Ρούμπιο: «Πιστεύουμε ότι δεν θα χρειαστούμε μπότες στο έδαφος στο Ιράν»
O Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είπε στην G7 ότι ο πόλεμος θα κρατήσει άλλες 2-4 εβδομάδες - Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να επικοινωνούν με το Ιράν μέσω μεσολαβητών, αλλά δεν είναι σαφές ποιος πραγματικά παίρνει τις αποφάσεις
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο δήλωσε την Παρασκευή στους υπουργούς Εξωτερικών της G7 ότι ο πόλεμος με το Ιράν θα συνεχιστεί για άλλες δύο έως τέσσερις εβδομάδες.
Τρεις πηγές με άμεση γνώση του θέματος ανέφεραν στο Axios ότι ο Ρούμπιο ισχυρίστηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης της Παρασκευής στη Γαλλία ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται κοντά στο να ξεκινήσουν σοβαρές διαπραγματεύσεις με το Ιράν.
Ο Ρούμπιο τόνισε ακόμη ότι οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να επιτύχουν όλους τους στόχους τους στον πόλεμο.
Αργότερα, σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση της G7, συνεχίζει το Axios, ο Ρούμπιο δήλωσε ότι οι ΗΠΑ αναμένουν τον τερματισμό του πολέμου εντός «εβδομάδων και όχι μηνών». Επίσης, ανέφερε ότι οι ΗΠΑ αναμένουν διευκρινίσεις σχετικά με το ποιος θα εκπροσωπήσει το Ιράν σε πιθανές ειρηνευτικές συνομιλίες. Το πιθανότερο είναι ότι ο αντιπρόεδρος Βανς θα ηγηθεί της αποστολής.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο μιας πιθανής χερσαίας εισβολής των ΗΠΑ στο Ιράν, ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε: «Μπορούμε να επιτύχουμε όλους τους στόχους μας χωρίς χερσαίες δυνάμεις. Ωστόσο, θα είμαστε πάντα έτοιμοι να προσφέρουμε στον πρόεδρο τη μέγιστη δυνατή ευελιξία και τις μέγιστες δυνατότητες προσαρμογής σε απρόβλεπτες καταστάσεις, σε περίπτωση που αυτές προκύψουν».
«Δεν γνωρίζουμε ποιος αποφασίζει στην Τεχεράνη»
Σχετικά με τις συνομιλίες, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είπε ότι οι ΗΠΑ εξακολουθούν να επικοινωνούν με το Ιράν μέσω μεσολαβητών, και όχι απευθείας. Επισήμανε, όμως, ότι δεν είναι σαφές ποιος πραγματικά παίρνει τις αποφάσεις στην Τεχεράνη αυτή τη στιγμή.
Ο Ρούμπιο πρόσθεσε ότι υπάρχουν δύο Ιρανοί αξιωματούχοι που επιθυμούν να διεξαγάγουν διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ, αλλά χρειάζονται την έγκριση της ανώτατης ηγεσίας.
Είπε δε ότι είναι δύσκολο για τους μεσολαβητές να επικοινωνούν με τους Ιρανούς αξιωματούχους, καθώς αυτοί αποφεύγουν να χρησιμοποιούν τα τηλέφωνά τους από φόβο ότι θα εντοπιστούν και θα δολοφονηθούν. Αυτό έχει επιβραδύνει τον ρυθμό των επικοινωνιών, ανέφερε ο Ρούμπιο, σύμφωνα με τις πηγές.
πηγή στην Google
Συνδέσου με την ομάδα του lamiareport.gr στο Viber για άμεση ενημέρωση
Ακολούθησε το LamiaReport.gr στο Google News για όλες τς τελευταίες χρηστικές ειδήσεις
Ακολούθησε το LamiaReport στο Facebook ...για να μη χάνεις είδηση!
Νέα πρόκληση Φιντάν για τα νησιά: Αν η Ελλάδα το παρακάνει, τότε η ισχύς της Τουρκίας είναι γνωστή σε όλους
Ο Χακάν Φιντάν υποστήριξε ότι η Τουρκία δεν επιδιώκει την ένταση, αλλά επιμένει στη θέση της για το καθεστώς των νησιών.
Μουσείο του Λούβρου: Συνελήφθησαν δύο Γερμανοί που κρέμασαν δικούς τους πίνακες στην αίθουσα με τη "Μόνα Λίζα"
Φύλακες του μουσείου ακινητοποίησαν τους δύο Γερμανούς και κάλεσαν την αστυνομία - Στην κατάθεσή τους υποστήριξαν πως θέλησαν να κάνουν "μια πλάκα"
Οι Χούθι χάλασαν το Σαββατοκύριακο του Τραμπ στο Καμπ Ντέιβιντ - Εσπευσμένα στον Λευκό Οίκο ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Αναλυτές συνδέουν την επιστροφή Τραμπ στον Λευκό Οίκο με την κλιμάκωση των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή και ειδικότερα με την επίθεση των Χούθι εναντίον της πρωτεύουσας της Σαουδικής Αραβίας.
Παγκόσμιος τρόμος για την ανεξέλεγκτη Τεχνητή Νοημοσύνη: Ο Τραμπ αναζητά «τσάρο» για την ΑΙ, ο Άλτμαν πάει στον ΟΗΕ
«Καμπανάκι» ακόμα και από τους ίδιους τους δημιουργούς της ΑΙ - Ο Άλτμαν, ο άνθρωπος πίσω από το ChatGPT, θα ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ - Ο Τραμπ ανακοίνωσε τη δημιουργία «AI Force», τασσόμενος κατά των υπερβολικών περιορισμών
Η Ρωσία στηρίζει ανοικτά την AfD λίγο πριν από τις εκλογές στο Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία
Η AfD, όπως και το κόμμα BSW, τάσσεται υπέρ της επανέναρξης των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου, υποστηρίζοντας την επιστροφή σε φθηνότερες ενεργειακές προμήθειες από τη Ρωσία
Ράλι στις τιμές ενέργειας: Πρόβλεψη της ΕΚΤ για πετρέλαιο στα 132 δολάρια και φυσικό αέριο στα 130 ευρώ στο κακό σενάριο
Η ΕΚΤ εκτιμά μέση τιμή του πετρελαίου κοντά στα 87 δολάρια και του φυσικού αερίου στα 60 ευρώ στο βασικό σενάριο