Προς τα 111 δολάρια το Brent και τα 87 ευρώ/MWh το φυσικό αέριο μετά την επίθεση στο πετρελαϊκό πεδίο Σαϊμπάχ της Saudi Aramco
Τα ευρωπαϊκά αποθέματα φυσικού αερίου βρίσκονταν στο 74,58% της χωρητικότητάς τους
Aνοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές ενώ σταθεροποιητικά, στην περιοχή πάνω από τα 87 ευρώ ανά μεγαβατώρα, διαπραγματεύεται το φυσικό αέριο, με τους επενδυτές να παρακολουθούν τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, μετά από επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο πετρελαϊκό πεδίο Σαϊμπάχ της Saudi Aramco, η οποία στοίχισε τη ζωή σε δύο ανθρώπους.
Το περιστατικό ανέδειξε την κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή και ενίσχυσε τις ανησυχίες για περαιτέρω διαταραχές στον ενεργειακό εφοδιασμό, με αποτέλεσμα νέο γύρο ανόδου των τιμών του πετρελαίου.
Το αργό πετρέλαιο Brent κινείται προς τα 111 δολάρια το βαρέλι στη συνεδρίαση της Πέμπτης (22.10.2026) ενώ το αργό τύπου WTI ακολουθεί διακυμάνσεις οριακά χαμηλότερα από τα 100 δολάρια.
Στα τεκταινόμενα στη Μέση Ανατολή, σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ έδωσαν εντολή σε μέρος του προσωπικού και στα μέλη των οικογενειών τους να αποχωρήσουν από τις αμερικανικές πρεσβείες στη Σαουδική Αραβία.
Παράλληλα, η Ουκρανία εξαπέλυσε αυτή την εβδομάδα επιθέσεις μεγάλης κλίμακας με drones κατά της Ρωσίας, στοχεύοντας κρίσιμες πετρελαϊκές υποδομές. Με την κίνηση αυτή, το Κίεβο σηματοδοτεί την πρόθεσή του να εμποδίσει τη Μόσχα από το να επεκτείνει τις εξαγωγές ντίζελ, στο πλαίσιο συμφωνίας μεταξύ των προέδρων Τραμπ και Πούτιν.
Ωστόσο, η περαιτέρω άνοδος των τιμών του πετρελαίου ενδέχεται να περιοριστεί από την αύξηση των αποστολών αργού από τη Μέση Ανατολή, καθώς οι ροές εξαγωγών πλησιάζουν τα επίπεδα προ της έναρξης των συγκρούσεων, όπως αναφέρει το newsit.gr.
Οι εξαγωγές αργού πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας αυξήθηκαν κατά 7,9% τον Αύγουστο, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο. Επιπλέον, η Ρωσία αναμένεται να παραδώσει την πρώτη της παρτίδα ντίζελ στις ΗΠΑ σήμερα.
Πάνω από τα 87 ευρώ/MWh το φυσικό αέριο
Εντωμεταξύ, οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη παραμένουν πάνω από τα 87 ευρώ ανά MWh στις συναλλαγές της Πέμπτης, κινούμενες ελάχιστα κάτω από τα υψηλότερα επίπεδα εδώ και σχεδόν τέσσερα χρόνια, καθώς οι περιορισμένες προμήθειες υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από τη Μέση Ανατολή και τα χαμηλά αποθέματα ενέτειναν τις ανησυχίες για τη διαθεσιμότητα κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
Οι συνεχιζόμενες επιθέσεις σε πλοία στα Στενά του Ορμούζ έχουν εγείρει αμφιβολίες ως προς το πόσο γρήγορα μπορούν να αποκατασταθούν οι αποστολές αερίου από την περιοχή, με τις εξαγωγές LNG να κινούνται περίπου 80% χαμηλότερα σε σχέση με τα επίπεδα του προηγούμενου έτους.
Οι εναλλακτικοί προμηθευτές διαθέτουν περιορισμένη ικανότητα να καλύψουν άμεσα το κενό που προκύπτει από την απώλεια των εξαγωγών του Κόλπου, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο να διατηρηθούν οι συνθήκες στενότητας στην αγορά έως και το 2027.
Τα ευρωπαϊκά αποθέματα φυσικού αερίου βρίσκονταν στο 74,58% της χωρητικότητάς τους, το χαμηλότερο επίπεδο για τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο από την έναρξη της καταγραφής στοιχείων το 2009, αφήνοντας την περιοχή με περιορισμένο απόθεμα ασφαλείας ενόψει του χειμώνα.
πηγή στην Google
Συνδέσου με την ομάδα του lamiareport.gr στο Viber για άμεση ενημέρωση
Ακολούθησε το LamiaReport.gr στο Google News για όλες τς τελευταίες χρηστικές ειδήσεις
Ακολούθησε το LamiaReport στο Facebook ...για να μη χάνεις είδηση!
Εξαψήφιες αμοιβές: Η νέα "χρυσή" καριέρα της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ μετά την αποπομπή της από την Ελλάδα
Έως και 100.000 δολάρια για μία εμφάνιση φέρεται να μπορεί να εξασφαλίσει η Κίμπερλι Γκίλφοϊλ, μετά την αποχώρησή της από την Ελλάδα.
Το Ισραήλ καταδικάζει την έγκριση του Τουρκολιβυκού μνημονίου, «η Τουρκία για άλλη μία φορά αποσταθεροποιεί την Ανατολική Μεσόγειο»
«Η συμφωνία αυτή παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα των στενών συμμάχων μας στην περιοχή», έγραψε στην πλατφόρμα Χ το Ισραηλινό ΥΠΕΞ
Σε κλοιό κινητοποιήσεων η Γαλλία: Φόβοι για νέες συγκρούσεις το Σάββατο - Η αυστηρή προειδοποίηση Μακρόν και η «μπηχτή» στον Τραμπ
Αυστηρό μήνυμα προς όσους σχεδιάζουν νέες ταραχές στη Γαλλία το ερχόμενο Σάββατο έστειλε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν από την Ντόχα του Κατάρ, μετά τα εκτεταμένα επεισόδια και τις λεηλασίες που σημειώθηκαν σε αρκετές πόλεις της χώρας στις 17 Οκτωβρίου.
Με βίασε και μετά μου είπε να «καθαρίσω το χάλι που έκανα»: Σοκάρει η μαρτυρία γυναίκας στη δίκη του Ράσελ Μπραντ
Μία από τις καταγγέλλουσες περιέγραψε στο δικαστήριο όσα υποστηρίζει ότι συνέβησαν στο σπίτι του ηθοποιού στο Λονδίνο το 2009 - «Δεν μπορούσα να μιλήσω ή να αναπνεύσω από τον πόνο»
Σάλος στα social με γυναίκα που έκλαιγε 3 ώρες στο αεροπλάνο γιατί δεν καθόταν δίπλα στον σύζυγό της και δεν άλλαζε θέση η διπλανή της
Η ταξιδιωτική blogger Τομίκο Χάρβεϊ έγινε viral μετά την άρνησή της να παραχωρήσει τη θέση στον διάδρομο σε γυναίκα που ήθελε να καθίσει δίπλα στον άνδρα της σε πτήση δέκα ωρών.
Αποκάλυψη από τους Financial Times: Ο Νετανιάχου ήταν έτοιμος να χτυπήσει το Ιράν πριν λίγες μέρες και τον σταμάτησε ο Τραμπ
Οι Ισραηλινοί είχαν προετοιμάσει σφοδρά χτυπήματα σε πυρηνικές εγκαταστάσεις, ενεργειακές βάσεις και θέσεις του καθεστώτος - Μετά από μερικές ημέρες, ο Χέγκσεθ επισκέφτηκε τον Νετανιάχου