Πραξικόπημα στη Γουινέα–Μπισσάου εν μέσω προεδρικών εκλογών: Ο στρατός παίρνει τον έλεγχο της χώρας
Το πραξικόπημα σημειώθηκε ενώ η χώρα παρέμενε σε εκλογικό θρίλερ: η εκλογική διαδικασία ανεστάλη, τα σύνορα έκλεισαν και ο απερχόμενος πρόεδρος υποστηρίζει ότι συνελήφθη στο γραφείο του.
Η Γουινέα–Μπισσάου βυθίστηκε ξανά στην αστάθεια την Τρίτη (26.11.2025) μετά από στρατιωτικό πραξικόπημα. Την ώρα που η χώρα περίμενε ακόμη τα προσωρινά αποτελέσματα των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών της Κυριακής, οι δύο βασικοί υποψήφιοι –ο απερχόμενος πρόεδρος Ουμάρο Σισόκο Εμπαλό και ο αντίπαλός του Φερνάντο Ντίας ντε Κόστα– είχαν ήδη διεκδικήσει τη νίκη από τον πρώτο γύρο.
Το ήδη τεταμένο πολιτικό κλίμα των εκλογών εκτροχιάστηκε όταν, στα μέσα της ημέρας, σημειώθηκε στρατιωτικό πραξικόπημα. Σε σύντομη ανακοίνωση που μεταδόθηκε από το αρχηγείο του στρατού στη Μπισσάου, ομάδα στρατιωτικών γνωστοποίησε ότι ένα «Ανώτατο Διοικητικό Συμβούλιο για την Αποκατάσταση της Τάξης» αναλαμβάνει την εξουσία «μέχρι νεωτέρας».
Ο ταξίαρχος Ντενίς Εν’Κάνια, έως τότε επικεφαλής του στρατιωτικού γραφείου της προεδρίας, ανακοίνωσε ότι η εκλογική διαδικασία αναστέλλεται, όπως και όλες οι ραδιοφωνικές πολιτικές εκπομπές. Τα σύνορα της χώρας έκλεισαν.
BREAKING: A Guinea-Bissau army officer declared on state television that the president has been ousted and all state institutions suspended, according to Reuters. pic.twitter.com/zfx2Piv6Q0
— Hortabin Media (@HortabinMedia) November 26, 2025
Gunfire in the Guinea-Bissau capital earlier today amid coup reports. https://t.co/K3iNMppWVm pic.twitter.com/SEIVefFvX2
— Brant (@BrantPhilip_) November 26, 2025
Νωρίτερα, το France24 ανέφερε ότι είχαν ακουστεί πυροβολισμοί κοντά στο προεδρικό μέγαρο και στρατιώτες είχαν αποκλείσει τον κεντρικό δρόμο που οδηγεί σε αυτό. Η χώρα, που έχει γνωρίσει τέσσερα πραξικοπήματα και πολλές απόπειρες ανατροπής από την ανεξαρτησία της, έδειχνε να επιστρέφει στα γνωστά μοτίβα αποσταθεροποίησης.
Σύμφωνα με το γαλλόφωνο αφρικανικό μέσο Jeune Afrique, ο απερχόμενος πρόεδρος Ουμάρο Σισόκο Εμπαλό επικοινώνησε ο ίδιος με τη σύνταξη του μέσου για να δηλώσει ότι συνελήφθη γύρω στο μεσημέρι μέσα στο γραφείο του, στο προεδρικό μέγαρο.
Υποστηρίζει ότι ο υπουργός Εσωτερικών Μποτσέ Καντέ, καθώς και ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων Μπιάγκε Να Νταν και ο υπαρχηγός του Μαμαντού Τουρέ, έχουν επίσης τεθεί υπό κράτηση.
Ο Εμπαλό λέει ότι δεν υπέστη βία, αλλά κατηγορεί τον αρχηγό του στρατού Ξηράς ότι οργάνωσε το πραξικόπημα. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη αντίδραση από τη στρατιωτική ηγεσία που να επιβεβαιώνει ή να διαψεύδει τους ισχυρισμούς του.
Πηγή: newsit.gr
πηγή στην Google
Συνδέσου με την ομάδα του lamiareport.gr στο Viber για άμεση ενημέρωση
Ακολούθησε το LamiaReport.gr στο Google News για όλες τς τελευταίες χρηστικές ειδήσεις
Ακολούθησε το LamiaReport στο Facebook ...για να μη χάνεις είδηση!
Volkswagen σε ιστορική κρίση: Ο κινεζικός εφιάλτης χτυπά την καρδιά της γερμανικής βιομηχανίας, 100.000 θέσεις εργασίας στον αέρα
Ο άλλοτε κολοσσός του «Made in Germany» περνά τη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση της ιστορίας του, καθώς η Κίνα από μεγαλύτερη αγορά του γίνεται ο πιο επικίνδυνος ανταγωνιστής του.
Θαύμα στο Νεπάλ: Δύο εργάτες βγήκαν ζωντανοί από σήραγγα εννέα ημέρες μετά τις πλημμύρες - Η συγκινητική στιγμή της διάσωσης
Δύο εργαζόμενοι ανασύρθηκαν ζωντανοί από σήραγγα υδροηλεκτρικού έργου στο Νεπάλ, εννέα ημέρες μετά τις φονικές ξαφνικές πλημμύρες που τους είχαν παγιδεύσει στο εσωτερικό της, σε βάθος 170 μέτρων.
Λονδίνο: Ποντίκια «έπαιξαν» μπουνιές στο μετρό – Δείτε το viral βίντεο
Εκτός από πηγή ψυχαγωγίας για όσους περίμεναν να φτάσει το τρένο τους, τα ποντίκια τράβηξαν και την προσοχή του διαδικτύου
Δεκάδες γράμματα υποστήριξης στην Λίντσεϊ Κλάνσι που σκότωσε τα παιδιά της στις ΗΠΑ έφερε ο δικηγόρος της στο δικαστήριο
Οι ένορκοι συνεχίζουν τις διαβουλεύσεις για έκτη ημέρα, αδυνατούν να καταλήξουν σε ομόφωνη απόφαση
Μαζικό μπλακ άουτ σε υπηρεσίες AI: Προβλήματα σε ChatGPT, Claude, Grok, Gemini και Cursor
Οι αναφορές για δυσλειτουργίες εμφανίστηκαν σχεδόν ταυτόχρονα - Ενδείξεις ότι το πρόβλημα συνδέεται με ευρύτερες διαδικτυακές υποδομές
Νετανιάχου για την 7η Οκτωβρίου: Σκόπιμα δεν με ξύπνησαν πριν από την επίθεση - Αυτή η εισβολή δεν θα είχε συμβεί
"Αν με είχαν ξυπνήσει, όλα θα ήταν διαφορετικά. Αυτή είναι η ιστορία της 7ης Οκτωβρίου", ισχυρίστηκε ο Νετανιάχου.