Η τιμή του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου κινείται ψηλότερα καθώς η νορβηγική συντήρηση περιορίζει τις ροές
Οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου θα παραμείνουν περίπου στα 35 ευρώ ανά μεγαβατώρα μέχρι το τρέχον έτος, λένε αναλυτές
Οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου αυξήθηκαν καθώς οι ροές από τον κορυφαίο προμηθευτή της Νορβηγίας μειώθηκαν εν μέσω μιας νέας περιόδου προγραμματισμένης συντήρησης.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς κέρδισαν έως και 1,2% σήμερα Πέμπτη (5.6.2025), καθώς η μονάδα επεξεργασίας φυσικού αερίου Kollsnes στη Νορβηγία ξεκίνησε τις εποχικές εργασίες της. Η σκανδιναβική χώρα αντιπροσώπευε περίπου 1/3 των εισαγωγών της Ευρωπαϊκής Ένωσης πέρυσι.
Οι έμποροι επικεντρώνονται στην εξασφάλιση προμηθειών για την αναπλήρωση των εξαντλημένων αποθηκευτικών χώρων της περιοχής, ενώ η προσοχή είναι επίσης στραμμένη στις γεωπολιτικές εξελίξεις γύρω από τους δασμούς των ΗΠΑ και τις μέχρι στιγμής αδιέξοδες προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Παρόλα αυτά, η χαμηλή ζήτηση στην Κίνα στηρίζει τις ροές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) προς την Ευρώπη, αμβλύνοντας ορισμένες από τις ανησυχίες για τον εφοδιασμό αυτό το καλοκαίρι. «Η προσφορά LNG στα δίκτυα της Ευρώπης αυξάνεται, συμβάλλοντας στην κάλυψη ενός σημαντικά μεγαλύτερου σε σχέση με πέρυσι κενού αποθήκευσης», ανέφερε σε σημείωμά του ο Patricio Alvarez, αναλυτής του Bloomberg Intelligence.
Ο ίδιος αναμένει ότι οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου θα παραμείνουν περίπου στα 35 ευρώ ανά μεγαβατώρα μέχρι το τρέχον έτος. «Οι χαλαροί στόχοι αποθήκευσης, η αδύναμη εγχώρια ζήτηση και οι υποτονικές εισαγωγές LNG στην Κίνα χαλαρώνουν την πίεση προσφοράς, ακόμη και όταν η βραχυπρόθεσμη παραγωγή από το αμερικανικό LNG και το νορβηγικό αέριο επιβραδύνεται λόγω συντήρησης», δήλωσε ο Alvarez.
Τα ολλανδικά προθεσμιακά συμβόλαια του πρώτου μήνα, ο ευρωπαϊκός δείκτης αναφοράς για το φυσικό αέριο, πρόσθεσαν 1,1% στα 36,16 ευρώ ανά μεγαβατώρα στο Άμστερνταμ.
πηγή στην Google
Συνδέσου με την ομάδα του lamiareport.gr στο Viber για άμεση ενημέρωση
Ακολούθησε το LamiaReport.gr στο Google News για όλες τς τελευταίες χρηστικές ειδήσεις
Ακολούθησε το LamiaReport στο Facebook ...για να μη χάνεις είδηση!
Κυριάκος Μητσοτάκης: Οριζόντια αύξηση στο επίδομα θέρμανσης, επιδότηση στο diesel και τον Οκτώβριο - Είναι αναγκαία μια ευρωπαϊκή παρέμβαση
Όλα όσα αναφέρει ο Πρωθυπουργός στην καθιερωμένη Κυριακάτικη ανάρτησή του.
Πετρέλαιο θέρμανσης 1,75 λεπτά το λίτρο και επιδοτήσεις στα καύσιμα – Αύριο όλα τα μέτρα
Η αύξηση του επιδόματος θέρμανσης ταυτόχρονα με την επιδότηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης συνιστούν διπλή γραμμή άμυνας απέναντι στις αυξημένες τιμές.
Ράλι στις τιμές ενέργειας: Πρόβλεψη της ΕΚΤ για πετρέλαιο στα 132 δολάρια και φυσικό αέριο στα 130 ευρώ στο κακό σενάριο
Η ΕΚΤ εκτιμά μέση τιμή του πετρελαίου κοντά στα 87 δολάρια και του φυσικού αερίου στα 60 ευρώ στο βασικό σενάριο
Πιερρακάκης: Οι τράπεζες να κάνουν περισσότερα για την οικονομία και την κοινωνία
Ο υπουργός απαρίθμησε τα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση για το ιδιωτικό χρέος.
Συντάξεις: Οι ονομαστικές αυξήσεις 2,6% «ψαλιδίζονται» από την Εφορία – Τα καθαρά «στην τσέπη» με παραδείγματα
Για όσους συνταξιούχους κινούνται πάνω από τη «ζώνη» των 720 ευρώ το μήνα περιορίζεται η αύξηση στο καθαρό ποσό.
Ο Δομοκός γίνεται ενεργειακός κόμβος με τα φωτοβολταϊκά - Είναι όμως βιώσιμο για την περιοχή;
Τι λέει το νέο νομοθετικό πλαίσιο, γιατί δεν αγγίζει τον Δομοκό και ποιο είναι το επιτρεπόμενο ποσοστό κάλυψης ανά Περιφερειακή Ενότητα.