EKT: Μείωση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης με φόντο τους δασμούς Τραμπ
«Η διαδικασία αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού βρίσκεται σε καλό δρόμο» επισημαίνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Χωρίς να κάνει την έκπληξη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αποφάσισε σήμερα να μειώσει τα τρία βασικά επιτόκια της ΕΚΤ κατά 25 μονάδες βάσης.
Ειδικότερα, η απόφασή του δ.σ. να μειώσει το επιτόκιο της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων – το επιτόκιο με το οποίο το Διοικητικό Συμβούλιο δίνει την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής – βασίζεται στην επικαιροποιημένη αξιολόγησή του για τις προοπτικές του πληθωρισμού, τη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού και την ένταση με την οποία μεταδίδεται η νομισματική πολιτική.
Η μείωση της Πέμπτης, η έβδομη κατά σειρά, η οποία φέρνει το κόστος δανεισμού στο νομισματικό μπλοκ στο χαμηλότερο επίπεδο σε περισσότερα από δύο χρόνια, ήταν ευρέως αναμενόμενη μετά την ανακοίνωση του Τραμπ για σαρωτικούς δασμούς στους περισσότερους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ στις 2 Απριλίου.
Τι είπε ο Τραμπ
Πριν από την απόφαση, ο πρόεδρος των ΗΠΑ συνέκρινε το ρεκόρ μείωσης των επιτοκίων της ΕΚΤ με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, η οποία διατήρησε τα επιτόκια αμετάβλητα στην τελευταία της συνεδρίαση τον Μάρτιο.
Κατά την πάγια τακτική του, δηλαδή μέσω ανάρτησης στην πλατφόρμα Truth Social, ο Τραμπ έγραψε ότι ο Πάουελ αντιδρούσε «πάντα ΑΡΓΑ ΚΑΙ ΛΑΘΟΣ». Πρόσθεσε επίσης, ότι ο επικεφαλής της Fed «έπρεπε να είχε μειώσει τα επιτόκια, όπως η [Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα], πριν από πολύ καιρό, αλλά σίγουρα θα έπρεπε να τα μειώσει τώρα. Η λήξη της θητείας του Πάουελ δεν μπορεί να έρθει αρκετά γρήγορα!».
Οι trader αναμένουν τουλάχιστον δύο περαιτέρω περικοπές τριμήνου κατά 25 μ.β. έως το τέλος του τρέχοντος έτους, όπως συνάγεται από την εικόνα των αγορών swaps πριν από την απόφαση. Το ευρώ υποχώρησε ελάχιστα στα 1,136 δολάρια αμέσως μετά την απόφαση.
Το σκεπτικό
Στην ανακοίνωση της ΕΚΤ, τονίζεται ότι διαδικασία αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού βρίσκεται σε καλό δρόμο. Ο πληθωρισμός συνέχισε να εξελίσσεται όπως ανέμεναν οι εμπειρογνώμονες, με τον γενικό πληθωρισμό και τον πυρήνα του πληθωρισμού να υποχωρούν τον Μάρτιο. Ο πληθωρισμός των υπηρεσιών μειώθηκε επίσης σημαντικά τους τελευταίους μήνες.
Οι περισσότεροι δείκτες του υποκείμενου πληθωρισμού υποδηλώνουν ότι ο πληθωρισμός θα σταθεροποιηθεί γύρω από τον μεσοπρόθεσμο στόχο του Διοικητικού Συμβουλίου για ρυθμό 2% σε διατηρήσιμη βάση. Ο ρυθμός αύξησης των μισθών επιβραδύνεται και τα κέρδη απορροφούν εν μέρει τον αντίκτυπο του ρυθμού αύξησης των μισθών, που εξακολουθεί να είναι υψηλός, στον πληθωρισμό.
Η οικονομία της ζώνης του ευρώ έχει αναπτύξει κάποια ανθεκτικότητα σε παγκόσμιες διαταραχές, αλλά οι προοπτικές για την ανάπτυξη έχουν επιδεινωθεί λόγω των αυξανόμενων εμπορικών εντάσεων.
Η αύξηση της αβεβαιότητας είναι πιθανόν να μειώσει την εμπιστοσύνη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων και η δυσμενής και ευμετάβλητη αντίδραση των αγορών στις εμπορικές εντάσεις είναι πιθανόν να οδηγήσει σε αυστηροποίηση των συνθηκών χρηματοδότησης. Αυτοί οι παράγοντες μπορεί να επηρεάσουν περαιτέρω δυσμενώς τις οικονομικές προοπτικές για τη ζώνη του ευρώ.
Όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση το Διοικητικό Συμβούλιο είναι αποφασισμένο να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα σταθεροποιηθεί με διατηρήσιμο τρόπο στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%.
Ιδίως υπό τις τρέχουσες συνθήκες εξαιρετικής αβεβαιότητας, θα ακολουθήσει μια προσέγγιση που βασίζεται στα εκάστοτε διαθέσιμα στοιχεία και θα λαμβάνει αποφάσεις από συνεδρίαση σε συνεδρίαση για τον καθορισμό της κατάλληλης κατεύθυνσης της νομισματικής πολιτικής.
Συγκεκριμένα, οι αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου για τα επιτόκια θα βασίζονται στην αξιολόγηση που διενεργεί όσον αφορά τις προοπτικές για τον πληθωρισμό υπό το πρίσμα των εισερχόμενων οικονομικών και χρηματοπιστωτικών στοιχείων, τη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού και την ένταση με την οποία μεταδίδεται η νομισματική πολιτική. Το Διοικητικό Συμβούλιο δεν δεσμεύεται εκ των προτέρων για συγκεκριμένη πορεία των επιτοκίων.
Βασικά επιτόκια της ΕΚΤ
Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα να μειώσει τα τρία βασικά επιτόκια της ΕΚΤ κατά 25 μονάδες βάσης. Κατά συνέπεια, τα επιτόκια της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων, των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης και της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης θα μειωθούν σε 2,25%, 2,40% και 2,65% αντιστοίχως, με ισχύ από τις 23 Απριλίου 2025.
Πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού (APP) και έκτακτο πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω πανδημίας (PEPP)
Τα χαρτοφυλάκια APP και PEPP μειώνονται με μετρημένο και προβλέψιμο ρυθμό, καθώς το Ευρωσύστημα δεν επανεπενδύει πλέον τα ποσά κεφαλαίου από την εξόφληση τίτλων κατά τη λήξη τους.
Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι έτοιμο να προσαρμόσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή του εντός των ορίων της εντολής που του έχει ανατεθεί, προκειμένου να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα σταθεροποιηθεί με διατηρήσιμο τρόπο στον στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα και να διαφυλάξει την ομαλή λειτουργία του μηχανισμού μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής.
Επιπλέον, το μέσο για την προστασία της μετάδοσης (Transmission Protection Instrument – TPI) είναι διαθέσιμο για να αντισταθμίζει ανεπιθύμητες, άτακτες εξελίξεις στην αγορά που θέτουν σοβαρή απειλή για τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής σε όλες τις χώρες της ζώνης του ευρώ, επιτρέποντας έτσι στο Διοικητικό Συμβούλιο να εκπληρώνει πιο αποτελεσματικά την αποστολή του για σταθερότητα των τιμών.
Πότε είναι οι επόμενες συνεδριάσεις της ΕΚΤ το 2025;
- 5 Ιουνίου 2025
- 24 Ιουλίου 2025
- 11 Σεπτεμβρίου 2025
- 30 Οκτωβρίου 2025
- 18 Δεκεμβρίου 2025
ΠΗΓΗ: ot.gr
πηγή στην Google
Συνδέσου με την ομάδα του lamiareport.gr στο Viber για άμεση ενημέρωση
Ακολούθησε το LamiaReport.gr στο Google News για όλες τς τελευταίες χρηστικές ειδήσεις
Ακολούθησε το LamiaReport στο Facebook ...για να μη χάνεις είδηση!
ΔΕΘ: Ο Μητσοτάκης ανακοινώνει «ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ 3» - «Όνειρο» για τις οικογένειες η απόκτηση ακινήτου με τις τιμές στα ύψη
Πρόγραμμα τύπου "Σπίτι μου" αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη με το στεγαστικό να καταλαμβάνει κεντρική θέση στην ομιλία του.
Δημόσιο χρέος: Η Ελλάδα μπορεί να «σβήσει» τα δάνεια του πρώτου μνημονίου έως το 2029 – Τι αναφέρει το Reuters
Η πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του GLF μπορεί να ολοκληρωθεί δύο χρόνια νωρίτερα, στα 19,5 δισ. ευρώ το υπόλοιπο.
Η Αρχή Προστασίας Καταναλωτή απαντά στις καταγγελίες περί τεχνητής μείωσης τιμών
Εκτιμάται ότι η εξοικονόμηση για το καλάθι μειωμένων τιμών μπορεί να φτάσει τα 39 ευρώ τον μήνα κατά μέσο όρο, ανά νοικοκυριό.
Λέσβος: Παράταση και αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων για κτηνοτρόφους
Στη ρύθμιση βρίσκονται και οι δόσεις ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής.
Reuters: Η Ελλάδα θα μπορούσε να ξεπληρώσει το πρώτο μνημόνιο δύο χρόνια νωρίτερα
H Aθήνα ενδέχεται να αποπληρώσει τα δάνεια του πρώτου μνημονίου το 2030 ή και το 2029, έως και δύο χρόνια νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους που μίλησαν στο Reuters
Ryanair: Σφοδρή κριτική για βλάβες στο ελληνικό σύστημα εναέριας κυκλοφορίας και καθυστερήσεις πτήσεων – «Επηρεάστηκαν 7.000 επιβάτες»
Η αεροπορική εταιρεία ζητά την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με αφορμή την βλάβη στον εξοπλισμό ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας στην Ελλάδα προκαλώντας καθυστερήσεις πτήσεων και ταλαιπωρία για χιλιάδες επιβάτες