Ελεονώρα Μελέτη: «Τα Γλυπτά του Παρθενώνα είναι σύμβολο του ελληνικού πολιτισμού, όχι ντεκόρ δεξιώσεων»
Η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Ελεονώρα Μελέτη, κατέθεσε ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά τη διοργάνωση φιλανθρωπικού δείπνου από το Βρετανικό Μουσείο μέσα στην αίθουσα όπου εκτίθενται τα Γλυπτά του Παρθενώνα στις 18 Οκτωβρίου 2025, γεγονός που προκάλεσε οργή στην Ελλάδα και χαρακτηρίστηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού ως «προσβλητική» για ένα παγκόσμιο μνημείο.
Η Ελεονώρα Μελέτη ζητά από την Κομισιόν να πάρει θέση και να ασκήσει πίεση στο Ηνωμένο Βασίλειο και το Βρετανικό Μουσείο, ώστε να μην επαναληφθούν τέτοιες ενέργειες. Παράλληλα, καλεί την ΕΕ να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο στην προστασία και επιστροφή πολιτιστικών αγαθών στα κράτη μέλη προέλευσής τους και να αξιοποιήσει την «Πυξίδα Πολιτισμού» για την προώθηση του σεβασμού της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς στις σχέσεις με τρίτες χώρες.
Στην ερώτησή της, η ευρωβουλευτής του ΕΛΚ και μέλος της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας υπενθυμίζει ότι, σύμφωνα με το άρθρο 167 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της ΕΕ, η Ένωση οφείλει να ενισχύει τη διεθνή πολιτιστική συνεργασία και να προστατεύει τα σύμβολα της ευρωπαϊκής ιστορίας.
Όπως δήλωσε η Ελεονώρα Μελέτη, «η εικόνα των Γλυπτών του Παρθενώνα να χρησιμοποιούνται ως σκηνικό κοινωνικής εκδήλωσης αποτελεί προσβολή για τον ελληνικό και τον ευρωπαϊκό πολιτισμό. Τα Γλυπτά του Παρθενώνα είναι σύμβολο του ελληνικού πολιτισμού, όχι ντεκόρ δεξιώσεων. Η Ευρώπη οφείλει να σταθεί στο ύψος των αξιών της και να υπερασπιστεί την πολιτιστική της κληρονομιά».
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
«Στις 18 Οκτωβρίου 2025, το Βρετανικό Μουσείο διοργάνωσε φιλανθρωπικό δείπνο στην αίθουσα όπου εκτίθενται τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Η χρήση των Γλυπτών ως σκηνικού κοινωνικής εκδήλωσης προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού, το οποίο χαρακτήρισε την ενέργεια «προσβλητική» για ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.
Σύμφωνα με το άρθρο 6 και τις παραγράφους 3 και 4 του άρθρου 167 της ΣΛΕΕ, η Ευρωπαϊκή Ένωση ενθαρρύνει τη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών και συμβάλλει στην προώθηση των διεθνών πολιτιστικών σχέσεων. Το Συμβούλιο της ΕΕ, με τα Συμπεράσματα του Απριλίου 2019, ανέδειξε την ανάγκη ενίσχυσης της πολιτιστικής συνεργασίας με τις χώρες εταίρους. Παράλληλα, ο διάλογος μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα έχει αναθερμανθεί στο πλαίσιο των σχετικών διαδικασιών της UNESCO.
Ερωτάται η Επιτροπή:
- Προτίθεται να ασκήσει πίεση στο Ηνωμένο Βασίλειο και/ή στο Βρετανικό Μουσείο ώστε να αποτραπούν ανάλογες ενέργειες στο μέλλον;
- Ποιες πρωτοβουλίες εξετάζει για να ενισχύσει τον ρόλο της ΕΕ στη διαχείριση, προστασία και πιθανή επιστροφή πολιτιστικών αγαθών στα κράτη μέλη προέλευσής τους;
- Πώς προτίθεται να αξιοποιήσει την «Πυξίδα Πολιτισμού» για την προώθηση του σεβασμού και της ορθής διαχείρισης της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς στο πλαίσιο των σχέσεων με τρίτες χώρες;»
πηγή στην Google
Συνδέσου με την ομάδα του lamiareport.gr στο Viber για άμεση ενημέρωση
Ακολούθησε το LamiaReport.gr στο Google News για όλες τς τελευταίες χρηστικές ειδήσεις
Ακολούθησε το LamiaReport στο Facebook ...για να μη χάνεις είδηση!
ΔΥΠΑ: Έως 20 Σεπτεμβρίου οι αιτήσεις για αμειβόμενη μαθητεία στον τουρισμό
Δικαίωμα εγγραφής έχουν όσοι είναι 18 ετών και άνω και διαθέτουν τουλάχιστον απολυτήριο Γυμνασίου ή ισότιμο τίτλο σπουδών
Πρέβεζα: Μεγάλη κινητοποίηση για φωτιά στο Θεσπρωτικό – Στη μάχη και εναέρια μέσα
Ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις βρίσκονται στο σημείο
Οδηγός με κλεμμένο αυτοκίνητο παραβίασε STOP στην Ηλιούπολη και συγκρούστηκε με ταξί – Δείτε εικόνες
Το ταξί από τη σφοδρότητα της σύγκρουσης κατέληξε να κρέμεται σε αυλή σπιτιού
Επένδυση ύψους 4,2 εκατ. ευρώ από την Lidl Ελλάς για το πλήρως ανανεωμένο κατάστημά της στον Γέρακα
Ένας σύγχρονος χώρος 1.302 τ.μ. που συνδυάζει την τεχνολογία, τη βιωσιμότητα και την αναβαθμισμένη αγοραστική εμπειρία.
Ιός Δυτικού Νείλου: Αττική και Θεσσαλία παραμένουν στο επίκεντρο της έξαρσης - «Ιδιαίτερη προσοχή μέχρι τέλος Σεπτέμβρη», λέει η Παγώνη
Η Ματίνα Παγώνη συνέστησε προσοχή στους πολίτες, λέγοντας μάλιστα ότι από τις αρχές του Οκτωβρίου αναμένεται να βελτιωθεί η εικόνα της έξαρσης – 13 χρόνων παιδί ανάμεσα σε 290 κρούσματα που εκδηλώθηκαν φέτος.
Βρέθηκε η σορός της 90χρονης μέσα σε σεντόνια στο υπόγειο του σπιτιού της οικογένειας στον Μαραθώνα
Συνεχίζονται οι έρευνες για τις συνθήκες και τα αίτια θανάτου της ηλικιωμένης - Εισαγγελέας, ιατροδικαστής και ανθρωπολόγος στη μονοκατοικία του Μαραθώνα