Ιρανική τηλεόραση: «Τραυματίας πολέμου» ο Μοτζτάμπα Χαμενεΐ
Ήχησαν ξανά οι σειρήνες στην Κύπρο - Η Τουρκία στέλνει F-16 στα κατεχόμενα - Μπαράζ ιρανικών επιθέσεων σε Ντουμπάι, Μπαχρέιν και Σαουδική Αραβία - Ενεργειακό σοκ με το πετρέλαιο να απογειώνεται στα $118 το βαρέλι.
Η ιρανική κρατική τηλεόραση μετέδωσε την άνοδο του Μοτζτάμπα Χαμενεΐ ως ανώτατου ηγέτη του Ιράν και ανέφερε ότι τραυματίστηκε στον πόλεμο. Οι παρουσιαστές διάβασαν ρεπορτάζ που τον περιέγραφαν ως «τζανμπάζ», δηλαδή τραυματία από τον εχθρό, στον «πόλεμο του Ραμαζανιού», όπως αναφέρονται τα μέσα ενημέρωσης στο Ιράν στην τρέχουσα σύγκρουση. Συγκεχυμένες παραμένουν οι ερμηνείες για το αν πρόκειται για σημερινό τραυματισμό ή για προηγούμενη στοχοποίησή του. Πάντως ο νέος ηγέτης του Ιράν δεν έχει εμφανιστεί από την ώρα που εξελέγη στην εξουσία.
Παράλληλα, φλέγεται για 10η μέρα η Μέση Ανατολή, με απόκοσμες εικόνες από πετρελαϊκές υποδομές να παραδίδονται στην πυρά στην Τεχεράνη και το πετρέλαιο να καίγεται μέσα στους δρόμους της πόλης.
Την ίδια ώρα Κατάρ και Κουβέιτ πάτησαν φρένο στην παραγωγή πετρελαίου, έχοντας εξαντλήσει τους χώρους στις δεξαμενές αποθήκευσης καθώς η διέλευση από τα Στενά του Ορμούζ παραμένει μπλοκαρισμένη, προκαλώντας νέα πίεση στην αγορά ενέργειας. Σήμερα, οι τιμές του πετρελαίου καταγράφουν ιστορικό άλμα , με το βαρέλι να εκτοξεύεται πάνω από τα 118 δολάρια.
Το θέμα απασχολεί στις Βρυξέλλες σήμερα την συνεδρίαση του Eurogroup, όπου τα κράτη μέλη θα συζητήσουν τις επιπτώσεις στην οικονομία της Ευρωζώνης. Οι υπουργοί θα εξετάσουν την ανθεκτικότητα των ενεργειακών αποθεμάτων ενόψει των επόμενων μηνών και τις επιπτώσεις για επιχειρήσεις και νοικοκυριά, που θα επιφέρουν πίεση στους κρατικούς προϋπολογισμούς.
Νέες επιθέσεις στο Ντουμπάι
Nέο κύμα από το Ιράν με 116 drones και βαλλιστικούς πυραύλους αντιμετώπισε το πρωί της δέκατης ημέρας πολέμου το Ντουμπάι, ανακοινώνοντας ότι το ποσοστό αναχαίτισης αγγίζει το 95%.
Από νωρίς το πρωί, οι αρχές των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων εξέδωσαν προειδοποίηση για πιθανή απειλή πυραύλων και ενεργοποίησαν τα συστήματα αεράμυνας και οι κάτοικοι έλαβαν ειδοποιήσεις στα κινητά τους τηλέφωνα με οδηγίες να παραμείνουν σε ασφαλείς χώρους και να ακολουθούν τις ενημερώσεις από επίσημα κανάλια.
Στις φλόγες η μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία του Μπαχρέιν
Την ΒΑPCO, την ενεργειακή ραχοκοκαλιά του Μπαχρέιν χτύπησε το Ιράν σε μια προσπάθεια να εντείνει την πίεση στις χώρες του Κόλπου.
Στην Τεχεράνη μαύρος καπνός έχει καλύψει την πόλη, με το πετρέλαιο να ρέει στους δρόμους από τις κατεστραμμένες πετρελαιοπηγές που κάηκαν.
Συνδέσου με την ομάδα του lamiareport.gr στο Viber για άμεση ενημέρωση
Ακολούθησε το LamiaReport.gr στο Google News για όλες τς τελευταίες χρηστικές ειδήσεις
Ακολούθησε το LamiaReport στο Facebook ...για να μη χάνεις είδηση!