Συμφωνία για εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία: Γαλλία και Βρετανία θα αναπτύξουν δικά τους στρατεύματα σε περίπτωση συμφωνίας ειρήνης
Ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε συμφωνία Ουκρανίας και συμμάχων για ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας, στο πλαίσιο της Διακήρυξης του Παρισιού, μετά τη συνεδρίαση της «Συμμαχίας των Προθύμων» - Ζελένσκι και Στάρμερ έκαναν λόγο για συγκεκριμένα βήματα προς την ειρήνη, με επιφυλάξεις για τη στάση της Ρωσίας
Την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της Ουκρανίας και των συμμάχων της για «ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας» ανακοίνωσε το βράδυ της Τρίτης (06/01) ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, μετά το πέρας της κρίσιμης συνεδρίασης της λεγόμενης «Συμμαχίας των Προθύμων» στο Παρίσι. Οι εγγυήσεις αυτές αποτυπώνονται, σύμφωνα με το protothema.gr, στη Διακήρυξη του Παρισιού, η οποία, σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο, συνιστά σημαντικό βήμα προς μια διαρκή ειρήνη.
«Σήμερα, σημειώσαμε σημαντική πρόοδο, όπως αποτυπώνεται στη Διακήρυξη, που παρέχει ισχυρές εγγυήσεις για διαρκή ειρήνη. Η διακήρυξη του συνασπισμού των πρόθυμων αναγνωρίζει, για πρώτη φορά, τη λειτουργική σύγκλιση μεταξύ των 35 χωρών του συνασπισμού, της Ουκρανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Μιλάμε για πραγματικά ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας», δήλωσε ο Μακρόν, διευκρινίζοντας ότι το κείμενο καθορίζει τα βασικά «συστατικά» των εγγυήσεων αυτών.
Στο πλαίσιο της Διακήρυξης, η Μεγάλη Βρετανία, η Ουκρανία και η Γαλλία υπέγραψαν δήλωση προθέσεων για την ανάπτυξη δυνάμεων στην Ουκρανία, σε περίπτωση επίτευξης ειρηνευτικής συμφωνίας.
Δείτε τις κοινές δηλώσεις:
Η προβλεπόμενη «Πολυεθνική Δύναμη για την Ουκρανία» θα λειτουργεί ως δύναμη διασφάλισης, με στόχο την ενίσχυση των εγγυήσεων ασφαλείας και την υποστήριξη της επιστροφής της χώρας σε συνθήκες ειρήνης και σταθερότητας, συμβάλλοντας παράλληλα στην ανασυγκρότηση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.
Η Διακήρυξη ανοίγει τον δρόμο για τη δημιουργία της απαραίτητης νομικής βάσης που θα επιτρέψει σε βρετανικές και γαλλικές δυνάμεις να επιχειρούν σε ουκρανικό έδαφος, με αποστολή την προστασία του εναέριου και θαλάσσιου χώρου και την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων της χώρας για το μέλλον. Μετά την κατάπαυση του πυρός, προβλέπεται επίσης η δημιουργία στρατιωτικών «κόμβων» σε διάφορες περιοχές της Ουκρανίας, οι οποίοι θα χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη δυνάμεων και την ασφαλή αποθήκευση όπλων και εξοπλισμού.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, χαρακτήρισε τη Διακήρυξη του Παρισιού «πολύ συγκεκριμένη», σημειώνοντας ότι το Κίεβο γνωρίζει ήδη ποιες χώρες θα συμμετάσχουν και τι θα συνεισφέρει η καθεμία. Παράλληλα, ανέφερε ότι υπήρξε πρόοδος και στις συνομιλίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες αναφορικά με την παρακολούθηση της ειρήνης.
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Κιρ Στάρμερ, τόνισε τη σημασία της στενής συνεργασίας Ευρωπαίων και Αμερικανών συμμάχων, εκτιμώντας ότι «βρισκόμαστε πιο κοντά στην ειρήνη από ποτέ». Ταυτόχρονα, προειδοποίησε ότι «τα δυσκολότερα μέτρα είναι ακόμη μπροστά μας», παρουσιάζοντας ορισμένες λεπτομέρειες της δήλωσης προθέσεων, μεταξύ των οποίων και η δημιουργία των στρατιωτικών «κόμβων».
Ο Στάρμερ επανέλαβε, ωστόσο, την εκτίμηση ευρωπαϊκών κύκλων ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν «δεν είναι έτοιμος για ειρήνη». «Τις τελευταίες εβδομάδες έχουμε δει το αντίθετο: νέες φρικτές επιθέσεις στην Ουκρανία, με θανάτους και τραυματισμούς αμάχων και διακοπή της ηλεκτροδότησης για εκατομμύρια ανθρώπους στην “καρδιά” του χειμώνα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν υποδέχτηκε το απόγευμα της Τρίτης πάνω από 25 διεθνείς ηγέτες, μεταξύ τους τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι αλλά και τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, για τη συνάντηση της Συμμαχίας των Προθυμών, των συμμάχων της Ουκρανίας.
πηγή στην Google
Συνδέσου με την ομάδα του lamiareport.gr στο Viber για άμεση ενημέρωση
Ακολούθησε το LamiaReport.gr στο Google News για όλες τς τελευταίες χρηστικές ειδήσεις
Ακολούθησε το LamiaReport στο Facebook ...για να μη χάνεις είδηση!
Τοσκάνη: Τραγωδία με δύο νεκρούς και 13 τραυματίες από φωτιά σε τριώροφο κτίριο
Ανάμεσα στους τραυματίες βρίσκονται και παιδιά - Οι πυροσβέστες κατάφεραν να σώσουν ένα βρέφος
«Δεν κατάφερα να σώσω το σπίτι, αλλά πάλεψα»: Συγκλονίζει η 87χρονη Μαρικάρμεν στη Μαδρίτη μετά την έξωσή της
«Θέλω από εδώ να ευχαριστήσω όλους τους ανθρώπους που στάθηκαν δίπλα μου, που με συνόδευσαν σε αυτή τη φάση της ζωής μου για να μπορέσω να υπερασπιστώ το σπίτι μου» τόνισε η ίδια από το νοσοκομείο όπου βρίσκεται
Αεροπλάνο της Ryanair προσγειώθηκε με «λίγα λεπτά καυσίμων» που είχαν απομείνει, πολύ κάτω από το όριο ασφαλείας
Το πλήρωμα εξέπεμψε σήμα έκτακτης ανάγκης («Mayday») λόγω καυσίμων, καθώς η κατάσταση γινόταν όλο και πιο επείγουσα - Προσγειώθηκαν στο Μάντσεστερ
Το παρασκήνιο του δείπνου των τρισ. για Τραμπ-Σι: Οι καλεσμένοι των Tech Titans, η παγίδα του Θουκυδίδη, η 15χρονη Αραμπέλα και η συμβολική πρόποση
Στο επίκεντρο του δείπνου το τεχνολογικό μέτωπο ΗΠΑ-Κίνας και η Τεχνητή Νοημοσύνη - Γιατί επιλέχθηκε για την πρώτη σειρά η 15χρονη εγγονή του Τραμπ, Αραμπέλα Κούσνερ
Η Μελόνι πέρασε το νόμο για το «πλαφόν» στους ξένους μαθητές και την απαγόρευση της μπούρκας στα σχολεία
Για την παραβίαση των νέων κανόνων προβλέπονται χρηματικές κυρώσεις, με τα πρόστιμα να κυμαίνονται από 200 έως 1.000 ευρώ