ΑΑΔΕ: Ενίσχυση κινήτρων για υπαγωγή σε ρύθμιση οφειλών προς την Εφορία -Πότε δεν ασκείται ποινική δίωξη
Απόφαση με την οποία θεσπίζεται για πρώτη φορά η υπαγωγή σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής οφειλών ως λόγος μη υποβολής από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Φορολογικής Διοίκησης αίτησης ποινικής δίωξης υπέγραψε ο διοικητής της ΑΑΔΕ.
Συγκεκριμένα, με την απόφαση (εγκύκλιος υπ' αριθμ. Ε.2055/04.08.2025). παρέχονται οδηγίες προς ενημέρωση και για την εφαρμογή της παρ. 5 του άρθρου 25 του ν. 1882/1990 περί του ποινικού αδικήματος της μη καταβολής χρεών προς το Δημόσιο και τρίτους (Α' 43), όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 227 του ν. 5193/2025.
Ειδικότερα με τη νέα διάταξη:
Η νέα διάταξη διευρύνει το πεδίο εφαρμογής, καθιστά σαφέστερες τις διαδικασίες και ενισχύει τα κίνητρα για την υπαγωγή σε ρύθμιση και την εξόφληση των οφειλών.
Βασικές καινοτομίες που εισάγονται με τις νέες διατάξεις, σύμφωνα με την εγκύκλιο:
α) διευρύνονται οι λόγοι αναστολής της ποινικής δίωξης καθώς και αναβολής εκτέλεσης/διακοπής της καταγνωσθείσας ποινής, καθώς, σύμφωνα με τις νέες διατάξεις, τις έννομες συνέπειες αυτές επιφέρει πλέον όχι μόνο η υπαγωγή των οφειλών σε ρύθμιση αλλά και η αναστολή είσπραξης αυτών και
β) θεσπίζεται για πρώτη φορά η υπαγωγή σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής οφειλών ως λόγος μη υποβολής από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Φορολογικής Διοίκησης αίτησης ποινικής δίωξης προς τον αρμόδιο Εισαγγελέα Πρωτοδικών, χωρίς πάντως να μεταβάλλεται η φύση του προβλεπόμενου στο άρθρο 25 του ν. 1882/1990 ποινικού αδικήματος της μη καταβολής βεβαιωμένων στη Φορολογική Διοίκηση χρεών προς το Δημόσιο και τρίτους. Υποχρέωση μη υποβολής αίτησης ποινικής δίωξης υφίσταται και σε περίπτωση ένταξης του συνόλου των οφειλών σε αναστολή είσπραξης.
Επισημαίνεται ότι οι νέες διατάξεις εφαρμόζονται, σύμφωνα με το άρθρο 245 του ν. 5193/2025, από την 11η/4/2025. Λόγω όμως της αναδρομικής ισχύος της επιεικέστερης διάταξης ποινικού νόμου κατά το άρθρο 2 του νέου Ποινικού Κώδικα (ν. 4619/2019, Α'95), οι νέες διατάξεις καταλαμβάνουν και τις εκκρεμείς κατά την έναρξη ισχύος αυτών υποθέσεις του άρθρου 25 του ν. 1882/1990.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
πηγή στην Google
Συνδέσου με την ομάδα του lamiareport.gr στο Viber για άμεση ενημέρωση
Ακολούθησε το LamiaReport.gr στο Google News για όλες τς τελευταίες χρηστικές ειδήσεις
Ακολούθησε το LamiaReport στο Facebook ...για να μη χάνεις είδηση!
Θάνατος Μαζωνάκη: Βίντεο ντοκουμέντο με τον γιατρό να εκπαιδεύει συνάδελφό του από τις Φιλιππίνες σε θεραπεία με βλαστοκύτταρα
Η γιατρός που συμμετείχε στην εκπαίδευση τον ευχαριστεί, σύμφωνα με ανάρτησή της, για την εκπαίδευση στη συγκεκριμένη θεραπεία, ώστε να μπορεί να την εφαρμόσει και η ίδια
Νέες προκλήσεις από την Τουρκία με παραβιάσεις πάνω από το Αιγαίο
Τουρκικά UAV έκαναν πέντε παραβάσεις του FIR Αθηνών και τέσσερις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου στο βορειοανατολικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο
Βίντεο απ’ την εγκληματική οργάνωση που έκανε διαρρήξεις στην Αττική – Σημάδευσαν τις πόρτες με κόλλα
Έγκλειστοι στις φυλακές Κορυδαλλού και Άμφισσας οι 2 που ταυτοποιήθηκαν - Γεωργιανής καταγωγής οι 3 συλληφθέντες
Η Ελλάδα «κλέβει» τους εκατομμυριούχους της Βρετανίας: Γιατί οι ισχυροί του χρήματος κοιτούν πλέον προς Αθήνα
Τι γράφουν Daily Mail και Independent για τα φορολογικά κίνητρα και τη νέα εικόνα της Ελλάδας
Γιώργος Μαζωνάκης: Οι μαρτυρίες των διασωστών που διαψεύδουν τους γιατρούς – «Είπαν ότι είναι 10 λεπτά εκεί και δεν πρόλαβαν να κάνουν κάτι»
«Οι γιατροί μας είπαν ότι έκαναν συμπιέσεις, ότι έβαλαν απινιδωτή που δεν δούλεψε και ότι είχαν δώσει αδρεναλίνη 1mg», μέχρι να φτάσουν οι διασώστες
Τσίπρας στη "Le Soir": Ναι, είμαι έτοιμος να γίνω πρωθυπουργός, γνωρίζω τη δουλειά, την έχω κάνει ήδη
Στη βελγική εφημερίδα "Le Soir", ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε έτοιμος να αναλάβει εκ νέου τη διακυβέρνηση της χώρας, ενώ άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση και στον Κυριάκο Μητσοτάκη.