Ευρωπαίοι ηγέτες για την συνάντηση Πούτιν – Τραμπ: «Οι Ουκρανοί πρέπει να μπορούν να αποφασίσουν για το μέλλον τους»
Το κοινό κείμενο των ηγετών δεν υπέγραψε η Ουγγαρία - Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συνομιλήσουν την Τετάρτη με τον Ντόναλντ Τραμπ
Επιμένουν στην στάση τους οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναφορικά με την επικείμενη συνάντηση Βλαντιμίρ Πούτιν με Ντόναλντ Τραμπ στην Αλάσκα. Αν και στα σχέδια των 2 ηγετών δεν είναι να συμμετάσχει και ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, οι Ευρωπαίοι τονίζουν πως ο δρόμος προς την ειρήνη στην Ουκρανία δεν γίνεται να αποφασιστεί χωρίς αυτήν.
«Οι Ουκρανοί πρέπει να μπορούν να αποφασίσουν για το μέλλον τους», ανέφεραν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, 3 ημέρες πριν από τη συνάντηση ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και τον Βλαντίμιρ Πούτιν στην Αλάσκα.
«Εμείς οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης χαιρετίζουμε τις προσπάθειες του προέδρου Τραμπ για να βάλει τέλος στον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και να επιτύχει μια δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη για την Ουκρανία», γράφουν σ’ ένα κείμενο, το οποίο δεν προσυπέγραψε μόνο η Ουγγαρία.
«Οι Ουκρανοί πρέπει να έχουν την ελευθερία να αποφασίσουν για το μέλλον τους», προστίθεται στη δήλωση.
«Ο δρόμος προς την ειρήνη στην Ουκρανία δεν μπορεί να αποφασισθεί χωρίς την Ουκρανία», επιμένουν οι ευρωπαίοι ηγέτες, οι οποίοι κρίνουν πως ουσιαστικές διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να διεξαχθούν παρά μόνο «μέσα στο πλαίσιο μιας κατάπαυσης του πυρός ή μιας μείωσης των εχθροπραξιών. Κοινή πεποίθησή μας είναι πως μια διπλωματική λύση πρέπει να προστατεύει τα ζωτικά συμφέροντα ασφαλείας της Ουκρανίας και της Ευρώπης».
Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι και Ευρωπαίοι ηγέτες πρόκειται να έχουν συνομιλίες την Τετάρτη με τον Ντόναλντ Τραμπ.
Ο Αμερικανός πρόεδρος παρέμεινε αόριστος σχετικά με τις προσδοκίες του από την συνάντηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, λέγοντας πως ελπίζει σε μια «εποικοδομητική» συνάντηση στην Αλάσκα και υπογραμμίζοντας πως «σέβεται πολύ» το γεγονός ότι ο Ρώσος ομόλογός του δέχθηκε να μεταβεί σε αμερικανικό έδαφος.
Ο Ντόναλντ Τραμπ πρόσθεσε μια ανησυχητική παρατήρηση για τον Ουκρανό πρόεδρο και τους Ευρωπαίους συμμάχους του, λέγοντας πως είναι «λίγο ενοχλημένος» που ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι λέει, ‘πρέπει να έχω συνταγματική έγκριση’» για να παραχωρήσει εδάφη.
«Διότι θα υπάρξουν ανταλλαγές εδαφών», είπε, την ώρα που ο ρωσικός στρατός κατέχει αυτή τη στιγμή περίπου το 20% του ουκρανικού εδάφους.
πηγή: newsit.gr
πηγή στην Google
Συνδέσου με την ομάδα του lamiareport.gr στο Viber για άμεση ενημέρωση
Ακολούθησε το LamiaReport.gr στο Google News για όλες τς τελευταίες χρηστικές ειδήσεις
Ακολούθησε το LamiaReport στο Facebook ...για να μη χάνεις είδηση!
Νέα πρόκληση Φιντάν για τα νησιά: Αν η Ελλάδα το παρακάνει, τότε η ισχύς της Τουρκίας είναι γνωστή σε όλους
Ο Χακάν Φιντάν υποστήριξε ότι η Τουρκία δεν επιδιώκει την ένταση, αλλά επιμένει στη θέση της για το καθεστώς των νησιών.
Μουσείο του Λούβρου: Συνελήφθησαν δύο Γερμανοί που κρέμασαν δικούς τους πίνακες στην αίθουσα με τη "Μόνα Λίζα"
Φύλακες του μουσείου ακινητοποίησαν τους δύο Γερμανούς και κάλεσαν την αστυνομία - Στην κατάθεσή τους υποστήριξαν πως θέλησαν να κάνουν "μια πλάκα"
Οι Χούθι χάλασαν το Σαββατοκύριακο του Τραμπ στο Καμπ Ντέιβιντ - Εσπευσμένα στον Λευκό Οίκο ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Αναλυτές συνδέουν την επιστροφή Τραμπ στον Λευκό Οίκο με την κλιμάκωση των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή και ειδικότερα με την επίθεση των Χούθι εναντίον της πρωτεύουσας της Σαουδικής Αραβίας.
Παγκόσμιος τρόμος για την ανεξέλεγκτη Τεχνητή Νοημοσύνη: Ο Τραμπ αναζητά «τσάρο» για την ΑΙ, ο Άλτμαν πάει στον ΟΗΕ
«Καμπανάκι» ακόμα και από τους ίδιους τους δημιουργούς της ΑΙ - Ο Άλτμαν, ο άνθρωπος πίσω από το ChatGPT, θα ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ - Ο Τραμπ ανακοίνωσε τη δημιουργία «AI Force», τασσόμενος κατά των υπερβολικών περιορισμών
Η Ρωσία στηρίζει ανοικτά την AfD λίγο πριν από τις εκλογές στο Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία
Η AfD, όπως και το κόμμα BSW, τάσσεται υπέρ της επανέναρξης των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου, υποστηρίζοντας την επιστροφή σε φθηνότερες ενεργειακές προμήθειες από τη Ρωσία
Ράλι στις τιμές ενέργειας: Πρόβλεψη της ΕΚΤ για πετρέλαιο στα 132 δολάρια και φυσικό αέριο στα 130 ευρώ στο κακό σενάριο
Η ΕΚΤ εκτιμά μέση τιμή του πετρελαίου κοντά στα 87 δολάρια και του φυσικού αερίου στα 60 ευρώ στο βασικό σενάριο