Γαλλία: Τρίζει η κυβέρνηση Μπαϊρού – «Όχι» και από τους σοσιαλιστές σε παροχή ψήφου εμπιστοσύνης
Ολοταχώς προς νέα πολιτική κρίση οδεύει η Γαλλία - Μπούμερανγκ γυρίζει στον Μπαϊρού η κίνησή του να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης
Αντίστροφα φαίνεται να μετράει ο χρόνος για την κυβέρνηση του Φρανσουά Μπαϊρού στη Γαλλία. Ακολουθώντας τα άλλα κόμματα της Αριστεράς και την Ακροδεξιά, και οι Σοσιαλιστές προτίθενται να μη δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης.
Μπούμερανγκ φαίνεται να γυρίζει στον Φρανσουά Μπαϊρού η κίνησή του να ανακοινώσει πως θα ζητήσει στις 8 Σεπτεμβρίου ψήφο εμπιστοσύνης για τον προϋπολογισμό του 2026.
Μετά την «Ανυπότακτη Γαλλία», το Κομμουνιστικό Κόμμα, την Εθνική Συσπείρωση της Λε Πεν και τους Οικολόγους, ο πρώτος γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Ολιβιέ Φορ, χαρακτήρισε «αδιανόητο» πως θα μπορούσαν να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και στο σχέδιο προϋπολογισμού που περιέχει μία σειρά από περικοπές.
«Είναι αδιανόητο οι Σοσιαλιστές να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στον Φρανσουά Μπαϊρού», είπε ο Ολιβιέ Φορ στη Le Monde, προσθέτοντας ότι κατά την άποψή του ο πρωθυπουργός «επέλεξε να φύγει». Την ίδια θέση επανέλαβε μιλώντας στην τηλεόραση του TF1.
«Όχι» και από τους Οικολόγους
«Ο Φρανσουά Μπαϊρού πιστεύει ότι μπορεί να φύγει ως ένας παρεξηγημένος ήρωας. Αυτή η ψήφος εμπιστοσύνης (την οποία δεν ζήτησε κατά την ανάληψη των καθηκόντων του) αποτελεί ουσιαστικά παραίτηση», έγραψε στο X (πρώην Twitter) η επικεφαλής των Γάλλων Οικολόγων, Μαρίν Τοντελιέ.
Οι Οικολόγοι «δεν έχουν καμία εμπιστοσύνη σε αυτόν τον πρωθυπουργό, που εκτελεί ένα έργο που είναι κοινωνικά και περιβαλλοντικά ανεύθυνο. Θα καταψηφίσουμε», πρόσθεσε.
«Κλειδί» οι Σοσιαλιστές
Υπενθυμίζεται, σύμφωνα με το newsit.gr, πως η παραμονή στην εξουσία της κυβέρνησης Μπαϊρού, που έχει τη στήριξη του Προέδρου Μακρόν, εξαρτάται άμεσα από τη στάση των Σοσιαλιστών, οι οποίοι στο πρόσφατο παρελθόν έχουν διαφοροποιηθεί από την υπόλοιπη Αριστερά σε διάφορα ζητήματα.
Στην ηλεκτρονική της έκδοση, η εφημερίδα «Le Monde» δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να δουν τα πιθανά σενάρια, ανάλογα με το ποια κόμματα θα καταψηφίσουν την πρόταση εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Μπαϊρού.
Στο σενάριο που οι Σοσιαλιστές επέλεγαν να στηρίξουν την κυβέρνηση, ενδεχομένως διαπραγματευόμενοι ορισμένα από τα δύσκολα μέτρα του προϋπολογισμού, τότε η κυβέρνηση ίσως αντέξει. Με τις αρνητικές ψήφους του Κομμουνιστικού Κόμματος, της Ανυπότακτης Γαλλίας, των Οικολόγων και της Εθνικής Συσπείρωσης, συγκεντρώνονται 249 έδρες, δηλαδή λιγότερες από τις μισές των συνολικά 577 της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης.
Εάν όμως οι Σοσιαλιστές κάνουν πράξη τη δήλωση του Φορ και ακολουθήσουν τη ριζοσπαστική Αριστερά και την Ακροδεξιά στην καταψήφιση της κυβέρνησης, τότε θα συγκεντρωθούν 315 έδρες, η κυβέρνηση θα πέσει και η Γαλλία θα οδηγηθεί σε νέα πολιτική κρίση.
πηγή στην Google
Συνδέσου με την ομάδα του lamiareport.gr στο Viber για άμεση ενημέρωση
Ακολούθησε το LamiaReport.gr στο Google News για όλες τς τελευταίες χρηστικές ειδήσεις
Ακολούθησε το LamiaReport στο Facebook ...για να μη χάνεις είδηση!
Οι εργοδότες φοβούνται για μαζικές άδειες λόγω του GTA 6: Ζητούν έως και 10 ημέρες εκτός γραφείου για το πολυαναμενόμενο παιχνίδι
Η κυκλοφορία του νέου Grand Theft Auto στις 19 Νοεμβρίου έχει ήδη μπει στα προγράμματα αδειών εργαζομένων – Οι προπαραγγελίες εκτιμάται ότι έχουν φτάσει τα 260 εκατ. δολάρια
Φίδι βρέθηκε να «ψωνίζει» στο διάδρομο με τα ψωμιά σε σούπερ μάρκετ
Το μικρό φίδι στην Αγγλία εντοπίστηκε ανάμεσα στα προϊόντα και κατέληξε σε οργάνωση διάσωσης, η οποία έχει ήδη αναλάβει περισσότερα από 20 φίδια μέσα στο 2026.
Αστυνομικοί στην Τουρκία έδωσαν μάχη και σκότωσαν τρομοκράτη του ISIS σε σταθμό λεωφορείων στην Κωνσταντινούπολη, δείτε βίντεο
Οι αρχές είχαν πληροφορίες ότι ο 21χρονος Μπερκάν Τσιλ σχεδίαζε τρομοκρατική επίθεση σε τουρκικό έδαφος
Πολύνεκρο πλήγμα σε γάμο στο νότιο Ιράν: «Πιθανό απευθείας χτύπημα» από αμερικανικά πυρομαχικά, δείχνει ανάλυση του Reuters
Οι ΗΠΑ δεν έχουν αποδεχθεί την ευθύνη - Ερευνούμε το περιστατικό, λέει ο Τζέι Ντι Βανς
Εμπρησμός στην Marfin: Εισαγγελικό «όχι» στο αίτημα αποφυλάκισης της 46χρονης κατηγορούμενης
Αρνητική είναι η εισαγγελική πρόταση αναφορικά με το αίτημα αποφυλάκισης που κατέθεσε η 46χρονη κατηγορούμενη, η οποία κρίθηκε προσωρινά κρατούμενη στις αρχές Αυγούστου για την υπόθεση της τραγωδίας της Marfin.
Volkswagen σε ιστορική κρίση: Ο κινεζικός εφιάλτης χτυπά την καρδιά της γερμανικής βιομηχανίας, 100.000 θέσεις εργασίας στον αέρα
Ο άλλοτε κολοσσός του «Made in Germany» περνά τη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση της ιστορίας του, καθώς η Κίνα από μεγαλύτερη αγορά του γίνεται ο πιο επικίνδυνος ανταγωνιστής του.