Λιμόζ: Καταστράφηκε ολοσχερώς το ιστορικό καμπαναριό – Drone καταγράφει συγκλονιστικές εικόνες από τα καμένα ερείπια
Τα συντρίμμια και τα απομεινάρια του κτιρίου συνθέτουν ένα σκηνικό που μαρτυρά την ένταση της πυρκαγιάς
Στάχτη και αποκαΐδια έχει γίνει το μεγαλύτερο μέρος του δημαρχείου του 19ου αιώνα στη Λιμόζ, στην κεντρική Γαλλία, το οποίο τυλίχτηκε στις φλόγες με το καμπαναριό να καταρρέει το Σάββατο (18/10/2026) κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων ενάντια στην αύξηση του κόστους διαβίωσης και τις κακές συνθήκες στα σχολεία που κατακλίζουν τη χώρα.
Εικόνες που έχουν καταγραφεί από drones που πετάνε πάνω από το καμμένο δημαρχείο στη Λιμόζ φανερώνουν το τεράστιο μέγεθος της καταστροφής που έχει υποστεί το ιστορικό κτίριο της Γαλλίας που στεκόταν αγέρωχο από το 1883. Η οροφή και το καμπαναριό έχουν έχει καταρρεύσει, ενώ τα μαυρισμένα τμήματα του κτιρίου μαρτυρούν τη δύναμη της φωτιάς.
Οι καμένες επιφάνειες, τα συντρίμμια και τα απομεινάρια των δομικών στοιχείων συνθέτουν ένα σκηνικό που μαρτυρά την ένταση της πυρκαγιάς με το drone να μας προσφέρει μια ευρεία οπτική της ζημιάς και αποκαλύπτοντας λεπτομέρειες που δύσκολα διακρίνονται από το έδαφος.
De nouvelles images montrant l'ampleur des dégâts après l'incendie de la mairie de Limoges nous sont parvenues ce lundi. https://t.co/MrD0yL23Lq
— Populaire du Centre (@lepopulaire_fr) October 19, 2026
Όπως είχε γίνει γνωστό, σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα Le Parisien, ομάδα ατόμων με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους έσπασε τα παράθυρα του δημαρχείου, εισέβαλε στο κτίριο και έβαλε φωτιά. Σύμφωνα με το newsit.gr, ο νομάρχης της Haute-Vienne περιέγραψε την καταστροφή ως εκτεταμένη, δηλώνοντας ότι το κτίριο «έχει σε μεγάλο βαθμό χαθεί».
Το καμπαναριό κατέρρευσε λίγο πριν από τις 21:00 τοπική ώρα του Σαββάτου ενώ η φωτιά είχε ήδη φτάσει στη στέγη και στον ξύλινο σκελετό της. Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Le Parisien, επικαλούμενο ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP), οι φλόγες είχαν επεκταθεί σε πτέρυγα του κτιρίου και απειλούσαν να προκαλέσουν κι άλλες καταρρεύσεις.
BREAKING:
Historic 143-year-old Limoges town hall in France collapsed after protesters set it on fire. https://t.co/P5IKarLPRE
— Globe Eye News (@GlobeEyeNews) October 17, 2026
Τα ιστορικά κτίρια της Λιμόζ δεν ήταν τα μόνα που δέχτηκαν την οργή των διαδηλωτών, αφού ομάδες μασκοφόρων έβαλαν φωτιές και επιτέθηκαν και σε άλλα δημαρχεία σε διάφορες πόλεις. Συνελήφθησαν περίπου 2.400 άτομα, ενώ τραυματίστηκαν σχεδόν 1.000 αστυνομικοί και χωροφύλακες. Οι αρχές ανέφεραν ότι περίπου 550.000 άτομα συμμετείχαν στις πορείες, ενώ οι διοργανωτές εκτιμούν τον αριθμό τους σε 800.000.
Την Κυριακή, ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αναφέρθηκε στην «οργή» και τη «ντροπή» του κοινού. Κατηγόρησε ακροαριστερούς ακτιβιστές για μεγάλο μέρος της βίας και ζήτησε από τους νομάρχες να συνεργαστούν με τους δημάρχους για την προστασία των δημόσιων κτιρίων.
Το ιστορικό κτίριο που εγκαινιάστηκε το 1883
Το δημαρχείο της Λιμόζ δεν αποτελεί απλώς διοικητική έδρα της πόλης. Πρόκειται για ιστορικό κτίριο του 19ου αιώνα, το οποίο εγκαινιάστηκε το 1883 και έχει χαρακτηριστεί ιστορικό μνημείο στη Γαλλία από το 1975.
Το καμπαναριό του δημαρχείου της Λιμόζ, ύψους 43 μέτρων, αποτελούσε το πιο χαρακτηριστικό σημείο του ιστορικού κτιρίου, το οποίο σχεδιάστηκε από τον Γάλλο αρχιτέκτονα Charles-Alfred Leclerc.
Rioters have set the Limoges town hall on fire in France.
Construction of the historical building started in 1873 https://t.co/fVP56jbQUq
— Visegrád 24 (@visegrad24) October 17, 2026
Η κατασκευή του δημαρχείου ξεκίνησε το 1879 και ολοκληρώθηκε το 1883. Το καμπαναριό, γνωστό στα γαλλικά ως campanile, ήταν πύργος που δέσποζε πάνω από τη στέγη του δημαρχείου και αποτελούσε βασικό στοιχείο της αρχιτεκτονικής του σύνθεσης. Σε αντίθεση με τα καμπαναριά των εκκλησιών, επρόκειτο για στοιχείο ενός δημόσιου, διοικητικού κτιρίου.
Το δημαρχείο και το καμπαναριό του αποτελούσαν μέρος της ιστορικής και αρχιτεκτονικής ταυτότητας της Λιμόζ. Η πρόσοψη του κτιρίου διακοσμούνταν με ψηφιδωτά που απεικόνιζαν τέσσερις σημαντικές προσωπικότητες της πόλης, ενώ μπροστά από την είσοδο βρισκόταν από το 1893 μια εντυπωσιακή κρήνη από πορσελάνη, μπρούντζο και γρανίτη. Το συγκρότημα έχει ενταχθεί στο καθεστώς προστασίας των ιστορικών μνημείων της Γαλλίας από το 1975. Δεν είναι σαφής μέχρι στιγμής η έκταση της καταστροφής.
πηγή στην Google
Συνδέσου με την ομάδα του lamiareport.gr στο Viber για άμεση ενημέρωση
Ακολούθησε το LamiaReport.gr στο Google News για όλες τς τελευταίες χρηστικές ειδήσεις
Ακολούθησε το LamiaReport στο Facebook ...για να μη χάνεις είδηση!
Τρομακτικό βίντεο: Κινητήρας αεροπλάνου τυλίχθηκε στις φλόγες λίγο πριν την απογείωση από αεροδρόμιο του Περού
Οι επιβάτες και το πλήρωμα του αεροπλάνου απομακρύνθηκαν με ασφάλεια, ενώ δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί.
Γαλλία: Γέμισε αγγελίες το Vinted με προϊόντα πολυτελείας που ενδέχεται να προέρχονται από λεηλασίες
Η εταιρεία Vinted προχώρησε άμεσα σε ενέργειες για τον εντοπισμό και την αφαίρεση ύποπτων αγγελιών με προϊόντα που εκλάπησαν από λεηλασίες στη Γαλλία.
Πάπας Λέων: Την Τετάρτη η πρώτη γενική ακρόαση μετά τη χειρουργική επέμβαση
Ο πάπας Λέων επιστρέφει σταδιακά στα καθήκοντά του.
Ρουμανία: 13χρονος μαθητής επιτέθηκε με μαχαίρι και τραυμάτισε μια καθηγήτρια και έναν συμμαθητή του – Δείτε βίντεο
Το αγόρι είχε ανεβάσει μηνύματα στο TikTok, προτρέποντας σε βίαιες πράξεις, οι εισαγγελείς θα ερευνήσουν τον υπολογιστή και το κινητό του για να καταλήξουν σε συμπεράσματα.
Φήμες ότι πέθανε ο Κιμ Γιονγκ Ουν: «Έπεσε σε κώμα μετά από εγκεφαλική αιμορραγία» – Η κόρη του Κιμ Τζου Ε για διάδοχος
Η τελευταία δημόσια εμφάνιση του Βορειοκορεάτη ήταν στις 11 Οκτωβρίου.
Νέα γκάφα της απολυμένης Κέιτι Ζακαράια: Η φωτογραφία δίπλα στον Τραμπ και ο χάρτης που «εξαφάνισε» από το Οβάλ Γραφείο
Οι υποψίες για το East Potomac Park και την ανακαίνιση του γηπέδου γκολφ - Η απάντηση του Λευκού Οίκου