«Η Γάζα δεν είναι προς πώληση», λέει η Χαμάς μία ημέρα μετά το δημοσίευμα της Washington Post για το σχέδιο του Τραμπ
Χθες, η Washington Post δημοσίευσε το λεπτομερές σχέδιο 38 σελίδων για τη «Ριβιέρα της Μέσης Ανατολής», όπως την είχε αποκαλέσει ο Τραμπ - Το σχέδιο διαμορφώθηκε από το Ανθρωπιστικό Ίδρυμα της Γάζας (GHF)
Ένας αξιωματούχος της Χαμάς επανέλαβε σήμερα ότι η Λωρίδα της Γάζας «δεν είναι προς πώληση» μια μέρα μετά του δημοσιεύματος στην Washington Post στο οποίο περιγράφεται λεπτομερώς το σχέδιο της αμερικανικής κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ για την μετατροπή της Λωρίδας της Γάζας σε «Ριβιέρα της Μέσης Ανατολής».
Σε επικοινωνία με το Γαλλικό Πρακτορείο το Στέιτ Ντιπάρμεντ δεν απάντησε αμέσως στο δημοσίευμα της εφημερίδας σχετικά με αυτό το σχέδιο, το οποίο δημοσιεύθηκε λίγες ημέρες μετά από μια συνάντηση στην Ουάσιγκτον, η οποία, σύμφωνα με τον ειδικό απεσταλμένο του Τραμπ, Στιβ Γουίτκοφ, υποτίθεται ότι θα εξέταζε ένα «πολύ ολοκληρωμένο σχέδιο» για την μεταπολεμική περίοδο στη Λωρίδα της Γάζας.
Το σχέδιο των 38 σελίδων, το οποίο είδε η αμερικανική εφημερίδα, προβλέπει την «εθελοντική» μετεγκατάσταση των περίπου δύο εκατομμυρίων κατοίκων της Γάζας σε άλλες χώρες ή σε ασφαλείς περιοχές εντός του παλαιστινιακού θύλακα, η οποία έχει καταστραφεί από σχεδόν δύο χρόνια πολέμου, ενώ θα ανοικοδομείται για να μετατραπεί σε τουριστικό και τεχνολογικό κέντρο. Η παλαιστινιακή περιοχή θα τεθεί για δέκα χρόνια υπό τη διοίκηση μιας οντότητας που ονομάζεται GREAT Trust, το οποίο στη συνέχεια θα δώσει τη θέση του σε μια «μεταρρυθμισμένη και αποριζοσπαστικοποιημένη παλαιστινιακή οντότητα», σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Όσοι συμφωνήσουν να φύγουν θα λάβουν 5.000 δολάρια σε μετρητά, καθώς και βοήθεια που καλύπτει τέσσερα χρόνια ενοικίου και ένα χρόνο τροφίμων, σύμφωνα με το σχέδιο που ανέφερε η Post.
Στους κατόχους γης θα προσφερεί ένα «ψηφιακό κουπόνι» με αντάλλαγμα τα δικαιώματα ανάπλασης της ιδιοκτησίας τους, σύμφωνα με την Post. Σύμφωνα με το δημοσίευμα το σχέδιο φέρει τον τίτλο «Gaza Reconstitution, Economic Acceleration and Transformation Trust, ή GREAT Trust» ("Ανασύσταση της Γάζας, Οικονομική επιτάχυνση, Καταπίστευμα Μεταμόρφωσης") και αναπτύχθηκε από την GHF.
Πίσω από το αμερικανικό σχέδιο κρύβεται η αμφιλεγόμενη οργάνωση Ανθρωπιστικό Ίδρυμα της Γάζας (GHF), που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, με σκιώδη χρηματοδότηση, η οποία άρχισε να διανέμει βοήθεια τον Μάιο.
«Η Γάζα δεν είναι προς πώληση», δήλωσε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Μπάσεμ Ναΐμ, μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, υποστηρίζοντας ότι η περιοχή αποτελεί «αναπόσπαστο μέρος της μεγάλης παλαιστινιακής πατρίδας». Παράλληλα είπε ότι «η Χαμάς και ο λαός μας απορρίπτει αυτό το σχέδιο.
Στις αρχές Αυγούστου, ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί προσπαθώντας να λάβουν βοήθεια στη Γάζα από τότε που το GHF άρχισε να λειτουργεί τον Μάιο του 2025. Η πλειονότητα των θυμάτων πυροβολήθηκε από ισραηλινές δυνάμεις που επιχειρούσαν κοντά σε εγκαταστάσεις του GHF.
Στις 4 Φεβρουαρίου, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε για πρώτη φορά δημόσια ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να «αναλάβουν» την ισοπεδωμένη και λιμοκτονούσα Λωρίδα της Γάζας, και να την ανοικοδομήσουν σε "Ριβιέρα της Μέσης Ανατολής" αφού επανεγκαταστήσουν τον παλαιστινιακό πληθυσμό αλλού.
Αυτή η δήλωση προθέσεων του Τραμπ εξόργισε πολλούς Παλαιστίνιους και ανθρωπιστικές οργανώσεις σχετικά με την πιθανή αναγκαστική μετεγκατάσταση από τη Γάζα. Το σχέδιο απορρίφθηκε από αραβικές και δυτικές χώρες, καθώς και από τον ΟΗΕ.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου υποστήριξε το σχέδιο που ανακοινώθηκε τον Φεβρουάριο από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος δήλωσε ότι ήθελε να αναλάβει τον «έλεγχο» της Γάζας και να την μετατρέψει στη Ριβιέρα της Μέσης Ανατολής, επαναλαμβάνοντας ότι ο πληθυσμός της περιοχής θα μπορούσε να μετακινηθεί αλλού.
«Η Χαμάς απορρίπτει όλα αυτά τα σχέδια που εκτοπίζουν τον λαό μας και κρατούν τον κατακτητή στη γη μας», δήλωσε ένας άλλος αξιωματούχος της Χαμάς, μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.
πηγή: protothema.gr
πηγή στην Google
Συνδέσου με την ομάδα του lamiareport.gr στο Viber για άμεση ενημέρωση
Ακολούθησε το LamiaReport.gr στο Google News για όλες τς τελευταίες χρηστικές ειδήσεις
Ακολούθησε το LamiaReport στο Facebook ...για να μη χάνεις είδηση!
Τραμπ: «Πάγωσα» τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας για να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις – Ο Ζελένσκι δεν θέλει να τελειώσει ο πόλεμος
Ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε ξανά τον Ουκρανό ομόλογό του πως χτυπά ρωσικά διυλιστήρια και πως εκμεταλλεύεται τα χρήματα που του δίνει η ΕΕ
Την παραίτησή του υπέβαλε ο Γάλλος ΥΠΕΣ μετά το χάος, δεν την έκανε δεκτή ο Μακρόν - «Υπήρξαν αστοχίες» παραδέχθηκε ο Γάλλος Πρόεδρος
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, που βρίσκεται υπό πίεση έπειτα από ένα Σαββατοκύριακο βίαιων ταραχών στη χώρα, παραδέχθηκε σήμερα ότι υπήρξαν αστοχίες στην «πρόβλεψη και τις πληροφορίες», αλλά δεν έκανε δεκτή την παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών Λοράν Νουνιές, ανακοίνωσε το Μέγαρο των Ηλυσίων.
Ανάλυση Politico: Η Ευρώπη μπροστά στην τέλεια πολιτική καταιγίδα – Το χάος στη Γαλλία και η επόμενη μέρα στην ΕΕ
Μπροστά σε ένα δύσκολο σταυροδρόμι φαίνεται πως βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς τα εκτεταμένα επεισόδια σε Γαλλία, Ιταλία και Βέλγιο, η ενεργειακή κρίση που βαραίνει κυρίως τις χώρες του Νότου, αλλά και οι επικείμενες εκλογές σε Ισπανία και Ιταλία δυσκολεύουν τη λήψη αποφάσεων και τους οποιουσδήποτε ελιγμούς.
Τραγωδία: Σταυρός έπεσε πάνω σε ιερέα την ώρα της Θείας Λειτουργίας και τον σκότωσε (ΒΙΝΤΕΟ)
Ο καθολικός ιερέας Πατρίσιο Αλφρέδο Σάντσεθ Μολινάρι βρήκε τραγικό θάνατο σε εκκλησία στον Ισημερινό.
Ιταλία: 160 προσαγωγές στο Μιλάνο, το 80% ανήλικοι – Νέα επεισόδια και καταστροφές σε καταστήματα
Σοβαρή ένταση στο Μιλάνο, με ομάδες νεαρών να προκαλούν ζημιές και να συγκρούονται με την αστυνομία.
Ανάλυση για το διάγγελμα Μακρόν: Καταδίκασε τη βία, αλλά δεν ανακοίνωσε έκτακτα μέτρα ή σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης
Έξι μήνες πριν τις κάλπες που σηματοδοτούν τη λήξη της θητείας του, ο Γάλλος πρόεδρος κατηγόρησε την ακροαριστερά και κάλεσε σε εθνικό διάλογο - Η παραπομπή των οικονομικών αποφάσεων στον πρωθυπουργό και η αναφορά στις εκλογές του 2027 αποτυπώνουν τα όρια της παρέμβασής του