Επιμένει στις απειλές η Τουρκία: Νέα ανακοίνωση για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών και το καλώδιο με την Κύπρο
Για το καλώδιο της ηλεκτρικής διασύνδεσης με την Κύπρο, η Άγκυρα απαιτεί προηγουμένως ενημέρωση και να δώσει έγκριση.
Συντηρεί τους υψηλούς τόνους και την ένταση στα ελληνοτουρκικά η Άγκυρα, με μια νέα ανακοίνωση που εξέδωσε αυτή τη φορά το υπουργείο Αμυνας της χώρας.
Σύμφωνα με το thetoc.gr, η Τουρκία επαναφέρει και την ένστασή της για την στρατιωτικοποίηση νησιών, καλώντας την Αθήνα "να απέχει από "δραστηριότητες που θα μπορούσαν να βλάψουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή"", ενώ αναφέρεται και στο ζήτημα του καλωδίου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου
Η Άγκυρα επιμένει ότι οποιεσδήποτε έρευνες, όπως "η πόντιση καλωδίων ή αγωγών και η επιστημονική έρευνα εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας", όπως ισχυρίζεται, "θα πρέπει να συντονίζονται εκ των προτέρων με τη χώρα μας".
Παράλληλα, αναφορά γίνεται και στην Κύπρο, με την Άγκυρα να υποστηρίζει ότι "οι συνεχιζόμενες εξοπλιστικές δραστηριότητες καθώς και οι στρατιωτικές συνεργασίες που αναπτύσσει με τρίτες χώρες, έχουν χαρακτήρα που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τις εύθραυστες ισορροπίες και το περιβάλλον ασφάλειας στο νησί".
Η ανακοίνωση του τουρκικού υπ. Άμυνας
Το αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου ρυθμίζεται σαφώς από τις Συνθήκες Ειρήνης της Λωζάνης του 1923 και του Παρισιού του 1947.
Οι δραστηριότητες στρατιωτικοποίησης που διεξάγονται αντίθετα με αυτό το καθεστώς, καθώς και οι δηλώσεις που αποσκοπούν στη νομιμοποίησή τους, δεν μεταβάλλουν την υφιστάμενη νομική κατάσταση. Η προσδοκία μας είναι ότι η Ελλάδα θα απόσχει από τέτοιες δραστηριότητες που θα μπορούσαν να βλάψουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή και θα τηρήσει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τις συνθήκες.
Η Τουρκία διατηρεί την εποικοδομητική της προσέγγιση υπέρ της καλής γειτονίας και του διαλόγου στο Αιγαίο Πέλαγος και την Ανατολική Μεσόγειο, αλλά θα συνεχίσει να προστατεύει αποφασιστικά τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο και να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια της χώρας μας.
πηγή στην Google
Συνδέσου με την ομάδα του lamiareport.gr στο Viber για άμεση ενημέρωση
Ακολούθησε το LamiaReport.gr στο Google News για όλες τς τελευταίες χρηστικές ειδήσεις
Ακολούθησε το LamiaReport στο Facebook ...για να μη χάνεις είδηση!
Παραίτηση του καγκελάριου Μερτς ζητά το 55% των πολιτών στην Γερμανία σύμφωνα με δημοσκόπηση
Σύμφωνα επίσης με τη δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Forsa, το 81% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι οι διαδοχικές ήττες του CDU το τελευταίο διάστημα οφείλονται στην αδυναμία του κόμματος να φροντίσει για τα καθημερινά προβλήματα των πολιτών.
Σούπερ Ελ Νίνιο: Εφιαλτική πρόβλεψη για πάνω από 450.000 θανάτους τους επόμενους 6 μήνες – Οι 10 χώρες που απειλούνται περισσότερο
«Απίστευτο» και «επιπέδου Γκοτζίλα» χαρακτηρίζουν οι επιστήμονες το πρωτοφανές κύμα θερμότητας
Νέα «μπίζνα» με τα tweet του προωθεί ο Τραμπ – Η προνομιακή πρόσβαση για χρηματιστές της Wall Street και η αγωγή
Χρεώνει τους συνδρομητές της Wall Street 100.000 δολάρια για πρόσβαση σε αναρτήσεις από τους λογαριασμούς Truth Social
Μακελειό στη Νότια Αφρική: 11 νεκροί από πυροβολισμούς σε πάρτι σε σπίτι, ανάμεσά τους και έγκυος
Ακόμη τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν - Η αστυνομία αναζητά τους υπόπτους, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει καμία σύλληψη
Ο 43χρονος Γάλλος ηθοποιός Αρνό Ντενίς υποβλήθηκε σε ευθανασία – Είχε μείνει ανάπηρος μετά από χειρουργείο
Το 2023 είχε κάνει επέμβαση για βουβωνοκήλη όπου του τοποθετήθηκε εμφύτευμα από πολυπροπυλένιο, η αρχή της «καθόδου του στην κόλαση», όπως έλεγε ο ίδιος
Την άρση της ασυλίας του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας, Μάγιαρ, ζητά ο γενικός εισαγγελέας, κατηγορείται για κλοπή κινητού τηλεφώνου
Ο γενικός εισαγγελέας της Ουγγαρίας ζήτησε σήμερα την άρση της βουλευτικής ασυλίας του πρωθυπουργού Πίτερ Μάγιαρ και, για μια άλλη υπόθεση, δύο πρώην υπουργών της εθνικιστικής κυβέρνησης του πρώην πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν