ΗΠΑ: Βουλευτές ζητούν από τον Ρούμπιο να ασκήσει πίεση για την απελευθέρωση των πέντε Ελληνοκυπρίων κρατουμένων στα κατεχόμενα
Τι αναφέρουν στην επιστολή που υπογράφουν μεταξύ άλλων οι βουλευτές Γκας Μπιλιράκης, Νικόλ Μαλλιωτάκη και Κρις Πάππας.
Ελληνοαμερικάνοι βουλευτές, ζητούν πιο άμεση παρέμβαση με επιστολή τους στον Μάρκο Ρούμπιο για την απελευθέρωση των πέντε Ελληνοκυπρίων κρατουμένων στα κατεχόμενα.
Η άσκηση πίεσης στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την απελευθέρωση των πέντε Ελληνοκυπρίων που συνεχίζουν να κρατούνται στις τουρκοκρατούμενες περιοχές της Κύπρου ζητήθηκε από τους επικεφαλής της ομάδας ελληνικών υποθέσεων στη Βουλή των Αντιπροσώπων (Hellenic Caucus) μέσω επιστολής που έστειλαν στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο.
Οι βουλευτές Γκας Μπιλιράκης, Νικόλ Μαλλιωτάκη, Ντίνα Τάιτους και Κρις Πάππας κάνουν λόγο για πολιτικά υποκινούμενες συλλήψεις που απειλούν τη δικοινοτική και διζωνική συνολική διευθέτηση την οποία το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιδιώκει για την επανένωση του νησιού.
«Υπό το πρίσμα αυτής της σοβαρής κλιμάκωσης εκ μέρους των τουρκικών αρχών, ζητούμε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μέσω των πρεσβειών των Ηνωμένων Πολιτειών στη Λευκωσία και στην Άγκυρα, να προβεί σε ενέργειες προς τους υπευθύνους στις κατεχόμενες περιοχές, απαιτώντας την άμεση απελευθέρωση των Ελληνοκυπρίων που κρατούνται παράνομα επειδή άσκησαν το ανθρώπινο δικαίωμά τους να επισκεφθούν τα πατρογονικά τους σπίτια. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ οφείλει επίσης να καταστήσει την Τουρκία υπόλογη για τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις της στην Κύπρο και να πιέσει για τον τερματισμό της παράνομης κατοχής του νησιού», τονίζουν χαρακτηριστικά.
Τέλος, οι Αμερικανοί βουλευτές ερμηνεύουν την κράτηση των πέντε Ελληνοκυπρίων πολιτών ως αντίποινα της κατοχικής διοίκησης απέναντι στις αυξανόμενες νομικές ενέργειες που λαμβάνονται κατά της παράνομης ανάπτυξης ακινήτων στο βόρειο τμήμα του νησιού.
Η επιστολή των βουλευτών στον Μάρκο Ρούμπιο
«Αξιότιμε υπουργέ Ρούμπιο,
Ως επικεφαλής της ομάδας ελληνικών υποθέσεων στη Βουλή των Αντιπροσώπων (Hellenic Caucus) που ανησυχούμε για τη συνεχιζόμενη παράνομη βίαιη διαίρεση της Κυπριακής Δημοκρατίας, εκφράζουμε τη βαθιά μας ανησυχία για τη σύλληψη και κράτηση πέντε Ελληνοκυπρίων στις τουρκοκρατούμενες περιοχές της Κύπρου. Οι συλλήψεις αυτές είναι πολιτικά υποκινούμενες και παράνομες, και απειλούν τη δικοινοτική και διζωνική συνολική διευθέτηση την οποία το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιδιώκει για την επανένωση του νησιού.
Στις 19 Ιουλίου 2025, πέντε ηλικιωμένοι Ελληνοκύπριοι συνελήφθησαν στο χωριό Τρίκωμο, που βρίσκεται στις τουρκοκρατούμενες περιοχές της Κύπρου, ενώ επισκέπτονταν τις πατρογονικές τους περιουσίες. Οι εν λόγω πολίτες κατηγορήθηκαν παράνομα για παράνομη είσοδο, κατασκοπεία και διατάραξη της δημόσιας τάξης. Στη συνέχεια τέθηκαν υπό κράτηση με αμφισβητούμενες νομικές διαδικασίες, υπέστησαν εξαντλητικές δικαστικές συνεδριάσεις και αυτή τη στιγμή κρατούνται σε σκληρές συνθήκες φυλάκισης, παρά το γεγονός ότι πάσχουν από χρόνιες παθήσεις. Οι συλλήψεις σημειώθηκαν λίγο μετά την πεντηκοστή πρώτη επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο το 1974 και θεωρούνται αντίποινα στις αυξανόμενες νομικές ενέργειες που λαμβάνονται κατά της παράνομης ανάπτυξης ακινήτων στο βόρειο τμήμα του νησιού, όπου η Κυπριακή Δημοκρατία δεν ασκεί αποτελεσματικό έλεγχο.
Πρόσφατα, οι πέντε Ελληνοκύπριοι εμφανίστηκαν σύντομα ενώπιον στρατιωτικού δικαστηρίου, έχοντας ήδη περάσει συνολικά είκοσι έξι ημέρες υπό κράτηση. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι αρχές του κατοχικού καθεστώτος αγνόησαν αιτήματα για ιατρική περίθαλψη. Σε μία περίπτωση, το λεγόμενο «υπουργείο εσωτερικών» στα κατεχόμενα αγνόησε αίτημα για την αποστολή μηχανήματος που είναι απαραίτητο για τη θεραπεία σοβαρής άπνοιας ύπνου σε έναν εκ των κατηγορουμένων.
Υπό το πρίσμα αυτής της σοβαρής κλιμάκωσης εκ μέρους των τουρκικών αρχών, ζητούμε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μέσω των πρεσβειών των Ηνωμένων Πολιτειών στη Λευκωσία και στην ‘Αγκυρα, να προβεί σε ενέργειες προς τους υπευθύνους στις κατεχόμενες περιοχές, απαιτώντας την άμεση απελευθέρωση των Ελληνοκυπρίων που κρατούνται παράνομα επειδή άσκησαν το ανθρώπινο δικαίωμά τους να επισκεφθούν τα πατρογονικά τους σπίτια. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ οφείλει επίσης να καταστήσει την Τουρκία υπόλογη για τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις της στην Κύπρο και να πιέσει για τον τερματισμό της παράνομης κατοχής του νησιού».
πηγή στην Google
Συνδέσου με την ομάδα του lamiareport.gr στο Viber για άμεση ενημέρωση
Ακολούθησε το LamiaReport.gr στο Google News για όλες τς τελευταίες χρηστικές ειδήσεις
Ακολούθησε το LamiaReport στο Facebook ...για να μη χάνεις είδηση!
Με διάβημα απαντά η Αθήνα στην Άγκυρα για τα θαλάσσια πάρκα και το χωροταξικό – «Ανυπόστατοι οι τουρκικοί ισχυρισμοί»
Το καθεστώς κυριαρχίας στο Αιγαίο έχει καθοριστεί σαφώς και οριστικώς από τα σχετικά διεθνή συμβατικά κείμενα, αναφέρει μεταξύ άλλων.
Πολάκης για εξαγγελίες Τσίπρα: Με Λιάκο, Χουλιαράκη και Κουτεντάκη της «Τραπεζικής Αριστεράς» τι προγραμμα να φτιάξεις;
Ο Παύλος Πολάκης εξέφρασε τη διαφωνία του με τις εξαγγελίες του πρώην πρωθυπουργού και πρώην συντρόφου του Αλέξη Τσίπρα.
Η απάντηση Κουτσούμπα σε Μητσοτάκη για την «Ελλάδα 2030» με viral βίντεο: «Σε 500 μέτρα στρίψε δεξιά για 13ωρη δουλειά» (BINTEO)
Με ένα χιουμοριστικό βίντεο στα social media απάντησε ο Δημήτρης Κουτσούμπας στο μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη για την «Ελλάδα 2030», χρησιμοποιώντας ένα GPS για να ασκήσει κριτική στην κυβερνητική πολιτική.
Σαμαράς για Τσίπρα: Παρουσίασε ένα ρητορικό "πρόγραμμα", αλλά κανένα όραμα - Μεγάλα λόγια, στο ίδιο έργο θεατές
Με αιχμηρό τρόπο σχολίασε ο Αντώνης Σαμαράς τις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα από τη Θεσσαλονίκη.
Μαρινάκης για την πατριωτική εισφορά του Τσίπρα: Μοίρασε πάλι σανό παρουσιάζοντας ένα υποτιθέμενο αντίμετρο
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφερόμενος στην επίθεση του ΠΑΣΟΚ στην ΕΛ.ΑΣ ζήτησε από την Χαριλάου Τρικούπη να κοιταχτεί στον καθρέφτη