Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Αλί Χαμενεΐ: Λαοθάλασσα στους δρόμους της Τεχεράνης, δείτε βίντεο
Με αυστηρά μέτρα ασφαλείας και το βλέμμα της διεθνούς κοινότητας στραμμένο στην Τεχεράνη, το Ιράν αποχαιρετά τον Αλί Χαμενεΐ μέσα από εξαήμερες τελετές μνήμης – Μήνυμα ενότητας και αντίστασης επιχειρεί να στείλει η ιρανική ηγεσία
Ξεκίνησε στην Τεχεράνη η ιστορική τελετή αποχαιρετισμού του Αλί Χαμενεΐ, με εκατομμύρια Ιρανούς να κατακλύζουν τους δρόμους της πρωτεύουσας για να αποτίσουν φόρο τιμής στον ανώτατο ηγέτη που σφράγισε την πορεία της Ισλαμικής Δημοκρατίας επί 36 χρόνια.
Οι εξαήμερες τελετές αποχαιρετισμού έχουν λάβει χαρακτήρα εθνικής κινητοποίησης, με την Τεχεράνη να επιχειρεί να στείλει μήνυμα ενότητας και αντοχής μετά τον πόλεμο που ξέσπασε στον απόηχο των αμερικανοϊσραηλινών πληγμάτων στο ιρανικό έδαφος, από τα οποία έχασαν τη ζωή τους ανώτατα πολιτικά και στρατιωτικά στελέχη της χώρας.
Δείτε live εικόνα από το Ιράν:
Υπενθυμίζεται ότι η κηδεία του είχε αρχικά προγραμματιστεί για τον Μάρτιο, ωστόσο αναβλήθηκε λόγω του πολέμου.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις που μεταδίδονται από το Ιράν, η συμμετοχή στις εκδηλώσεις μνήμης θα μπορούσε να φτάσει ακόμη και τα 15 εκατομμύρια ανθρώπους, μετατρέποντας την τελετή σε μία από τις μεγαλύτερες δημόσιες συγκεντρώσεις στη σύγχρονη ιστορία της χώρας.
Το 1989, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, περίπου 10 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν παραστεί στην κηδεία του προκατόχου του και ιδρυτή της Ισλαμικής Δημοκρατίας, αγιατολάχ Ρουχολάχ Χομεϊνί.
Πλημμύρισαν οι δρόμοι της Τεχεράνης
Από νωρίς το πρωί, κεντρικές λεωφόροι της Τεχεράνης έχουν γεμίσει από πλήθη πολιτών, σημαίες και θρησκευτικά σύμβολα, ενώ οι αρχές έχουν εφαρμόσει εκτεταμένα μέτρα ασφαλείας για τη διαχείριση της μαζικής προσέλευσης.
Η τελετή έχει έντονο πολιτικό και συμβολικό χαρακτήρα, καθώς η ιρανική ηγεσία επιδιώκει να στείλει προς το εξωτερικό μήνυμα αντοχής και συνέχειας, μετά τη σύγκρουση με τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ.
Κεντρικό μήνυμα των τελευταίων ημερών από την Τεχεράνη είναι ότι η χώρα θα συνεχίσει την πορεία της παρά τις πιέσεις.
Ο επικεφαλής των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης, στρατηγός Αχμάντ Βαχιντί, δήλωσε ότι το Ιράν «δεν θα παραδοθεί ποτέ», παρουσιάζοντας τον Χαμενεΐ ως μια ιστορική μορφή για την Ισλαμική Δημοκρατία.
Σύμφωνα με διεθνή μέσα, η μεγάλη πομπή στους δρόμους της Τεχεράνης έχει στόχο να αποτελέσει εικόνα εθνικής συσπείρωσης, με την ιρανική ηγεσία να επιχειρεί να δείξει ότι, παρά τις απώλειες και τις προκλήσεις, η χώρα παραμένει ενωμένη.
Η τελετή συμπίπτει με τον ιερό μήνα Μουχαράμ για τους σιίτες μουσουλμάνους, γεγονός που ενισχύει ακόμη περισσότερο τον θρησκευτικό και ιστορικό συμβολισμό του αποχαιρετισμού.
πηγή στην Google
Συνδέσου με την ομάδα του lamiareport.gr στο Viber για άμεση ενημέρωση
Ακολούθησε το LamiaReport.gr στο Google News για όλες τς τελευταίες χρηστικές ειδήσεις
Ακολούθησε το LamiaReport στο Facebook ...για να μη χάνεις είδηση!
Κανάρια Νησιά: Φόβοι για πάνω από 80 νεκρούς μετανάστες σε σκάφος που έμεινε ακυβέρνητο στον Ατλαντικό για 27 ημέρες
44 άτομα έχουν διασωθεί, ενώ 5 σοροί που εντοπίστηκαν στο σκάφος δεν μπορούσαν να ανασυρθούν λόγω των καιρικών συνθηκών.
"Παράθυρο" ειρήνης από τον Πούτιν: "Υπάρχει πιθανότητα να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία" - Τα εγκώμια για Τραμπ
Τι δήλωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν για τον πόλεμο στην Ουκρανία - Συνεχίζεται η επικοινωνία με το Κίεβο
Πέθανε στα 92 της η Γκλόρια Στάινεμ, η πρωτοπόρος του φεμινισμού – Η δημοσιογράφος που έγινε «κουνελάκι» του Playboy για ένα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ
Η Στάινεμ πέθανε χθες, Τετάρτη (02.09/2026), το σπίτι της στη Νέα Υόρκη, «περιτριγυρισμένη από πολλούς από τους ανθρώπους που αγαπούσε».
Νέο άλμα στο πετρέλαιο που «βλέπει» τα 100 δολάρια, στα 97 έφτασε το Brent – «Ασανσέρ» οι τιμές εν μέσω κρίσης στη Μέση Ανατολή
Στις ΗΠΑ, επίσημα στοιχεία έδειξαν ότι τα αποθέματα αργού μειώθηκαν κατά 4,5 εκατομμύρια βαρέλια
Πούτιν: «Υπάρχει πιθανότητα για συμφωνία ειρήνης με την Ουκρανία» – Συνεχίζει να κατηγορεί το Κίεβο για «κρατική τρομοκρατία»
Ευχαρίστησε τον Ντόναλντ Τραμπ για τις προσπάθειες μεσολάβησης ώστε να επιτευχθεί ειρήνη
Ποντίκια μετέτρεψαν την αποβάθρα… σε ρινγκ - Δείτε βίντεο από το «ξύλο» μεταξύ τους
Επιβάτες στο μετρό του Λονδίνου κατέγραψαν δύο ποντίκια να παλεύουν σαν πυγμάχοι στην αποβάθρα του σταθμού Oxford Circus, προσφέροντας γέλιο στους παρευρισκόμενους. Το βίντεο, που τραβήχτηκε από τη Σόνια Μάνσφιλντ και αναρτήθηκε στο Instagram, έγινε viral στα social media, συγκεντρώνοντας πάνω από 126.000 likes.