Βέλγιο, η ενεργειακή κρίση που βαραίνει κυρίως τις χώρες του Νότου, αλλά και οι επικείμενες εκλογές σε Ισπανία και Ιταλία δυσκολεύουν τη λήψη αποφάσεων και τους οποιουσδήποτε ελιγμούς.
Τραγωδία: Σταυρός έπεσε πάνω σε ιερέα την ώρα της Θείας Λειτουργίας και τον σκότωσε (ΒΙΝΤΕΟ)
Ο καθολικός ιερέας Πατρίσιο Αλφρέδο Σάντσεθ Μολινάρι βρήκε τραγικό θάνατο σε εκκλησία στον Ισημερινό.
Ιταλία: 160 προσαγωγές στο Μιλάνο, το 80% ανήλικοι – Νέα επεισόδια και καταστροφές σε καταστήματα
Σοβαρή ένταση στο Μιλάνο, με ομάδες νεαρών να προκαλούν ζημιές και να συγκρούονται με την αστυνομία.
Ανάλυση για το διάγγελμα Μακρόν: Καταδίκασε τη βία, αλλά δεν ανακοίνωσε έκτακτα μέτρα ή σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης
Έξι μήνες πριν τις κάλπες που σηματοδοτούν τη λήξη της θητείας του, ο Γάλλος πρόεδρος κατηγόρησε την ακροαριστερά και κάλεσε σε εθνικό διάλογο - Η παραπομπή των οικονομικών αποφάσεων στον πρωθυπουργό και η αναφορά στις εκλογές του 2027 αποτυπώνουν τα όρια της παρέμβασής του