Ο Τραμπ επιβάλλει σαρωτικούς παγκόσμιους δασμούς με ελάχιστο συντελεστή 10%, σε ισχύ από την 7η Αυγούστου 2025 – Αναλυτικά οι συντελεστές ανά χώρα
Στο 15,2% ο μέσος συντελεστής από 7ης Αυγούστου 2025 έναντι 13,3% που ήταν την 2α Απριλίου και 2,3% το 2024 - Επταπλάσιοι οι αμερικανικοί δασμοί κατά μέσο όρο
Μια σειρά νέων δασμών ανακοίνωσε χθες (31.7.25) ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, συμπεριλαμβανομένου ενός ελάχιστου παγκόσμιου δασμού 10% και 15% ή υψηλότερου για χώρες με εμπορικά πλεονάσματα με τις ΗΠΑ, συνεχίζοντας την ταραχώδη προσπάθειά του να αναδιαμορφώσει το διεθνές εμπόριο.
Οι βασικοί συντελεστές για πολλούς εμπορικούς εταίρους παραμένουν αμετάβλητοι από τους δασμούς που επέβαλε ο Τραμπ τον Απρίλιο του 2025, κάτι που μπορεί να καθησυχάσει τους χειρότερους φόβους των επενδυτών, αφού ο πρόεδρος είχε δηλώσει προηγουμένως ότι θα μπορούσαν ακόμη και να διπλασιαστούν. Ωστόσο, η κίνησή του να αυξήσει τους δασμούς στα καναδικά προϊόντα στο 35% απειλεί να προκαλέσει νέες εντάσεις σε μια ήδη τεταμένη σχέση.
Οι περισσότεροι από τους δασμούς θα τεθούν σε ισχύ μετά τα μεσάνυχτα της 7ης Αυγούστου, ώστε να δοθεί χρόνος στην Υπηρεσία Τελωνείων και Προστασίας των Συνόρων των ΗΠΑ να κάνει τις απαραίτητες αλλαγές για την είσπραξη των δασμών. Ο Τραμπ υπέγραψε την οδηγία λίγες ώρες πριν από την προηγούμενη προθεσμία της 1ης Αυγούστου για την επιβολή υψηλότερων δασμών σε δεκάδες εμπορικούς εταίρους.
Συνολικά, το αποτέλεσμα θα είναι σημαντικά υψηλότεροι δασμοί σε αγαθά από σχεδόν όλους τους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ. Ο μέσος δασμολογικός συντελεστής των ΗΠΑ θα αυξηθεί στο 15,2% εάν οι συντελεστές εφαρμοστούν όπως ανακοινώθηκε, σύμφωνα με το Bloomberg Economics, μια αύξηση από το 13,3% – και σημαντικά υψηλότερη από το 2,3% που ήταν το 2024, πριν αναλάβει τα καθήκοντά του ο Τραμπ.
Οι μεγάλες βιομηχανικές οικονομίες, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας, δέχτηκαν δασμούς 15% στα προϊόντα τους, ενώ οι χρεώσεις σε είδη από το Μεξικό, τον Καναδά και την Κίνα είναι ακόμη μεγαλύτερες.
Ωστόσο, ορισμένα μικρότερα κράτη επλήγησαν με τους υψηλότερους συντελεστές, συμπεριλαμβανομένης της Συρίας στο 41%, καθώς και του Λάος και της Μιανμάρ στο 40% έκαστο.
Ωστόσο, το μικροσκοπικό αφρικανικό έθνος του Λεσότο, το οποίο είχε ταλαιπωρηθεί από την απειλή του Τραμπ τον Απρίλιο να επιβάλει δασμό 50%, έλαβε αντίθετα συντελεστή 15%. Αυτή η αλλαγή θέτει το ορεινό βασίλειο, το οποίο βρίσκεται σε μεσόγειο, σε πλεονεκτική θέση έναντι της πολύ μεγαλύτερης χώρας που το περιβάλλει εξ ολοκλήρου, της Νότιας Αφρικής.
Ο ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι δεν υπάρχει ακόμη ημερομηνία εφαρμογής των αναθεωρημένων δασμών στα αυτοκίνητα. Οι συμφωνίες του Τραμπ με την ΕΕ, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα θα μειώσουν τους δασμούς στις εξαγωγές οχημάτων τους στο 15% από τον γενικό συντελεστή του 25%.
Μια μεγάλη εξαίρεση από την προθεσμία αυτής της εβδομάδας είναι η Κίνα, η οποία αντιμετωπίζει προθεσμία στις 12 Αυγούστου 2025 για τη λήξη της δασμολογικής εκεχειρίας με τις ΗΠΑ. Η κυβέρνηση Τραμπ έχει αφήσει να εννοηθεί ότι είναι πιθανό να παραταθεί. Δεν έχει ληφθεί τελική απόφαση, αλλά οι πρόσφατες συνομιλίες ΗΠΑ-Κίνας στη Στοκχόλμη ήταν θετικές, δήλωσε ο αξιωματούχος.
Ο Τραμπ ανέλαβε τα καθήκοντά του δεσμευόμενος να εφαρμόσει δασμούς σε κλίμακα που δεν έχει ξαναδεί εδώ και δεκαετίες. Υποστηρίζει εδώ και καιρό ότι οι δασμοί θα ενισχύσουν την εγχώρια παραγωγή και θα αποτρέψουν την «εξαπάτηση» των ΗΠΑ από άλλες χώρες.
Ενώ οι δασμοί του ήδη αποφέρουν δισεκατομμύρια σε έσοδα για την κυβέρνηση των ΗΠΑ, οι μακροπρόθεσμες οικονομικές επιπτώσεις παραμένουν ασαφείς, με τους επικριτές να λένε ότι θα αυξήσουν το κόστος για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις των ΗΠΑ και θα επιδεινώσουν τον πληθωρισμό.
Αναλυτικά οι δασμοί ανά χώρα ή περιοχή:
- Αφγανιστάν: 15%
- Αλγερία: 30%
- Ανγκόλα: 15%
- Μπαγκλαντές: 20%
- Βολιβία: 15%
- Βοσνία – Ερζεγοβίνη: 30%
- Μποτσουάνα: 15%
- Βραζιλία: 10%
- Μπρουνέι: 25%
- Καμπότζη: 19%
- Καμερούν: 15%
- Τσαντ: 15%
- Κόστα Ρίκα: 15%
- Ακτή Ελεφαντοστού: 15%
- Κογκό: 15%
- Εκουαδόρ: 15%
- Γουϊνέα: 15%
- Ευρωπαϊκή Ένωση: 15%
- Φίτζι: 15%
- Γκάνα: 15%
- Γουϊάνα: 15%
- Ισλανδία: 15%
- Ινδία: 25%
- Ινδονησία: 19%
- Ιράκ: 35%
- Iσραήλ: 15%
- Iαπωνία: 15%
- Ιορδανία: 15%
- Καζακστάν: 25%
- Λάος: 40%
- Λεσότο: 15%
- Λιβύη: 30%
- Λιχτεστάιν: 15%
- Μαγαδασκάρη: 15%
- Μαλάουι: 15%
- Μαλαισία: 19%
- Μαυρίκιος: 15%
- Μολδαβία: 25%
- Moζαμβίκη: 15%
- Μιανμάρ: 40%
- Ναμίμπια: 15%
- Ναουρού: 15%
- Νέα Ζηλανδία: 15%
- Νικαράγουα: 18%
- Νιγηρία: 15%
- Βόρεια Μακεδονία: 15%
- Noρβηγία: 15%
- Πακιστάν: 19%
- Παπούα Γουϊνέα: 15%
- Φιλιππίνες: 19%
- Σερβία: 35%
- Νότια Αφρική: 30%
- Νότια Κορέα: 15%
- Σρι Λάνκα: 20%
- Ελβετία: 39%
- Συρία: 41%
- Ταιβάν: 20%
- Ταϊλάνδη: 19%
- Τρινιδάδ και Τομπάγκο: 15%
- Τυνησία: 25%
- Τουρκία: 15%
- Ουγκάντα: 15%
- Ηνωμένο Βασίλειο: 10%
- Βανουάτου: 15%
- Βενεζουέλα: 15%
- Βιετνάμ: 20%
- Ζάμπια: 15%
- Ζιμπάμπουε: 15%
πηγή: newsit.gr
πηγή στην Google
Συνδέσου με την ομάδα του lamiareport.gr στο Viber για άμεση ενημέρωση
Ακολούθησε το LamiaReport.gr στο Google News για όλες τς τελευταίες χρηστικές ειδήσεις
Ακολούθησε το LamiaReport στο Facebook ...για να μη χάνεις είδηση!
Οι εργοδότες φοβούνται για μαζικές άδειες λόγω του GTA 6: Ζητούν έως και 10 ημέρες εκτός γραφείου για το πολυαναμενόμενο παιχνίδι
Η κυκλοφορία του νέου Grand Theft Auto στις 19 Νοεμβρίου έχει ήδη μπει στα προγράμματα αδειών εργαζομένων – Οι προπαραγγελίες εκτιμάται ότι έχουν φτάσει τα 260 εκατ. δολάρια
Φίδι βρέθηκε να «ψωνίζει» στο διάδρομο με τα ψωμιά σε σούπερ μάρκετ
Το μικρό φίδι στην Αγγλία εντοπίστηκε ανάμεσα στα προϊόντα και κατέληξε σε οργάνωση διάσωσης, η οποία έχει ήδη αναλάβει περισσότερα από 20 φίδια μέσα στο 2026.
Αστυνομικοί στην Τουρκία έδωσαν μάχη και σκότωσαν τρομοκράτη του ISIS σε σταθμό λεωφορείων στην Κωνσταντινούπολη, δείτε βίντεο
Οι αρχές είχαν πληροφορίες ότι ο 21χρονος Μπερκάν Τσιλ σχεδίαζε τρομοκρατική επίθεση σε τουρκικό έδαφος
Πολύνεκρο πλήγμα σε γάμο στο νότιο Ιράν: «Πιθανό απευθείας χτύπημα» από αμερικανικά πυρομαχικά, δείχνει ανάλυση του Reuters
Οι ΗΠΑ δεν έχουν αποδεχθεί την ευθύνη - Ερευνούμε το περιστατικό, λέει ο Τζέι Ντι Βανς
Εμπρησμός στην Marfin: Εισαγγελικό «όχι» στο αίτημα αποφυλάκισης της 46χρονης κατηγορούμενης
Αρνητική είναι η εισαγγελική πρόταση αναφορικά με το αίτημα αποφυλάκισης που κατέθεσε η 46χρονη κατηγορούμενη, η οποία κρίθηκε προσωρινά κρατούμενη στις αρχές Αυγούστου για την υπόθεση της τραγωδίας της Marfin.
Volkswagen σε ιστορική κρίση: Ο κινεζικός εφιάλτης χτυπά την καρδιά της γερμανικής βιομηχανίας, 100.000 θέσεις εργασίας στον αέρα
Ο άλλοτε κολοσσός του «Made in Germany» περνά τη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση της ιστορίας του, καθώς η Κίνα από μεγαλύτερη αγορά του γίνεται ο πιο επικίνδυνος ανταγωνιστής του.