Νέα απειλή Τραμπ σε Ιράν: Για κάθε πλοίο που θα δέχεται επίθεση στο Ορμούζ, οι ΗΠΑ θα καταστρέφουν μια γέφυρα ή έναν σταθμό ενέργειας
Νέα απειλή κατά του Ιράν εξαπέλυσε ο Ντόναλντ Τραμπ προειδοποιώντας την Τεχεράνη για επιπτώσεις σε περίπτωση που πλοία δεχτούν επίθεση στο Ορμούζ.
«Από εδώ και στο εξής, κάθε φορά που η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν θα επιτίθεται σε πλοίο στα Στενά του Ορμούζ, οι ΗΠΑ θα καταστρέφουν μια γέφυρα ή έναν σταθμό ενέργειας» διεμήνυσε με μήνυμά του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Truth Social.
Μάλιστα, δεν απέκλεισε τα χτυπήματα να αφορούν ακόμη και την Τεχεράνη.
Το Ιράν καταγγέλλει ότι δέχτηκε αμερικανική επίθεση στο Ορμούζ
Αμερικανική επίθεση στο νησί Λαράκ, το οποίο βρίσκεται στο Στενό του Ορμούζ καταγγέλλει ότι δέχτηκε το Ιράν.
Η περιοχή αυτή αποτελεί σημείο αυξημένης έντασης στις σχέσεις μεταξύ Τεχεράνης και Ουάσινγκτον, με τις διαμάχες να έχουν αναζωπυρωθεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες.
Το πρακτορείο Tasnim μετέδωσε ότι ένας αμερικανικός πύραυλος έπληξε το νότιο τμήμα του νησιού Λαράκ. Μαρτυρίες κατοίκων της ευρύτερης περιοχής των Στενών του Ορμούζ κάνουν λόγο για μια δυνατή έκρηξη που σημειώθηκε κοντά στο νησί, ενώ οι ιρανικές αρχές έχουν ξεκινήσει έρευνες για να αξιολογήσουν την κλίμακα της επίθεσης και το μέγεθος των ενδεχόμενων καταστροφών.
Η Τεχεράνη αρνείται τις υπόγειες πυρηνικές εγκαταστάσεις
Παράλληλα, η Τεχεράνη προχώρησε σήμερα σε εκ νέου διάψευση των ισχυρισμών περί ύπαρξης μυστικής υπόγειας πυρηνικής εγκατάστασης στο όρος Κολάνγκ, στην κεντρική περιοχή του Ιράν. Η τοποθεσία αυτή είχε στοχοποιηθεί λεκτικά από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.
Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Εσμαΐλ Μπαγαΐ, ανέφερε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X ότι η εμμονή της Ουάσινγκτον με το Κολάνγκ Κου αποτελεί απλώς μια πρόφαση για τη δικαιολόγηση επιθετικών ενεργειών, καταστροφών και δολιοφθορών, επιμένοντας ότι στην περιοχή δεν διεξάγεται καμία απολύτως πυρηνική δραστηριότητα.
Ο ίδιος αξιωματούχος συμπλήρωσε ότι το σύνολο των πυρηνικών δραστηριοτήτων του Ιράν έχει δηλωθεί επίσημα και πλήρως στον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ).
Τραμπ: Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να χτυπήσουν το Κόλανγκ σύντομα
Από την πλευρά του, ο Ντόναλντ Τραμπ, μιλώντας σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο την προηγούμενη ημέρα, Τρίτη, είχε δηλώσει πως οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ είναι έτοιμες να χτυπήσουν την εν λόγω περιοχή στο Κολάνγκ «πιθανότατα πολύ σύντομα», προσθέτοντας με εμφατικό τρόπο ότι οι Ιρανοί «δεν μπορούν να κάνουν τίποτα» για να το αποτρέψουν.
Υπενθυμίζεται ότι τον Νοέμβριο του 2025, δημοσιεύματα σε μεγάλα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, όπως η Washington Post και οι New York Times, ισχυρίζονταν ότι το Ιράν επιτάχυνε την ανέγερση μιας υπόγειας πυρηνικής εγκατάστασης, γνωστής στα αγγλικά ως "Pickaxe Mountain" (καθώς "Kolang" μεταφράζεται ως αξίνα στα φαρσί). Οι ιρανικές αρχές είχαν απορρίψει τότε κατηγορηματικά αυτούς τους ισχυρισμούς.
Η συγκεκριμένη τοποθεσία φέρεται να βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το πυρηνικό συγκρότημα της Νατάνζ, το οποίο είχε αποτελέσει στόχο βομβαρδισμού από τις ΗΠΑ τον Ιούνιο του 2025 και βρέθηκε ξανά στο επίκεντρο των επιχειρήσεων μετά την έναρξη των εχθροπραξιών στα τέλη Φεβρουαρίου.
πηγή στην Google
Συνδέσου με την ομάδα του lamiareport.gr στο Viber για άμεση ενημέρωση
Ακολούθησε το LamiaReport.gr στο Google News για όλες τς τελευταίες χρηστικές ειδήσεις
Ακολούθησε το LamiaReport στο Facebook ...για να μη χάνεις είδηση!