Ο νέος ηγέτης Χαμάς Ιζ αλ-Ντιν αλ-Χαντάντ, το «φάντασμα» της Γάζας που θα καθορίσει την ειρήνη
Προτιμά να αλλάζει εμφάνιση και να κινείται με απόλυτη μυστικότητα και αυτός είναι και ο λόγος που έχει επιζήσει από πολλές απόπειρας δολοφονίας, υπολογίζονται σε έξι, που έχουν γίνει εις βάρος του
Καθοριστικός είναι ο ρόλος του Ιζ αλ-Ντιν αλ-Χαντάντ γνωστού ως «Αμπού Σουχαΐμπ», ουσιαστικά του νέου ηγέτη της Χαμάς στις επαφές για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα.
Ο νέος επικεφαλής της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, Ιζ αλ-Ντιν Χαντάντ, κρατάει εξαιρετικά χαμηλό προφίλ, μιλάει εβραϊκά και κουβαλάει φωτογραφίες Ισραηλινών ομήρων στο κινητό του. Μάλιστα η όλη στάση του έχει κάνει τους πάντες να τον αποκαλούν «φάντασμα» ή «σκιά του αλ-Κασάμ».
Και αυτό γιατί ο ίδιος παραμένε σχεδόν αόρατος , αλλά την ίδια στιγμή απολύτως παρών στη δομή διοίκησης της τζιχαντιστικής οργάνωσης με το όνομά του να έχει εξελιχθεί σε μύθος και έχει επικηρυχθεί με 750.000 δολάρια. Οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα πιστεύουν ότι είναι περισσότερο φάντασμα παρά άνθρωπος και κρατάει στα χέρια του την τύχη του ειρηνευτικού σχεδίου του Ντόναλντ Τραμπ.
Ο Χαντάντ, που τώρα θεωρείται ότι επιβλέπει τη φυλάκιση των εναπομεινάντων Ισραηλινών ομήρων, είναι αναμφισβήτητα η πιο σημαντική προσωπικότητα που θα καθορίσει εάν η πρωτοβουλία του Αμερικανού προέδρου για ειρήνη θα πετύχει ή όχι.
Προτιμά να αλλάζει εμφάνιση και να κινείται με απόλυτη μυστικότητα και αυτός είναι και ο λόγος που έχει επιζήσει από πολλές απόπειρας δολοφονίας, υπολογίζονται σε έξι, που έχουν γίνει εις βάρος, Παράλληλα, γνωρίζει άπταιστα εβραϊκά, στοιχείο που τον καθιστά ιδιαίτερα χρήσιμο σε ανακρίσεις ή σε ψυχολογικές επιχειρήσεις με αιχμαλώτους.
Ο αλ-Χαντάντ θεωρείται από τους αρχιτέκτονες της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου το 2023, μία επίθεση που από την Χαμάς ονομάστηκε «Κατακλυσμός του Αλ-Άκσα», ανάβοντας την σπίθα για τον πόλεμο με το Ισραήλ. Στο σχέδιο υπήρχε ιδιαίτερη πρόβλεψη και στόχευση στην απαγωγή ομήρων και στη μεταφορά τους στη Γάζα, επιλογή που αποτέλεσε κεντρικό μοχλό πίεσης. Οι δύο γιοι του σκοτώθηκαν και οι δύο φέτος κατά τη διάρκεια του πολέμου.
Ξεκίνησε την καριέρα του ως πράκτορας στην Ταξιαρχία της Γάζας και ανέβηκε στις τάξεις για να γίνει διοικητής διμοιρίας, στη συνέχεια διοικητής τάγματος, και τελικά ηγέτης της ίδιας της ταξιαρχίας.
Ο Αλ-Χαντάντ ανέλαβε τον έλεγχο της ταξιαρχίας της Γάζας στην Πόλη των Ταξιαρχιών Αλ-Κασάμ κατά τη διάρκεια της ισραηλινοπαλαιστινιακής κρίσης του 2021 μετά τη δολοφονία του προκατόχου του, Μπάσεμ Ίσα . Τον Νοέμβριο του 2023, ανέλαβε τη διοίκηση της ταξιαρχίας της Χαμάς στη βόρεια Γάζα, και έγινε ο γενικός διοικητής της βόρειας Γάζας μέχρι τον Ιούνιο του 2024. Είχε διοικήσει τουλάχιστον έξι τάγματα και μια μονάδα ειδικών δυνάμεων.
Ο αλ-Χαντάντ είχε επίσης ανώτερο ρόλο στην μονάδα εσωτερικής ασφάλειας της Χαμάς , την αλ-Ματζντ, η οποία συμμετείχε σε προσπάθειες αποκάλυψης κατασκόπων και συνεργατών με το Ισραήλ. Ήταν κοντά στον ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινβάρ , και πιστεύεται ότι οι δυο τους συζήτησαν θέματα εσωτερικής ασφάλειας και επιχειρήσεων αντικατασκοπείας .
Ο αλ-Χαντάντ είναι γνωστός για την επιχειρησιακή του μυστικότητα και σπάνια εμφανίζεται δημόσια, γεγονός που του χάρισε το παρατσούκλι «Φάντασμα του αλ-Κασάμ». Ωστόσο, τον Μάιο του 2022, εθεάθη σε ένα βίντεο να απειλεί το Ισραήλ, και τον Ιανουάριο του 2025, έδωσε συνέντευξη στο Al Jazeera , συζητώντας τον ρόλο του στον σχεδιασμό της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου.
Τον Μάιο του 2025, ο αλ-Χαντάντ έγινε ηγέτης της Χαμάς μετά τη δολοφονία του Μοχάμεντ Σινβάρ σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή. Ως ηγέτης της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, έχει δικαίωμα βέτο σε οποιαδήποτε κατάπαυση του πυρός ή συμφωνία ομήρων στον πόλεμο της Γάζας.
πηγή: newsit.gr
πηγή στην Google
Συνδέσου με την ομάδα του lamiareport.gr στο Viber για άμεση ενημέρωση
Ακολούθησε το LamiaReport.gr στο Google News για όλες τς τελευταίες χρηστικές ειδήσεις
Ακολούθησε το LamiaReport στο Facebook ...για να μη χάνεις είδηση!
Τραμπ: «Πάγωσα» τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας για να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις – Ο Ζελένσκι δεν θέλει να τελειώσει ο πόλεμος
Ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε ξανά τον Ουκρανό ομόλογό του πως χτυπά ρωσικά διυλιστήρια και πως εκμεταλλεύεται τα χρήματα που του δίνει η ΕΕ
Την παραίτησή του υπέβαλε ο Γάλλος ΥΠΕΣ μετά το χάος, δεν την έκανε δεκτή ο Μακρόν - «Υπήρξαν αστοχίες» παραδέχθηκε ο Γάλλος Πρόεδρος
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, που βρίσκεται υπό πίεση έπειτα από ένα Σαββατοκύριακο βίαιων ταραχών στη χώρα, παραδέχθηκε σήμερα ότι υπήρξαν αστοχίες στην «πρόβλεψη και τις πληροφορίες», αλλά δεν έκανε δεκτή την παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών Λοράν Νουνιές, ανακοίνωσε το Μέγαρο των Ηλυσίων.
Ανάλυση Politico: Η Ευρώπη μπροστά στην τέλεια πολιτική καταιγίδα – Το χάος στη Γαλλία και η επόμενη μέρα στην ΕΕ
Μπροστά σε ένα δύσκολο σταυροδρόμι φαίνεται πως βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς τα εκτεταμένα επεισόδια σε Γαλλία, Ιταλία και Βέλγιο, η ενεργειακή κρίση που βαραίνει κυρίως τις χώρες του Νότου, αλλά και οι επικείμενες εκλογές σε Ισπανία και Ιταλία δυσκολεύουν τη λήψη αποφάσεων και τους οποιουσδήποτε ελιγμούς.
Τραγωδία: Σταυρός έπεσε πάνω σε ιερέα την ώρα της Θείας Λειτουργίας και τον σκότωσε (ΒΙΝΤΕΟ)
Ο καθολικός ιερέας Πατρίσιο Αλφρέδο Σάντσεθ Μολινάρι βρήκε τραγικό θάνατο σε εκκλησία στον Ισημερινό.
Ιταλία: 160 προσαγωγές στο Μιλάνο, το 80% ανήλικοι – Νέα επεισόδια και καταστροφές σε καταστήματα
Σοβαρή ένταση στο Μιλάνο, με ομάδες νεαρών να προκαλούν ζημιές και να συγκρούονται με την αστυνομία.
Ανάλυση για το διάγγελμα Μακρόν: Καταδίκασε τη βία, αλλά δεν ανακοίνωσε έκτακτα μέτρα ή σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης
Έξι μήνες πριν τις κάλπες που σηματοδοτούν τη λήξη της θητείας του, ο Γάλλος πρόεδρος κατηγόρησε την ακροαριστερά και κάλεσε σε εθνικό διάλογο - Η παραπομπή των οικονομικών αποφάσεων στον πρωθυπουργό και η αναφορά στις εκλογές του 2027 αποτυπώνουν τα όρια της παρέμβασής του