Μάντσεστερ: «Πιθανό αστυνομικοί να πυροβόλησαν κατά λάθος δύο θύματα από την επίθεση στην εβραϊκή συναγωγή»
«Ο δράστης, τον οποίο ένοπλοι αστυνομικοί πυροβόλησαν και σκότωσαν επιτόπου, δεν έφερε πυροβόλο όπλο» πρόσθεσαν οι βρετανικές αστυνομικές αρχές.
«Είναι πιθανό αστυνομικοί να πυροβόλησαν κατά λάθος δύο θύματα, περιλαμβανομένου ενός που υπέκυψε στα τραύματά του, στην προσπάθεια να θέσουν υπό έλεγχο επίθεση στη συναγωγή του Μάντσεστερ στη διάρκεια του Γιομ Κιπούρ, της πιο ιερής γιορτής του ιουδαϊσμού» υποστήριξε σήμερα (03.10.2025) η βρετανική αστυνομία.
Κατά την επίθεση που διενεργήθηκε χθες, Πέμπτη, δύο άνδρες, ο 53χρονος Έντριαν Ντόλμπι και ο 66χρονος Μέλβιν Κράβιτζ, σκοτώθηκαν όταν ένας Βρετανός άνδρας συριακής καταγωγής οδήγησε το αυτοκίνητό του πάνω σε πεζούς και στη συνέχεια άρχισε να τους μαχαιρώνει έξω από τη συναγωγή του Χίτον Παρκ στο Μάντσεστερ.
Ο δράστης, τον οποίο ένοπλοι αστυνομικοί πυροβόλησαν και σκότωσαν επιτόπου, δεν έφερε πυροβόλο όπλο, δήλωσε ο αστυνομικός διευθυντής του Μάντσεστερ Στιβ Ουάτσον, παρότι ένας από τους ανθρώπους που σκοτώθηκαν έφερε τραύμα από πυροβολισμό.
«Ως εκ τούτου ο τραυματισμός αυτός μπορεί να προκλήθηκε ως τραγική και απρόβλεπτη συνέπεια της κατεπείγουσας δράσης που ανέλαβε ένας από τους αστυνομικούς μου προκειμένου να θέσει τέλος σε αυτήν τη μοχθηρή επίθεση», ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο Ουάτσον.
Ο Ουάτσον είπε πως άλλος ένας πιστός φέρεται να τραυματίστηκε από πυροβολισμό χωρίς να απειλείται η ζωή του, και ότι εκτιμάται πως τα δύο θύματα ήταν κοντά το ένα στο άλλο πίσω από την πόρτα της συναγωγής, καθώς οι πιστοί προσπάθησαν να εμποδίσουν τον επιτιθέμενο να μπει.
Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ο ύποπτος είναι ο 35χρονος Τζιχάντ αλ Σάμι, 35 ετών, και είπε ότι δεν μπόρεσε να βρει αρχεία που να δείχνουν ότι υπήρχαν για αυτόν αναφορές στο κυβερνητικό πρόγραμμα κατά του ριζοσπαστισμού.
Η βρετανική κυβέρνηση δεσμεύθηκε να εντείνει τις προσπάθειες να αντιμετωπίσει τον αντισημιτισμό καθώς η εβραϊκή κοινότητα προσπαθεί να συνέλθει από την επίθεση.
Ο πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ επισκέφθηκε σήμερα (03.10.2025) το σημείο της επίθεσης και μίλησε με μέλη της εβραϊκής κοινότητας. Δεν έκανε κάποια δημόσια δήλωση, όμως τόνισε νωρίτερα πως ο αλ Σάμι ήθελε να «επιτεθεί στους Εβραίους επειδή είναι Εβραίοι».
Η αστυνομία κάλεσε επίσης τους διοργανωτές συγκέντρωσης διαμαρτυρίας που έχει προγραμματιστεί στο Λονδίνο αυτό το Σαββατοκύριακο σε υποστήριξη της φιλοπαλαιστινιακής οργάνωσης Palestine Action που έχει τεθεί εκτός νόμου, να την ακυρώσουν ή να την αναβάλουν, λέγοντας ότι θα εκτρέψει αστυνομικές δυνάμεις που χρειάζονται για την προστασία φοβισμένων κοινοτήτων.
Οι διοργανωτές δήλωσαν πως η συγκέντρωση, η τελευταία σε μια σειρά διαδηλώσεων κατά τις οποίες η αστυνομία συνέλαβε τουλάχιστον 1.500 άτομα, θα πραγματοποιηθεί κανονικά και ότι είναι επιλογή της αστυνομίας το αν θα κάνει περισσότερες συλλήψεις ανθρώπων «που κρατούν ειρηνικά πλακάτ».
Πηγή: newsit.gr
πηγή στην Google
Συνδέσου με την ομάδα του lamiareport.gr στο Viber για άμεση ενημέρωση
Ακολούθησε το LamiaReport.gr στο Google News για όλες τς τελευταίες χρηστικές ειδήσεις
Ακολούθησε το LamiaReport στο Facebook ...για να μη χάνεις είδηση!
Ρουμανία: 13χρονος μαθητής επιτέθηκε με μαχαίρι και τραυμάτισε μια καθηγήτρια και έναν συμμαθητή του – Δείτε βίντεο
Το αγόρι είχε ανεβάσει μηνύματα στο TikTok, προτρέποντας σε βίαιες πράξεις, οι εισαγγελείς θα ερευνήσουν τον υπολογιστή και το κινητό του για να καταλήξουν σε συμπεράσματα.
Φήμες ότι πέθανε ο Κιμ Γιονγκ Ουν: «Έπεσε σε κώμα μετά από εγκεφαλική αιμορραγία» – Η κόρη του Κιμ Τζου Ε για διάδοχος
Η τελευταία δημόσια εμφάνιση του Βορειοκορεάτη ήταν στις 11 Οκτωβρίου.
Νέα γκάφα της απολυμένης Κέιτι Ζακαράια: Η φωτογραφία δίπλα στον Τραμπ και ο χάρτης που «εξαφάνισε» από το Οβάλ Γραφείο
Οι υποψίες για το East Potomac Park και την ανακαίνιση του γηπέδου γκολφ - Η απάντηση του Λευκού Οίκου
Ξηλωμένες βιτρίνες, καμένα αυτοκίνητα και δρόμοι γεμάτοι συντρίμμια: Η επόμενη μέρα στο Παρίσι - «Αισθανόμαστε ότι δεν έχει τελειώσει»
Το οδοιπορικό της Le Monde στους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας την επομένη των μεγάλων καταστροφών από τις βίαιες διαδηλώσεις - Οργή για τις καταστροφές, κατανόηση για τα αιτήματα των διαδηλωτών - «Αποτύχαμε» παραδέχεται η κυβέρνηση.