Αναθεώρηση του άρθρου 24 ζητεί ο Γιάννης Οικονόμου για αγροτικές εκμεταλλεύσεις που λαμβάνουν κοινοτικές ενισχύσεις
Η προσθήκη που προτείνει στο συγκεκριμένο άρθρο του Συντάγματος…
Στην κατάθεση συγκεκριμένης πρότασης αναθεώρησης του Άρθρου 24 κατέθεσε σήμερα στην επιτροπή αναθεώρησης του Συντάγματος ο Βουλευτής Φθιώτιδας και πρώην Υπουργός, Γιάννης Οικονόμου προκειμένου, να αντιμετωπιστούν οριστικά και με δίκαιο τρόπο τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αγροτικές εκμεταλλεύσεις που λαμβάνουν κοινοτικές ενισχύσεις επειδή χαρακτηρίζονται δασικές εκτάσεις.
Με το υφιστάμενο συνταγματικό αλλά και νομικό πλαίσιο, ουσιαστικά οι εκχερσωμένες εκτάσεις θα πρέπει να αποκτήσουν και πάλι το δασικό και δημόσιο χαρακτήρα τους. Ακόμη και η προσφυγή στα δικαστήρια παρά τις κατά καιρούς εγκυκλίους της διοίκησης προσκρούουν στην Συνταγματική διάταξη.
Μπαίνουν έτσι ζητήματα ασφάλειας σε ότι έχει να κάνει με την ιδιοκτησία παρά την μακροχρόνια κατοχή με ότι συνεπάγεται αυτό για επενδύσεις στην γεωργική εκμετάλλευση και εν γένει αξιοποίησης της περιουσίας. Επιπροσθέτως μπορεί πάντοτε να τεθεί θέμα για τις επιδοτήσεις.
Για αυτό προτείνει την ακόλουθη προσθήκη:
«Απαγορεύεται η μεταβολή του προορισμού των δασών και των δασικών εκτάσεων εν γένει, εκτός αν προέχει για την Εθνική Οικονομία η αγροτική εκμετάλλευση ή άλλη τους χρήση, που την επιβάλλει το δημόσιο συμφέρον ή εκτός αν η μεταβολή του προορισμού τους προκειμένου να αποδοθούν σε αγροτική εκμετάλλευση με οποιονδήποτε τρόπο έγινε προ της ισχύος του Συντάγματος του 1975 ή μετά την ισχύ του Συντάγματος του 1975 εφόσον υπάγονται σε καθεστώς ενίσχυσης για τη δραστηριότητα αυτή, και για όσο χρονικό διάστημα διατηρείται η αγροτική εκμετάλλευση»
Η προσθήκη αυτή αφορά ρητά δάση και δασικές εκτάσεις εν γένει που έχουν αποψιλωθεί αυτογνωμόνως ή κατόπιν νόμιμης αλλαγής χρήσης εδώ και πολλές δεκαετίες (προ του 1975) και από τότε καλλιεργούνται συνεχώς. Έτσι είναι λογικό ότι για λόγους δημοσίου συμφέροντος, δεν ενδείκνυται η αναδάσωση των εκτάσεων, αλλά η διατήρηση των γεωργικών καλλιεργειών που ασκούνται στη συγκεκριμένη θέση επί πλέον των 40 ετών.
Τα ίδια να ισχύουν και στην περίπτωση μεταβολής προορισμού δασικών εν γένει εκτάσεων με οποιονδήποτε τρόπο μετά την ισχύ του Συντάγματος του 1975, υπό την προϋπόθεση ότι η αγροτική εκμετάλλευση τυγχάνει ενισχύσεως και για όσο χρονικό διάστημα διατηρείται η αγροτική εκμετάλλευση.
Με την συγκεκριμένη πρόταση αναθεώρησης, σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου, μπαίνει οριστικά τέλος σε ένα καθεστώς μακροχρόνιας ομηρίας χιλιάδων παραγωγών, κατά το οποίο η μακροχρόνια κατοχή δεν σήμαινε απολύτως και ιδιοκτησία. Κάτι που είχε δυσμενείς συνέπειες στις επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα , αβεβαιότητα σε ότι αφορά το μέλλον. Επιπλέον οι παραγωγοί δεν θα είναι αναγκασμένοι να διεκδικούν την κυριότητα της περιουσίας καταβάλλοντας σημαντικά έξοδα σε ένα γκρίζο περιβάλλον αυθαίρετων κρίσεων.
Τέλος, διαμορφώνεται ένα καθαρό πλαίσιο κανόνων για την ορθολογική αξιοποίηση ενός καθοριστικού και ιδιαίτερα περιορισμένου σε έκταση συντελεστή για τον πρωτογενή τομέα που είναι η καλλιεργήσιμη γη.
πηγή στην Google
Συνδέσου με την ομάδα του lamiareport.gr στο Viber για άμεση ενημέρωση
Ακολούθησε το LamiaReport.gr στο Google News για όλες τς τελευταίες χρηστικές ειδήσεις
Ακολούθησε το LamiaReport στο Facebook ...για να μη χάνεις είδηση!
Πώς τα βυτιοφόρα άδειαζαν τα χημικά, τοξικά απόβλητα μέσω «κρυφού» φρεατίου σε βενζινάδικο -Πόσο επιβάρυναν τον Κηφισό, ο Σαρηγιάννης εξηγεί
Ιατρικά απόβλητα του Νοσοκομείου «Αττικόν» και βιομηχανικά απόβλητα της εταιρείας μπισκότων Παπαδοπούλου κατέληγαν στον Κηφισό, σε μια υπόθεση που έχει προκαλέσει οργή.
«Ο Γιώργος δεν είναι καλά, τον παρέλαβε το ΕΚΑΒ»: Όλα τα μηνύματα που αντάλλαξαν γιατρός και υπνοθεραπευτής
Στην αποκάλυψη νέων μηνυμάτων που αντάλλαξαν η Ιωάννα Γάκα με τον υπνοθεραπευτή Νάσο Κομιανό, την ημέρα θανάτου του Γιώργου Μαζωνάκη.
«Μαμά κυνηγούν να με σκοτώσουν»: Ρομά πέταξαν πέτρες και μπουκάλια σε 12χρονη στον Πύργο, κατηγορούν τη μητέρα της για θανατηφόρο τροχαίο με 17χρονο
«Τώρα θα δεις πώς είναι να σκοτώνουν το παιδί σου. Θα σκοτώσουμε την κόρη σου» είπαν οι γυναίκες Ρομά στη μητέρα της ανήλικης
«Κρατάω μια χειροβομβίδα»: Η ομηρία από τον Σορίν Ματέι που μεταδόθηκε ζωντανά και κατέληξε στην τραγωδία της Νιόβης
Η υπόθεση έμελλε να γίνει μία από τις πιο πολυσυζητημένες αστυνομικές επιχειρήσεις της δεκαετίας του 1990, προκαλώντας εκ των υστέρων συζητήσεις τόσο για τον χειρισμό της ΕΛΑΣ όσο και για τον ρόλο που μπορεί να έχει η τηλεόραση όταν μια κρίση βρίσκεται σε εξέλιξη
Συσκευές βιοσυντονισμού και κβαντικής βιοανάδρασης για... τη διαπίστωση πηγών στρες σε «ιατρεία» - Τα ευρήματα της Αρχής Διαφάνειας
Τα στοιχεία δημοσίευσε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης - Στο μικροσκόπιο 118 δομές - Βιοπαθολόγος είχε στο ιατρείο του μπότοξ και fillers και είπε ότι ήταν για ιδία χρήση
Κεραμέως: Σε 500.000 εργαζόμενους επεκτείνεται η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας – Οι νέοι κλάδοι
Η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας έχει οδηγήσει σε αυξήσεις στις δηλωθείσες υπερωρίες έως και 1200%