Τραμπ – Πούτιν: Αντίστροφη μέτρηση για τη συνάντησή τους – Ηρεμία στο Άνκορατζ και διπλωματικός «αγώνας δρόμου» από τον Ζελένσκι
Πυρετώδεις προετοιμασίες καταγράφονται στα «στρατόπεδα» του Ντόναλντ Τραμπ και του Βλαντιμίρ Πούτιν ενώ ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει επιδοθεί σε έναν διπλωματικό αγώνα δρόμου κινητοποιώντας τους Ευρωπαίους ηγέτες ενόψει της πολυαναμενόμενης συνάντησης των δύο ηγετών της Ρωσίας και των ΗΠΑ την Παρασκευή (15.8.2025) στην Αλάσκα.
Ο Ντόναλντ Τραμπ, που λέει πως θέλει να «βολιδοσκοπήσει» τον Βλαντιμίρ Πούτιν προεξόφλησε χθες Τετάρτη πως οι πιθανές εκβάσεις είναι δύο. Αν η συνάντηση πάει καλά, θα ακολουθήσει, «σχεδόν αμέσως», τριμερής σύνοδος του ιδίου, του ρώσου πρόεδρου Πούτιν και τον ουκρανού ομολόγου τους Ζελένσκι, για να τερματιστεί ο πόλεμος που ξέσπασε τον Φεβρουάριο του 2022, με την εισβολή του ρωσικού στρατού.
Όμως αν η συνάντηση, η πρώτη που θα έχει από το 2019 πρόσωπο με πρόσωπο με τον επικεφαλής του Κρεμλίνου, πάει άσχημα, ο μεγιστάνας διαμηνύει πως δεν θα υπάρξει «δεύτερη», για να τερματιστεί η πιο πολύνεκρη ένοπλη σύρραξη στο ευρωπαϊκό έδαφος μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Εμφανώς ενοχλημένος από σχόλια του Τύπου που παρουσίασαν την πρώτη σύνοδο ηγετών των δυο μεγάλων δυνάμεων μετά το ξέσπασμα του πολέμου ως διπλωματική νίκη του Πούτιν, ο αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε πως η Ρωσία θα βρεθεί αντιμέτωπη με «πολύ σοβαρές συνέπειες» αν δεν δεχτεί να τερματίσει τον πόλεμο.
Αλλά δεν έγινε πιο συγκεκριμένος όσον αφορά την απειλή αυτή, που δεν είναι άλλωστε η πρώτη του είδους.
Ο Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται μιλήσει σήμερα από το Οβάλ γραφείο του Λευκού Οίκου, όμως οι υπηρεσίες του δεν έχουν διευκρινίσει ποιο θα είναι το περιεχόμενο της δημόσιας παρέμβασής του.
Ηρεμία στο Άνκορατζ
Χθες Τετάρτη, στους δρόμους του κέντρου της πόλης Άνκορατζ, δεν έβλεπε κανείς αποκλεισμούς, ούτε οχυρωμένες συνοικίες, ούτε καν ορατή ενίσχυση της παρουσίας της αστυνομίας.
Τίποτε, εκ πρώτης όψεως, δεν έδειχνε πως επίκειται η σύνοδος κρίσιμης σημασίας.
Στο αεροδρόμιο όμως δημοσιογραφικά συνεργεία φορτωμένα κάμερες, μικρόφωνα κι εξοπλισμό βάδιζαν πλάι στους τουρίστες με τα καλάμια ψαρέματος. Τα ξενοδοχεία είναι υπερπλήρη, οι εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων κάνουν τρελές δουλειές.
Οι δυο ηγέτες σκοπεύουν να συναντηθούν στη στρατιωτική βάση Έλμεντορφ – Ρίτσαρντσον, η στρατηγική σημασία της οποίας έφθασε στο αποκορύφωμα την περίοδο του ψυχρού πολέμου.
Για να καταστεί δυνατή η έλευση της ρωσικής αντιπροσωπείας, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε την Παρασκευή την προσωρινή αναστολή κυρώσεων σε βάρος του προέδρου Πούτιν και άλλων ρώσων αξιωματούχων, σε ισχύ από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία.
Ζελένσκι: «Ελπίζουμε πως το κεντρικό ζήτημα θα είναι η κατάπαυσης πυρός»
Ως την τελευταία στιγμή, κάθε πλευρά προσπαθεί να ενισχύσει και να εδραιώσει τις θέσεις της: στο μέτωπο οι Ρώσοι, διά της διπλωματικής οδού το Κίεβο και οι Ευρωπαίοι.
Ο Τραμπ διαβεβαίωσε πως είχε χθες «πολύ καλή» τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι και ηγέτες ευρωπαϊκών κρατών, της ΕΕ και του NATO.
«Ελπίζουμε πως το κεντρικό ζήτημα της συνάντησης» αύριο θα είναι η «άμεση κατάπαυσης του πυρός», σημείωσε ο Ζελένσκι.
Εξέφρασε ωστόσο την ανησυχία πως η σύνοδος δεν θα πάει πουθενά.
Οι ευρωπαίοι από την πλευρά τους προσπαθούσαν χθες να επηρεάσουν τη διάθεση με την οποία ο Ντόναλντ Τραμπ, γνωστός για το πολύ ευμετάβλητο ταπεραμέντο του, θα συζητήσει με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Κιρ Στάρμερ έκρινε από την πλευρά του πως υπάρχει «πραγματική» πιθανότητα να εξασφαλιστεί κατάπαυση του πυρός.
Νέες επιθέσεις
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ετοιμάζεται να πάει στην Αλάσκα – έδαφος που πούλησε στις ΗΠΑ η τσαρική αυτοκρατορία – με φόντο την επιτάχυνση της προώθησης μονάδων του ρωσικού στρατού στα ουκρανικά μέτωπα.
Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν πως κυρίευσαν 110 τετραγωνικά χιλιόμετρα επιπλέον τη 12η Αυγούστου σε σύγκριση με την προηγουμένη.
Ένδειξη της επιδείνωσης της κατάστασης: Οι ουκρανικές αρχές διέταξαν να απομακρυνθούν εσπευσμένα οι οικογένειες που συνεχίζουν να βρίσκονται σε περίπου δέκα κοινότητες στο ανατολικό τμήμα της χώρας.
Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επιδρομές ρωσικών drones ή από πυρά του ρωσικού πυροβολικού στην περιφέρεια της Χερσώνας (νότια) χθες Τετάρτη, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.
Η Ρωσία απαιτεί η Ουκρανία να της παραχωρήσει επίσημα τις τέσσερις περιφέρειες που έχει καταλάβει εν μέρει (Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια, Χερσώνα) και λέει πως έχει προσαρτήσει, πέρα από την Κριμαία, που προσαρτήθηκε το 2014, να αποκηρύξει την ένταξή της στο NATO και να πάψει να εξοπλίζεται από δυτικά κράτη. Το Κίεβο χαρακτηρίζει τις απαιτήσεις αυτές απαράδεκτες.
Ο αμερικανός πρόεδρος Τραμπ προέβλεψε «ανταλλαγές εδαφών» τη στιγμή που τα ρωσικά στρατεύματα κατέχουν περί το 20% της Ουκρανίας.
Ο ουκρανός ομόλογός του Ζελένσκι απέκλεισε εκ προοιμίου την απόσυρση των δυνάμεών του από περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας στο πλαίσιο της όποιας συμφωνίας.
Μολαταύτα, κατά τον γερμανό καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς, η Ουκρανία είναι «έτοιμη να συζητήσει εδαφικά ζητήματα» αλλά όχι τη «νομική αναγνώριση» της ρωσικής κατοχής τομέων της επικράτειάς της.
«Τα εδαφικά ζητήματα (…) δεν θα διαπραγματευτεί παρά μόνο ο ουκρανός πρόεδρος» Ζελένσκι, τόνισε από τη δική του πλευρά ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.
Η Μόσχα βρίσκει «ασήμαντες» τις διαβουλεύσεις των Αμερικανών και των Ευρωπαίων.
πηγή: newsit.gr
πηγή στην Google
Συνδέσου με την ομάδα του lamiareport.gr στο Viber για άμεση ενημέρωση
Ακολούθησε το LamiaReport.gr στο Google News για όλες τς τελευταίες χρηστικές ειδήσεις
Ακολούθησε το LamiaReport στο Facebook ...για να μη χάνεις είδηση!
Νέα πρόκληση Φιντάν για τα νησιά: Αν η Ελλάδα το παρακάνει, τότε η ισχύς της Τουρκίας είναι γνωστή σε όλους
Ο Χακάν Φιντάν υποστήριξε ότι η Τουρκία δεν επιδιώκει την ένταση, αλλά επιμένει στη θέση της για το καθεστώς των νησιών.
Μουσείο του Λούβρου: Συνελήφθησαν δύο Γερμανοί που κρέμασαν δικούς τους πίνακες στην αίθουσα με τη "Μόνα Λίζα"
Φύλακες του μουσείου ακινητοποίησαν τους δύο Γερμανούς και κάλεσαν την αστυνομία - Στην κατάθεσή τους υποστήριξαν πως θέλησαν να κάνουν "μια πλάκα"
Οι Χούθι χάλασαν το Σαββατοκύριακο του Τραμπ στο Καμπ Ντέιβιντ - Εσπευσμένα στον Λευκό Οίκο ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Αναλυτές συνδέουν την επιστροφή Τραμπ στον Λευκό Οίκο με την κλιμάκωση των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή και ειδικότερα με την επίθεση των Χούθι εναντίον της πρωτεύουσας της Σαουδικής Αραβίας.
Παγκόσμιος τρόμος για την ανεξέλεγκτη Τεχνητή Νοημοσύνη: Ο Τραμπ αναζητά «τσάρο» για την ΑΙ, ο Άλτμαν πάει στον ΟΗΕ
«Καμπανάκι» ακόμα και από τους ίδιους τους δημιουργούς της ΑΙ - Ο Άλτμαν, ο άνθρωπος πίσω από το ChatGPT, θα ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ - Ο Τραμπ ανακοίνωσε τη δημιουργία «AI Force», τασσόμενος κατά των υπερβολικών περιορισμών
Η Ρωσία στηρίζει ανοικτά την AfD λίγο πριν από τις εκλογές στο Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία
Η AfD, όπως και το κόμμα BSW, τάσσεται υπέρ της επανέναρξης των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου, υποστηρίζοντας την επιστροφή σε φθηνότερες ενεργειακές προμήθειες από τη Ρωσία
Ράλι στις τιμές ενέργειας: Πρόβλεψη της ΕΚΤ για πετρέλαιο στα 132 δολάρια και φυσικό αέριο στα 130 ευρώ στο κακό σενάριο
Η ΕΚΤ εκτιμά μέση τιμή του πετρελαίου κοντά στα 87 δολάρια και του φυσικού αερίου στα 60 ευρώ στο βασικό σενάριο