Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Φιντάν καλεί Τραμπ, Πούτιν και Ζελένσκι σε κοινή συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη
«Βρισκόμαστε σε σημείο καμπής του πολέμου, υπάρχουν δύο δρόμοι: είτε κλείνουμε τα μάτια στη συνέχιση της αιματοχυσίας είτε πετυχαίνουμε διαρκή ειρήνη εντός του έτους» είπε ο Φιντάν από το Κίεβο, κατά τις συναντήσεις με Ζελένσκι και Σιμπίχα
Σημάδια αποκλιμάκωσης στον ρωσοουκρανικό πόλεμο αφήνει να διαφανούν η Άγκυρα, με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν να δηλώνει από το Κίεβο ότι η διαδικασία βρίσκεται σε σημείο καμπής και ότι μια διαρκής ειρήνη μπορεί να επιτευχθεί εντός του έτους, με την Τουρκία έτοιμη να διαδραματίσει εκ νέου ρόλο διαμεσολαβητή. Σε αυτό το πλαίσιο, μάλιστα, καλεί τους ηγέτες ΗΠΑ, Ρωσίας και Ουκρανίας να συναντηθούν στην Κωνσταντινούπολη για απευθείας διαπραγματεύσεις.
Ο Φιντάν επισκέφθηκε σήμερα την ουκρανική πρωτεύουσα και συναντήθηκε με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τον Ουκρανό Υπουργό Εξωτερικών Αντρίι Σίμπιχα, δηλώνοντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου ότι η Άγκυρα είναι πρόθυμη να φιλοξενήσει τον επόμενο γύρο διαπραγματεύσεων στην Κωνσταντινούπολη.
Turkish Foreign Minister Fidan meets Zelensky in Kyiv. pic.twitter.com/aojXHQ1v0e
— Clash Report (@clashreport) May 30, 2025
«Βρισκόμαστε σε σημείο καμπής του πολέμου. Όπως επισημάνθηκε και στις συνομιλίες της 16ης Μαΐου στην Κωνσταντινούπολη, υπάρχουν δύο δρόμοι: είτε κλείνουμε τα μάτια στη συνέχιση της αιματοχυσίας είτε πετυχαίνουμε διαρκή ειρήνη εντός του έτους», τόνισε χαρακτηριστικά.
Θετικό σημάδι η ανταλλαγή αιχμαλώτων
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ επεσήμαν, σύμφωνα με το protothema.gr, ότι η πρόσφατη ανταλλαγή αιχμαλώτων που ακολούθησε τη συνάντηση της Κωνσταντινούπολης επιβεβαιώνει πως η διπλωματική οδός μπορεί να οδηγήσει σε απτά αποτελέσματα. «Υποστηρίζουμε πλήρως την εδαφική ακεραιότητα, την ανεξαρτησία και την κυριαρχία της Ουκρανίας. Ο βασικός σκοπός της επίσκεψής μας είναι να σταματήσει η καταστροφή και η ανθρώπινη τραγωδία που προκαλεί ο πόλεμος», δήλωσε.
Προτάσεις και προετοιμασίες για νέο γύρο συνομιλιών
Σύμφωνα με τον Φιντάν, η Μόσχα έχει εκφράσει πρόθεση να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις στις 2 Ιουνίου, με τις σχετικές διεργασίες να βρίσκονται σε εξέλιξη στο Κίεβο. Ο ίδιος εκτίμησε ότι είναι εφικτός ένας νέος γύρος επαφών «βάσει της αρχής που συμφωνήθηκε στην Κωνσταντινούπολη» και επανέλαβε την ετοιμότητα της Τουρκίας να διευκολύνει την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων.
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ανέφερε πως αναμένεται η τεχνική προετοιμασία να έχει σε μεγάλο βαθμό ολοκληρωθεί μέχρι τότε. «Το επόμενο στάδιο απαιτεί εντατικές διαπραγματεύσεις, ώστε να μπορούμε να προχωρήσουμε σε μια ενημερωτική συνεδρίαση και, κυρίως, σε συμφωνία για μακροπρόθεσμη κατάπαυση του πυρός», σημείωσε.
Πρόταση για τετραμερή συνάντηση κορυφής
Ο Φιντάν άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο διεξαγωγής μελλοντικής συνόδου κορυφής στην Κωνσταντινούπολη, με τη συμμετοχή των ηγετών της Ουκρανίας, της Ρωσίας, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας. Η πρόταση αυτή, αν και δεν έχει επισήμως επιβεβαιωθεί από τις υπόλοιπες πλευρές, αντικατοπτρίζει τη βούληση της Άγκυρας να συνεχίσει να λειτουργεί ως γέφυρα στον ρωσοουκρανικό διάλογο.
Το ουκρανικό υπόμνημα και η απάντηση της Μόσχας
Στο μεταξύ, ο Ουκρανός Υπουργός Αντρίι Σίμπιχα ζήτησε από τη ρωσική πλευρά να παραδώσει άμεσα το “υπόμνημα” με τις προτάσεις της για κατάπαυση του πυρός, αντί να περιμένει μέχρι τη Δευτέρα. Ωστόσο, ο Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι διευκρίνισε χθες ότι έως τώρα η Ρωσία δεν έχει διαβιβάσει επισήμως τις προτάσεις της στην Ουκρανία και στους εταίρους της.
Η προοπτική επανέναρξης των συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη και οι επαφές των τελευταίων ημερών επαναφέρουν την ελπίδα για διπλωματική εκτόνωση του πολέμου, ενόψει μιας πιθανής ειρηνευτικής συμφωνίας εντός του 2025.
πηγή στην Google
Συνδέσου με την ομάδα του lamiareport.gr στο Viber για άμεση ενημέρωση
Ακολούθησε το LamiaReport.gr στο Google News για όλες τς τελευταίες χρηστικές ειδήσεις
Ακολούθησε το LamiaReport στο Facebook ...για να μη χάνεις είδηση!
Νέα πρόκληση Φιντάν για τα νησιά: Αν η Ελλάδα το παρακάνει, τότε η ισχύς της Τουρκίας είναι γνωστή σε όλους
Ο Χακάν Φιντάν υποστήριξε ότι η Τουρκία δεν επιδιώκει την ένταση, αλλά επιμένει στη θέση της για το καθεστώς των νησιών.
Μουσείο του Λούβρου: Συνελήφθησαν δύο Γερμανοί που κρέμασαν δικούς τους πίνακες στην αίθουσα με τη "Μόνα Λίζα"
Φύλακες του μουσείου ακινητοποίησαν τους δύο Γερμανούς και κάλεσαν την αστυνομία - Στην κατάθεσή τους υποστήριξαν πως θέλησαν να κάνουν "μια πλάκα"
Οι Χούθι χάλασαν το Σαββατοκύριακο του Τραμπ στο Καμπ Ντέιβιντ - Εσπευσμένα στον Λευκό Οίκο ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Αναλυτές συνδέουν την επιστροφή Τραμπ στον Λευκό Οίκο με την κλιμάκωση των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή και ειδικότερα με την επίθεση των Χούθι εναντίον της πρωτεύουσας της Σαουδικής Αραβίας.
Παγκόσμιος τρόμος για την ανεξέλεγκτη Τεχνητή Νοημοσύνη: Ο Τραμπ αναζητά «τσάρο» για την ΑΙ, ο Άλτμαν πάει στον ΟΗΕ
«Καμπανάκι» ακόμα και από τους ίδιους τους δημιουργούς της ΑΙ - Ο Άλτμαν, ο άνθρωπος πίσω από το ChatGPT, θα ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ - Ο Τραμπ ανακοίνωσε τη δημιουργία «AI Force», τασσόμενος κατά των υπερβολικών περιορισμών
Η Ρωσία στηρίζει ανοικτά την AfD λίγο πριν από τις εκλογές στο Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία
Η AfD, όπως και το κόμμα BSW, τάσσεται υπέρ της επανέναρξης των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου, υποστηρίζοντας την επιστροφή σε φθηνότερες ενεργειακές προμήθειες από τη Ρωσία
Ράλι στις τιμές ενέργειας: Πρόβλεψη της ΕΚΤ για πετρέλαιο στα 132 δολάρια και φυσικό αέριο στα 130 ευρώ στο κακό σενάριο
Η ΕΚΤ εκτιμά μέση τιμή του πετρελαίου κοντά στα 87 δολάρια και του φυσικού αερίου στα 60 ευρώ στο βασικό σενάριο