«Φυλάξτε λεφτά κάτω από το στρώμα!»: Η Κεντρική Τράπεζα της Ολλανδίας συνιστά στους πολίτες να έχουν μετρητά στο σπίτι για ώρα ανάγκης
Η Τράπεζα χτυπά «καμπανάκι» για μια σοβαρή κυβερνοεπίθεση ή τεχνική κατάρρευση των συστημάτων πληρωμών - Πόσα χρήματα θα πρέπει να έχει κάθε οικογένεια στο σπίτι και για πόσες ημέρες, ώστε να μην στερηθεί τα απολύτως απαραίτητα
Με μια προειδοποίηση που θυμίζει άλλες εποχές, η Κεντρική Τράπεζα της Ολλανδίας καλεί τα νοικοκυριά να διατηρούν επαρκή ποσά μετρητών στο σπίτι τους, ώστε να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες για τουλάχιστον τρεις ημέρες, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
Η σύσταση δεν είναι τυχαία. Σε μια εποχή όπου οι ψηφιακές συναλλαγές κυριαρχούν και η χρήση μετρητών έχει περιοριστεί σημαντικά, η Τράπεζα επισημαίνει ότι μια σοβαρή κυβερνοεπίθεση ή μια τεχνική κατάρρευση των συστημάτων πληρωμών, θα μπορούσε ν' αφήσει τους πολίτες χωρίς τη δυνατότητα αγοράς ακόμη και των απολύτως αναγκαίων.
Η Τράπεζα συνιστά κάθε σπίτι να φυλάει... κάτω από το στρώμα, 70 ευρώ ανά ενήλικα και 30 ευρώ ανά παιδί, σε φυσική μορφή μετρητών, ώστε να μπορεί η οικογένεια να καλύψει ανάγκες σε νερό, τρόφιμα, φάρμακα και μετακίνηση για τρεις ημέρες. Το ποσό αυτό θεωρείται το ελάχιστο αναγκαίο για την κάλυψη βασικών εξόδων σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης.
Κυβερνοεπιθέσεις και γεωπολιτική αβεβαιότητα
Η προειδοποίηση εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο αυξημένης ανησυχίας για την κυβερνοασφάλεια, καθώς οι γεωπολιτικές εντάσεις ενισχύουν την πιθανότητα στοχευμένων επιθέσεων σε κρίσιμες υποδομές, συμπεριλαμβανομένων των τραπεζικών και ηλεκτρονικών συστημάτων πληρωμής.
Η Τράπεζα επικαλέστηκε, μεταξύ άλλων, το πρόσφατο μπλακάουτ στην Ισπανία και την Πορτογαλία, η οποία τον περασμένο Απρίλιο προκάλεσε σοβαρές, αλλά ευτυχώς σύντομες, δυσλειτουργίες στις ηλεκτρονικές πληρωμές.
Συστάσεις και στους εμπόρους
Η Κεντρική Τράπεζα της Ολλανδίας, όπως αναφέρει το prothema.gr, δεν απευθύνθηκε μόνο στους πολίτες. Συστάσεις έγιναν και προς τους εμπόρους, οι οποίοι καλούνται να διασφαλίσουν την ύπαρξη εναλλακτικών τρόπων πληρωμής, όπως οι σαρωτοί QR κωδικοί, ώστε να μπορούν να εξυπηρετήσουν πελάτες, ακόμα και σε περίπτωση που τα ταμειακά συστήματα τεθούν εκτός λειτουργίας.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ευρωπαϊκός θεσμός τονίζει την ανάγκη ετοιμότητας. Τον Μάρτιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε δημοσιεύσει σχέδιο, προτείνοντας στους πολίτες να αποθηκεύουν τρόφιμα τριών ημερών, προκειμένου να διασφαλιστεί η επιβίωση σε περιπτώσεις πολέμου ή φυσικών καταστροφών.
πηγή στην Google
Συνδέσου με την ομάδα του lamiareport.gr στο Viber για άμεση ενημέρωση
Ακολούθησε το LamiaReport.gr στο Google News για όλες τς τελευταίες χρηστικές ειδήσεις
Ακολούθησε το LamiaReport στο Facebook ...για να μη χάνεις είδηση!
Ξηλωμένες βιτρίνες, καμένα αυτοκίνητα και δρόμοι γεμάτοι συντρίμμια: Η επόμενη μέρα στο Παρίσι - «Αισθανόμαστε ότι δεν έχει τελειώσει»
Το οδοιπορικό της Le Monde στους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας την επομένη των μεγάλων καταστροφών από τις βίαιες διαδηλώσεις - Οργή για τις καταστροφές, κατανόηση για τα αιτήματα των διαδηλωτών - «Αποτύχαμε» παραδέχεται η κυβέρνηση.
Οικοδόμος ταξίδεψε 1.200 μίλια για τη γυναίκα των ονείρων του, μόνο και μόνο για να ανακαλύψει ότι είχε δημιουργηθεί με τεχνητή νοημοσύνη
Πούλησε όλα τα υπάρχοντά του για να πάει να την βρει.
Τραγωδία στο Τέξας: Καταδρομέας σκοτώθηκε πέφτοντας από την οροφή γηπέδου σε επίδειξη καταρρίχησης μπροστά σε 23.000 θεατές (ΒΙΝΤΕΟ)
Ο στρατιωτικός έπεσε από ύψος 52 μέτρων πριν από αγώνα αμερικανικού ποδοσφαίρου - Σοκαρισμένοι οι θεατές.
Τραμπ: «Πάγωσα» τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας για να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις – Ο Ζελένσκι δεν θέλει να τελειώσει ο πόλεμος
Ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε ξανά τον Ουκρανό ομόλογό του πως χτυπά ρωσικά διυλιστήρια και πως εκμεταλλεύεται τα χρήματα που του δίνει η ΕΕ
Την παραίτησή του υπέβαλε ο Γάλλος ΥΠΕΣ μετά το χάος, δεν την έκανε δεκτή ο Μακρόν - «Υπήρξαν αστοχίες» παραδέχθηκε ο Γάλλος Πρόεδρος
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, που βρίσκεται υπό πίεση έπειτα από ένα Σαββατοκύριακο βίαιων ταραχών στη χώρα, παραδέχθηκε σήμερα ότι υπήρξαν αστοχίες στην «πρόβλεψη και τις πληροφορίες», αλλά δεν έκανε δεκτή την παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών Λοράν Νουνιές, ανακοίνωσε το Μέγαρο των Ηλυσίων.