Συγγραφείς διαδήλωσαν μπροστά από τη Meta στο Λονδίνο – «Κλέφτες βιβλίων» φώναζαν
Την κατηγορούν ότι «κλέβει» τα έργα τους για να εκπαιδεύσει τα μοντέλα του Τεχνητής Νοημοσύνης
Περίπου 100 Βρετανοί συγγραφείς διαδήλωσαν σήμερα μπροστά από την έδρα στο Λονδίνο του αμερικανικού κολοσσού της τεχνολογίας Meta, τον οποίο κατηγορούν ότι «κλέβει» τα έργα τους για να εκπαιδεύσει τα μοντέλα του Τεχνητής Νοημοσύνης.
«Meta, Meta, κλέφτες βιβλίων!», φώναζαν οι διαδηλωτές κρατώντας πλακάτ με συνθήματα κατά του επικεφαλής της αμερικανικής εταιρείας Μαρκ Ζάκεμπεργκ.
I attended the @Soc_of_Authors' event in London today, part of their day of action Meta protest. We walked from Granary Square to Meta's offices to deliver our letter of protest. We might have done a bit of chanting on the way... pic.twitter.com/zf8MnJPzpo
— Jenny Worstall 💖🎵 (@JennyWorstall) April 3, 2025
Εκφράζουν την ανησυχία τους για τη χρήση που κατηγορείται ότι έκανε η Meta της διαδικτυακής βιβλιοθήκης «LibGen», η οποία στοχεύει στην ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση στην ακαδημαϊκή γνώση και εμπεριέχει περισσότερα από 7,5 εκατομμύρια βιβλία και επιστημονικά άρθρα.
Σε μια δικαστική διαδικασία σε βάρος της Meta την οποία ξεκίνησαν συγγραφείς στις ΗΠΑ, εσωτερικά έγγραφα της εταιρείας αφήνουν να εννοηθεί ότι ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ ενέκρινε την προσφυγή στο «LibGen», όπως μεταδίδουν αμερικανικά ΜΜΕ.
Το περιοδικό The Atlantic δημοσίευσε πρόσφατα μία βάση δεδομένων όλων των διαθέσιμων τίτλων στο «LibGen».
«Σεβόμαστε τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας τρίτων και πιστεύουμε πως η χρήση μας πληροφοριών για τη δημιουργία μοντέλων ΤΝ συνάδει με την ισχύουσα νομοθεσία», είπε ένας εκπρόσωπος Τύπου της Meta στην εφημερίδα The Guardian.
Όμως, μπροστά από την έδρα της εταιρείας στο Λονδίνο, ο Έι Τζι Ουέστ, συγγραφέας μυθιστορημάτων, δήλωσε πως ένιωσε «αηδιασμένος κι ότι τον είχαν εκμεταλλευτεί», όταν ανακάλυψε πως το βιβλίο του «The Spirit Engineer» βρισκόταν στη βάση δεδομένων.
«Το να βλέπω το έργο μου (…) να χρησιμοποιείται για να επιτραπεί σε δισεκατομμυριούχους της τεχνολογίας να κερδίζουν ακόμα πιο πολλά χρήματα, χωρίς την άδειά μου, είναι εντελώς αηδιαστικό», επισήμανε σε δήλωσή του στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).
«Πήραν τα βιβλία μου και τροφοδότησαν μία τεχνολογία που έχει σχεδιαστεί ειδικά για να με καταστρέψει», υπογράμμισε.
Ο Έι Τζέι Ουέστ προσπάθησε να εισέλθει στην έδρα της Meta προκειμένου να αφήσει στην υποδοχή μία επιστολή που υπογράφουν πολλοί συγγραφείς, μεταξύ άλλων η Κέιτ Μος και ο Ρίτσαρντ Οζμάν, όμως οι πόρτες ήταν κλειδωμένες.
Ο ίδιος καλεί τώρα την κυβέρνηση να παρέμβει μπροστά στη «μεγαλύτερη επίθεση στην ιστορία σε βάρος των βρετανικών πνευματικών δικαιωμάτων».
Η καλλιτέχνιδα και συγγραφέας Σόφι Πάρκιν, 63 ετών, εκτιμά, όπως καταγράφει το ΑΠΕ, πως η κατάσταση οδηγείται σε μια «υπαρξιακή αλλαγή», διερωτώμενη «ποιο είναι πλέον το ενδιαφέρον να γράφει κανείς;».
«Δεν δημιουργούν τίποτα, κλέβουν απλά τις λέξεις μας για να βγάλουν χρήματα», πρόσθεσε, απευθύνοντας έκκληση στην κυβέρνηση του Κιρ Στάρμερ να αντιδράσει.
πηγή στην Google
Συνδέσου με την ομάδα του lamiareport.gr στο Viber για άμεση ενημέρωση
Ακολούθησε το LamiaReport.gr στο Google News για όλες τς τελευταίες χρηστικές ειδήσεις
Ακολούθησε το LamiaReport στο Facebook ...για να μη χάνεις είδηση!
Τραμπ: «Πάγωσα» τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας για να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις – Ο Ζελένσκι δεν θέλει να τελειώσει ο πόλεμος
Ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε ξανά τον Ουκρανό ομόλογό του πως χτυπά ρωσικά διυλιστήρια και πως εκμεταλλεύεται τα χρήματα που του δίνει η ΕΕ
Την παραίτησή του υπέβαλε ο Γάλλος ΥΠΕΣ μετά το χάος, δεν την έκανε δεκτή ο Μακρόν - «Υπήρξαν αστοχίες» παραδέχθηκε ο Γάλλος Πρόεδρος
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, που βρίσκεται υπό πίεση έπειτα από ένα Σαββατοκύριακο βίαιων ταραχών στη χώρα, παραδέχθηκε σήμερα ότι υπήρξαν αστοχίες στην «πρόβλεψη και τις πληροφορίες», αλλά δεν έκανε δεκτή την παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών Λοράν Νουνιές, ανακοίνωσε το Μέγαρο των Ηλυσίων.
Ανάλυση Politico: Η Ευρώπη μπροστά στην τέλεια πολιτική καταιγίδα – Το χάος στη Γαλλία και η επόμενη μέρα στην ΕΕ
Μπροστά σε ένα δύσκολο σταυροδρόμι φαίνεται πως βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς τα εκτεταμένα επεισόδια σε Γαλλία, Ιταλία και Βέλγιο, η ενεργειακή κρίση που βαραίνει κυρίως τις χώρες του Νότου, αλλά και οι επικείμενες εκλογές σε Ισπανία και Ιταλία δυσκολεύουν τη λήψη αποφάσεων και τους οποιουσδήποτε ελιγμούς.
Τραγωδία: Σταυρός έπεσε πάνω σε ιερέα την ώρα της Θείας Λειτουργίας και τον σκότωσε (ΒΙΝΤΕΟ)
Ο καθολικός ιερέας Πατρίσιο Αλφρέδο Σάντσεθ Μολινάρι βρήκε τραγικό θάνατο σε εκκλησία στον Ισημερινό.
Ιταλία: 160 προσαγωγές στο Μιλάνο, το 80% ανήλικοι – Νέα επεισόδια και καταστροφές σε καταστήματα
Σοβαρή ένταση στο Μιλάνο, με ομάδες νεαρών να προκαλούν ζημιές και να συγκρούονται με την αστυνομία.
Ανάλυση για το διάγγελμα Μακρόν: Καταδίκασε τη βία, αλλά δεν ανακοίνωσε έκτακτα μέτρα ή σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης
Έξι μήνες πριν τις κάλπες που σηματοδοτούν τη λήξη της θητείας του, ο Γάλλος πρόεδρος κατηγόρησε την ακροαριστερά και κάλεσε σε εθνικό διάλογο - Η παραπομπή των οικονομικών αποφάσεων στον πρωθυπουργό και η αναφορά στις εκλογές του 2027 αποτυπώνουν τα όρια της παρέμβασής του