Μέχρι τον ΟΗΕ μπορεί να φτάσει η υπόθεση Έπσταϊν - Ειδικοί κάνουν λόγο για πιθανά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας
Για πιθανά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας κάνει λόγο ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ σχετικά με την υπόθεση του Τζέφρι Έπσταϊν.
Τα αρχεία που σχετίζονται με τον χρηματιστή και καταδικασμένο σεξουαλικό εγκληματία, Έπσταϊν και δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ επαναφέρουν με ένταση στο προσκήνιο το εύρος και τη σοβαρότητα των εγκλημάτων που αποδίδονται στο δίκτυό του.
Πιθανά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας
Σύμφωνα με ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες που έχουν οριστεί από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στα εκατομμύρια εγγράφων ενδέχεται να υποδηλώνουν πράξεις που πληρούν τα νομικά κριτήρια για τον χαρακτηρισμό τους ως εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, υπογραμμίζει δημοσίευμα του Guardian, προσδίδοντας άλλες διαστάσεις στην φρικτή υπόθεση, με εκατοντάδες θύματα.
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η κλίμακα, ο συστηματικός χαρακτήρας και η διακρατική διάσταση των καταγγελλόμενων πράξεων αποκαλύπτουν ένα οργανωμένο και πολυεπίπεδο σύστημα εκμετάλλευσης. Όπως αναφέρουν, οι φερόμενες κακοποιήσεις γυναικών και κοριτσιών διαπράχθηκαν σε ένα περιβάλλον που, κατά την εκτίμησή τους, χαρακτηριζόταν από υπεροχή, ρατσισμό, διαφθορά και ακραία μισογυνία. Η εμπορευματοποίηση και η απάνθρωπη μεταχείριση των θυμάτων, σημειώνουν, συνιστούν σοβαρές παραβιάσεις θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Οι εμπειρογνώμονες τονίζουν ότι «η κλίμακα, η φύση και η συστηματικότητα αυτών των φρικαλεοτήτων είναι τόσο σοβαρές, ώστε ορισμένες ενδέχεται να πληρούν τα νομικά κριτήρια για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας». Παράλληλα, ζητούν τη διενέργεια ανεξάρτητης, διεξοδικής και αμερόληπτης έρευνας, όχι μόνο για τις πράξεις καθαυτές, αλλά και για το πώς κατέστη δυνατό να διαπράττονται επί χρόνια χωρίς ουσιαστική λογοδοσία.
Σάλος με τα έγγραφα για τον Τζέφρι Έπσταϊν
Ιδιαίτερη ανησυχία εκφράζεται και για τον τρόπο δημοσιοποίησης των εγγράφων. Οι ειδικοί κάνουν λόγο για «σοβαρές παραλείψεις συμμόρφωσης» και ελλιπείς διαγραφές στοιχείων, οι οποίες ενδέχεται να εξέθεσαν ευαίσθητες πληροφορίες θυμάτων. Μέχρι στιγμής, περισσότερα από 1.200 άτομα φέρονται να έχουν ταυτοποιηθεί στα έγγραφα, γεγονός που εντείνει τις ανησυχίες για την προστασία της ιδιωτικότητάς τους και την αποφυγή «επανατραυματισμού», επισημαίνεται χαρακτηριστικά.
Η υπόθεση Έπσταϊν είχε ήδη προκαλέσει διεθνή σάλο, ειδικά μετά την δημοσιοποίηση του τεράστιου όγκου εγγράφων σχετιζόμενων με την υπόθεση, από το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.
Η δημοσιοποίηση των εγγράφων αποκάλυψε τους δεσμούς του Έπσταϊν με πολλούς εξέχοντες ανθρώπους από τον χώρο της πολιτικής, των οικονομικών, της ακαδημαϊκής κοινότητας και των επιχειρήσεων, τόσο πριν όσο και μετά την ομολογία ενοχής του το 2008 για κατηγορίες πορνείας, συμπεριλαμβανομένης της προσέλκυσης ανηλίκου κοριτσιού. Βρέθηκε νεκρός στο κελί του το 2019, μετά την εκ νέου σύλληψή του με ομοσπονδιακές κατηγορίες για σεξουαλική εκμετάλλευση ανηλίκων. Ο θάνατός του κρίθηκε αυτοκτονία.
Πηγή: iefimerida.gr
πηγή στην Google
Συνδέσου με την ομάδα του lamiareport.gr στο Viber για άμεση ενημέρωση
Ακολούθησε το LamiaReport.gr στο Google News για όλες τς τελευταίες χρηστικές ειδήσεις
Ακολούθησε το LamiaReport στο Facebook ...για να μη χάνεις είδηση!
Οικοδόμος ταξίδεψε 1.200 μίλια για τη γυναίκα των ονείρων του, μόνο και μόνο για να ανακαλύψει ότι είχε δημιουργηθεί με τεχνητή νοημοσύνη
Πούλησε όλα τα υπάρχοντά του για να πάει να την βρει.
Τραγωδία στο Τέξας: Καταδρομέας σκοτώθηκε πέφτοντας από την οροφή γηπέδου σε επίδειξη καταρρίχησης μπροστά σε 23.000 θεατές (ΒΙΝΤΕΟ)
Ο στρατιωτικός έπεσε από ύψος 52 μέτρων πριν από αγώνα αμερικανικού ποδοσφαίρου - Σοκαρισμένοι οι θεατές.
Τραμπ: «Πάγωσα» τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας για να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις – Ο Ζελένσκι δεν θέλει να τελειώσει ο πόλεμος
Ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε ξανά τον Ουκρανό ομόλογό του πως χτυπά ρωσικά διυλιστήρια και πως εκμεταλλεύεται τα χρήματα που του δίνει η ΕΕ
Την παραίτησή του υπέβαλε ο Γάλλος ΥΠΕΣ μετά το χάος, δεν την έκανε δεκτή ο Μακρόν - «Υπήρξαν αστοχίες» παραδέχθηκε ο Γάλλος Πρόεδρος
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, που βρίσκεται υπό πίεση έπειτα από ένα Σαββατοκύριακο βίαιων ταραχών στη χώρα, παραδέχθηκε σήμερα ότι υπήρξαν αστοχίες στην «πρόβλεψη και τις πληροφορίες», αλλά δεν έκανε δεκτή την παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών Λοράν Νουνιές, ανακοίνωσε το Μέγαρο των Ηλυσίων.
Ανάλυση Politico: Η Ευρώπη μπροστά στην τέλεια πολιτική καταιγίδα – Το χάος στη Γαλλία και η επόμενη μέρα στην ΕΕ
Μπροστά σε ένα δύσκολο σταυροδρόμι φαίνεται πως βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς τα εκτεταμένα επεισόδια σε Γαλλία, Ιταλία και Βέλγιο, η ενεργειακή κρίση που βαραίνει κυρίως τις χώρες του Νότου, αλλά και οι επικείμενες εκλογές σε Ισπανία και Ιταλία δυσκολεύουν τη λήψη αποφάσεων και τους οποιουσδήποτε ελιγμούς.