Τριγμοί στο επιτελείο Τραμπ: Βανς και Ρούμπιο σε διαφορετική γραμμή για Ισραήλ και Ιράν
Ο Βανς εκπροσωπεί τη νεότερη, περισσότερο απομονωτική πτέρυγα, ενώ ο Ρούμπιο, προέρχεται από την παραδοσιακή σχολή της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής.
Όπως αναφέρει το newsit.gr, οι διαφορετικές προσεγγίσεις του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Τζέι Ντι Βανς, και του υπουργού Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο, απέναντι στον πόλεμο με το Ιράν και τη στάση του Ισραήλ φέρνουν στο προσκήνιο τις διαφορετικές σχολές που συνυπάρχουν στο εσωτερικό της κυβέρνησης Τραμπ.
Παρά τις διαβεβαιώσεις του Λευκού Οίκου περί απόλυτης ενότητας στο εσωτερικό της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ, το Reuters επισημαίνει ότι οι δημόσιες τοποθετήσεις των δύο αντρών και ισχυρότερων δελφίνων των Ρεπουμπλικανών για το 2028 – του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς και του υπουργού Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο – αποκαλύπτουν διαφορετικές αντιλήψεις για τον ρόλο των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή και το Ιράν αλλά και για τη σχέση με το Ισραήλ.
Διαφορετική γλώσσα για το Ισραήλ
Ο Βανς, ο οποίος συμμετείχε στις επαφές με τους Ιρανούς αξιωματούχους στην Ελβετία, υιοθέτησε τις τελευταίες ημέρες έναν αισιόδοξο τόνο για τη συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν, ενώ επέκρινε ανοιχτά τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς σε πολιτικές υποδομές στη Βηρυτό, υποστηρίζοντας ότι δυσχεραίνουν τις αμερικανικές προσπάθειες για σταθεροποίηση της περιοχής.
Παράλληλα, έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο οι χώρες του Κόλπου να χρηματοδοτήσουν την ανοικοδόμηση του Ιράν, ενώ αποκάλυψε ακόμη και αμερικανική πρόταση για δημιουργία διαύλου επικοινωνίας ανάμεσα στις υπηρεσίες πληροφοριών των δύο χωρών.
Αντίθετα, ο Ρούμπιο, κατά την περιοδεία του στα κράτη του Κόλπου, υπερασπίστηκε επανειλημμένα τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στον Λίβανο, χαρακτηρίζοντάς τες νόμιμη απάντηση στις επιθέσεις της Χεζμπολάχ. Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι η Ουάσιγκτον δεν πρόκειται να συζητήσει χρηματοδότηση της ανοικοδόμησης του Ιράν, υπογραμμίζοντας ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να προστατεύει πλήρως τα αμερικανικά και συμμαχικά συμφέροντα.
Δύο διαφορετικές σχολές στους Ρεπουμπλικανούς
Σύμφωνα με το Reuters, οι δύο αξιωματούχοι εκφράζουν ουσιαστικά τις δύο κυρίαρχες τάσεις στο εσωτερικό του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.
Ο Βανς εκπροσωπεί τη νεότερη, περισσότερο απομονωτική πτέρυγα, η οποία θεωρεί ότι οι αμερικανικές στρατιωτικές επεμβάσεις στο εξωτερικό υπήρξαν δαπανηρές και συχνά επιζήμιες.
Αντίθετα, ο Ρούμπιο, προέρχεται από την παραδοσιακή σχολή της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, έχοντας επί χρόνια υποστηρίξει πιο επιθετική στάση απέναντι στο Ιράν, τη Ρωσία και την Κούβα.
Παρά τις διαφορές αυτές, και οι δύο έχουν στηρίξει όλες τις βασικές επιλογές του Ντόναλντ Τραμπ, από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά του Ιράν μέχρι τη μετέπειτα στροφή στις διαπραγματεύσεις.
Την ίδια ώρα ο Λευκός Οίκος διαψεύδει κάθε διάσταση απόψεων. Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Άννα Κέλι απέρριψε κατηγορηματικά τα περί εσωτερικών διαφορών.
«Υπάρχει μόνο ένα στρατόπεδο: το στρατόπεδο του προέδρου Τραμπ», δήλωσε, τονίζοντας ότι ολόκληρη η κυβέρνηση στηρίζει πλήρως τη στρατηγική του προέδρου ώστε το Ιράν να μην αποκτήσει ποτέ πυρηνικά όπλα.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κάνοντας λόγο για «κουραστικό και ψευδές αφήγημα» περί αντιπαράθεσης μεταξύ Βανς και Ρούμπιο.
Ωστόσο, αναλυτές εκτιμούν ότι οι διαφορετικοί τόνοι δεν είναι τυχαίοι. Όπως σημειώνει ο Μάικλ Ρούμπιν του American Enterprise Institute, «στον πυρήνα τους εκπροσωπούν διαφορετικά ρεύματα σκέψης».
πηγή στην Google
Συνδέσου με την ομάδα του lamiareport.gr στο Viber για άμεση ενημέρωση
Ακολούθησε το LamiaReport.gr στο Google News για όλες τς τελευταίες χρηστικές ειδήσεις
Ακολούθησε το LamiaReport στο Facebook ...για να μη χάνεις είδηση!
Ιστορική μάχη στις εκλογές της Σουηδίας, η ακροδεξιά ένα βήμα πριν από την εξουσία για πρώτη φορά
Οριακό προβάδισμα για την κεντροαριστερή αντιπολίτευση, αλλά ο Ουλφ Κρίστερσον μειώνει τη διαφορά – Οι Σουηδοί Δημοκράτες του Τζίμι Όκεσον μπορεί να βρεθούν για πρώτη φορά μέσα σε κυβερνητικό σχήμα
Turkish Airlines: Πανικός σε πτήση από αναταράξεις λόγω καταιγίδας – Οι επιβάτες ούρλιαζαν «θα πεθάνουμε!»
Ο πιλότος επιχείρησε τρεις φορές να προσεγγίσει τον διάδρομο προσγείωσης, ωστόσο αναγκάστηκε να διακόψει τις προσπάθειες και να πάρει ξανά ύψος
Ο Λαρισαίος Αδριανός Γολέμης ετοιμάζεται για το Διάστημα - Τα συγχαρητήρια της NASA στην Ελλάδα
«Η Ελλάδα συμβάλλει ήδη στη διαμόρφωση του μέλλοντος της εξερεύνησης - Με αυτή την αποστολή, συνεισφέρει στη δημιουργία μιας βιώσιμης οικονομίας σε χαμηλή γήινη τροχιά», σημείωσε.
Χιλή: Τουλάχιστον 16 νεκροί από πυρκαγιά σε οίκο ευγηρίας – Τρομακτικά βίντεο από τη φωτιά
Στο ίδρυμα διέμεναν 26 ηλικιωμένοι, οι δέκα εκ των οποίων διασώθηκαν και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο του Σαντιάγο
Εκκληση του CEO της Anthropic: Πρέπει να επιβραδύνουμε την πορεία προς τα όρια της τεχνητής νοημοσύνης
Νέα έκκληση προς τον κλάδο της τεχνητής νοημοσύνης να «επιβραδύνει» τον ρυθμό ανάπτυξης απηύθυνε ο εκτελεστικός διευθυντής της εταιρείας AI Anthropic, Ντάριο Αμοντέι.
Αιχμές Ντράγκι κατά ΕΕ για την «αργή» ενσωμάτωση της ΑΙ – Το παράδειγμα των ΗΠΑ και η πιθανή λύση
Το χάσμα παραγωγικότητας μεταξύ Ευρωζώνης και ΗΠΑ διευρύνθηκε από 9 δολάρια ανά ώρα το 2018 σε 21 δολάρια το 2025