Ζελένσκι: «Ο ουκρανικός λαός θα πρέπει να αποφασίσει με δημοψήφισμα για τυχόν παραχώρηση εδαφών»
«Οι ΗΠΑ μας πιέζουν να αποσυρθούμε από το Ντονμπάς για να γίνει ελεύθερη οικονομική ζώνη»» τόνισε ο Ουκρανός πρόεδρος
Διπλωματικός «πυρετός» είναι η λέξη που χαρακτηρίζει τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Ουκρανία, ΗΠΑ και Ευρώπη με στόχο να βρεθεί μια «χρυσή τομή» για να τερματιστεί ο πόλεμος, την ίδια στιγμή που οι ρωσικές δυνάμεις πετυχαίνουν εδαφικά κέρδη στο Ντονμπάς.
Ειδικότερα, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, όπως αναφέρει το newsit.gr, δήλωσε σήμερα (11.12.2025) ότι η Ουκρανία παρέδωσε στις ΗΠΑ την αντιπρόταση του Κιέβου και των εταίρων της στο ειρηνευτικό σχέδιο του Ντόναλντ Τραμπ που έχει ήδη υποστεί αρκετές τροποποιήσεις.
«Υποβάλαμε στις ΗΠΑ χθες (10.10.2025) ένα πακέτο εγγράφων για το ειρηνευτικό σχέδιο και πολλά πράγματα δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί. Εξαρτώνται από το πώς θα μοιάζει τελικά το βασικό σχέδιο των 20 σημείων» είπε ο Ζελένσκι, ενώ τόνισε ότι το ειρηνευτικό πλαίσιο θα περιλαμβάνει εγγυήσεις ασφαλείας και μια συμφωνία για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας,.
Ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε ότι τα εδαφικά ζητήματα παραμένουν «υπό συζήτηση» και προτείνει ότι οι Ουκρανοί θα πρέπει να έχουν λόγο σε τυχόν παραχωρήσεις εδαφών μέσω δημοψηφίσματος.
Ο Ζελένσκι λέει ότι οι ΗΠΑ έχουν προτείνει τη δημιουργία μιας «ελεύθερης οικονομικής ζώνης» στην περιοχή του Ντονμπάς, από την οποία θέλουν να αποσυρθεί η Ουκρανία.
«Οι ΗΠΑ θέλουν οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας να αποσυρθούν από το έδαφος της περιοχής του Ντόνετσκ και ο συμβιβασμός φαίνεται να είναι ότι η Ρωσία δεν θα εισέλθει σε αυτό το έδαφος. Ποιος θα κυβερνήσει εκεί – δεν το γνωρίζουν», εξήγησε ο Ουκρανός πρόεδρος.
Προσθέτει ακόμα ότι συζητούνται, επίσης, η αποχώρηση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων από τμήματα των περιοχών Χάρκοβο, Σούμι και Ντνίπρο.
Ο Ζελένσκι αρνήθηκε επίσης την ύπαρξη προθεσμίας που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ για τα Χριστούγεννα, λέγοντας αντ’ αυτού ότι η Ουάσινγκτον θέλει μόνο μια «συνεννόηση για το καθεστώς» μέχρι τότε.
πηγή στην Google
Συνδέσου με την ομάδα του lamiareport.gr στο Viber για άμεση ενημέρωση
Ακολούθησε το LamiaReport.gr στο Google News για όλες τς τελευταίες χρηστικές ειδήσεις
Ακολούθησε το LamiaReport στο Facebook ...για να μη χάνεις είδηση!
Πτήση Flydubai προς Τελ Αβίβ: Δύο τα σενάρια για το θρίλερ – Μαχαίρωσε ο ένας πιλότος τον άλλον ή προσπάθησε να ρίξει το αεροπλάνο
Οι δύο πιλότοι φέρεται να είναι Ρώσος ο κυβερνήτης και Ουκρανός ο συγκυβερνήτης - Επιβάτης περιέγραψε την κατάσταση λέγοντας: «Ή θα συντριβόμασταν ή θα μας σκότωναν. Ήταν σαν τρομοκρατική επίθεση στον αέρα»
Πτήση Flydubai προς Τελ Αβίβ: Ρώσος και Ουκρανός οι πιλότοι που πιάστηκαν στα χέρια – False alarm ο συναγερμός για αεροπειρατεία
Ο συναγερμός ενεργοποιήθηκε κατά τη διάρκεια καβγά που είχαν μεταξύ τους οι πιλότοι του αεροπλάνου - Το αεροσκάφος, στο οποίο επέβαιναν Ισραηλινοί, προσγειώθηκε με ασφάλεια στο αεροδρόμιο Ταμπούκ της Σαουδικής Αραβίας
Λήξη συναγερμού στην πτήση της Flydubai προς το Τελ Αβίβ – Προσγειώθηκε στη Σαουδική Αραβία, πληροφορίες για συμπλοκή μέσα στο αεροπλάνο
Στο αεροπλάνο επιβαίνουν 174 άτομα και τα 27 είναι παιδιά. - Στην πτήση βρίσκονται πάνω από 150 Ισραηλινοί - Έχουν απογειωθεί και Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη
Σοκ από τρομακτική πτώση 21χρονης φοιτήτρια στις ΗΠΑ από τον 8ο όροφο ενώ χόρευε - Πώς κατάφερε να επιζήσει
Μια φοιτήτρια του Πανεπιστημίου της Τζόρτζια των ΗΠΑ κατάφερε να επιβιώσει από τρομακτική πτώση από τον όγδοο όροφο πολυκατοικίας, σύμφωνα με τον πατέρα της.
Οργή για Ουκρανό influencer που κάθεται μεθυσμένος πάνω σε θαλάσσια χελώνα στο Ομάν ενώ προσπαθεί να γεννήσει τα αυγά της, βίντεο
Πρόκειται για τον Βαντίμ Ολέινικ, 32 ετών, influencer γυμναστικής και πρωταθλητή στην καλλισθενική που μαζί με τη σύντροφό του σε κατάσταση μέθης βασάνισαν το ανήμπορο ζώο σε παραλία του Ομάν
Μίσιγκαν: Μάθημα οδήγησης κατέληξε σε τραγωδία – 18χρονη παρέσυρε και σκότωσε τον πατέρα της
Ο πατέρας μάθαινε στην 18χρονη κόρη του να οδηγεί και παρασύρθηκε από το αυτοκίνητό της