Ο Μητσοτάκης στις Βρυξέλες για τη Γροιλανδία και το Συμβούλιο Ειρήνης του Τραμπ
Ο πρωθυπουργός πηγαίνει κατ' ευθείαν στη βελγική πρωτεύουσα, δεν θα περάσει από το Φόρουμ του Νταβός
Ξεκινά στις Βρυξέλλες (20:00 ώρα Ελλάδος) η έκτακτη σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. με θέμα τη Γροιλανδία, υπό το φως της προαναγγελίας στο Νταβός μίας συμφωνίας από τον Ντόναλντ Τραμπ για την ημιαυτόνομη περιοχή που ανήκει στη Δανία. Όπως είναι γνωστό, είχε προηγηθεί η συνάντηση Τραμπ με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε και η προαναγγελία μιας συμφωνίας για το status της Γροιλανδίας που θα αφήνει τόσο τις ΗΠΑ όσο και τις χώρες της Συμμαχίες ικανοποιημένες. Το δεύτερο θέμα της συνόδου είναι το «Συμβούλιο Ειρήνης» που στήνει ο Τραμπ - στο οποίο αρνούνται να συμμετάσχουν οι χώρες της Ένωσης, πλην της Βουλγαρίας και της Ουγγαρίας.
Όταν ρωτήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης σχετικά, απάντησε μεταξύ άλλων, σύμφωνα με το protothema.gr: Όποια απόφαση πάρει η χώρα μας θα την πάρει σε συνεννόηση με τους Ευρωπαίους εταίρους. Δεν πρόκειται, δηλαδή, να ληφθεί καμία βιαστική απόφαση. Και σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται καμία απόφαση να είναι ερήμην του γεγονότος ότι η Ελλάδα είναι μια ισχυρή ευρωπαϊκή χώρα, που η καρδιά της, η ψυχή της, είναι στην Ευρώπη. Είναι δεδομένη η στρατηγική μας συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Είναι δεδομένη η βούλησή μας αυτή να εντείνεται συνεχώς, με αμοιβαία και ξεκάθαρα οφέλη σε πολλούς τομείς, όπως η ενέργεια. Αλλά η Ελλάδα ήταν, είναι και παραμένει μια ευρωπαϊκή χώρα. Επεξεργαζόμαστε όλα τα δεδομένα. Σε κάθε περίπτωση, η φραστική αναδίπλωση του Τραμπ, ο οποίος πάντως στη δήλωσή του μετά τη συνάντηση με τον Ρούτε για τη «συμφωνία» ως προς τη Γροιλανδία δεν έκανε την παραμικρή αναφορά στο μελλοντικό καθεστώς του νησιού - δίνει χρόνο στους Ευρωπαίους, που δεν έχουν ενιαία γραμμή απέναντι στον πλανητάρχη, να επεξεργαστούν κοινές απαντήσεις απέναντι στις αμερικανικές απαιτήσεις.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα ταξιδέψει τελικά στο Νταβός - την χώρα μας εκπροσωπεί στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ ο υφυπουργός Εξωτερικών Χάρης Θεοχάρης. Ο κ. Μητσοτάκης χθες, Τετάρτη, δεν ταξίδεψε-επισήμως-λόγω καιρού, αν και η σκοπιμότητα της μη σύμπτωσης με τον κ. Τραμπ δεν μπορεί να παραβλεφθεί, παρά τις δεδομένα δυσμενείς μετεωρολογικές προβλέψεις.
«Δεν μπορούμε να παίζουμε με ζητήματα Διεθνούς Δικαίου, ούτε μπορούμε να τα βάζουμε στο ζύγι με οτιδήποτε άλλο. Μιλάμε για ευρωπαϊκό έδαφος και αυτό είναι κάτι το οποίο σε καμία περίπτωση, όχι μόνο η Ελλάδα, και συνολικά η Ευρώπη, δεν πρόκειται να διαπραγματευθούν», επεσήμανε χθες σε αυτό το πνεύμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης (Alpha Radio 98,9) ως προς το θέμα της Γροιλανδίας.
Ο πρωθυπουργός διατηρεί ανοιχτή γραμμή με μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, ώστε να αξιολογήσουν τα δεδομένα και να διαμορφώσουν κοινό μέτωπο. Βεβαίως, η βραδινή συζήτηση Τραμπ-Ρούτε, για την οποία θα υπάρξουν σήμερα περισσότερες πληροφορίες, αλλάζει τα δεδομένα.
Σε κάθε περίπτωση, οι Ευρωπαίοι θέλουν να συζητήσουν σήμερα αναλυτικότερα για τις ευρωαμερικανικές σχέσεις και την προοπτική νέων ρηγμάτων, με δεδομένη και την ευθεία αντιπαράθεση Τραμπ-Μακρόν. Πάντως, ο κ. Τραμπ έκανε χθες και ένα ακόμη βήμα πίσω, ανακαλώντας τους δασμούς που ανακοίνωσε εναντίον 8 ευρωπαϊκών χωρών που θα συμμετείχαν με δυνάμεις στην επιχείρηση φύλαξης της Γροιλανδίας. Πάντως χθες το Ευρωκοινοβούλιο έβαλε και επισήμως «στον πάγο» την εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-Ευρώπης.
πηγή στην Google
Συνδέσου με την ομάδα του lamiareport.gr στο Viber για άμεση ενημέρωση
Ακολούθησε το LamiaReport.gr στο Google News για όλες τς τελευταίες χρηστικές ειδήσεις
Ακολούθησε το LamiaReport στο Facebook ...για να μη χάνεις είδηση!
Μητσοτάκης για Τουρκία: Η Ελλάδα δεν θα δεχθεί υποδείξεις από κανέναν για το πώς θα ενισχυθεί αμυντικά, δηλώσεις με τον Αντόνιο Κόστα
«Η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας δεν μπορεί παρά να συμβαδίζει με την οικοδόμηση σχέσεων καλής γειτονίας», τόνισε ο πρωθυπουργός - Ο πρωθυπουργός υποδέχθηκε το απόγευμα της Πέμπτης (3/9) τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο Μέγαρο Μαξίμου
Με διάβημα απαντά η Αθήνα στην Άγκυρα για τα θαλάσσια πάρκα και το χωροταξικό – «Ανυπόστατοι οι τουρκικοί ισχυρισμοί»
Το καθεστώς κυριαρχίας στο Αιγαίο έχει καθοριστεί σαφώς και οριστικώς από τα σχετικά διεθνή συμβατικά κείμενα, αναφέρει μεταξύ άλλων.
Πολάκης για εξαγγελίες Τσίπρα: Με Λιάκο, Χουλιαράκη και Κουτεντάκη της «Τραπεζικής Αριστεράς» τι προγραμμα να φτιάξεις;
Ο Παύλος Πολάκης εξέφρασε τη διαφωνία του με τις εξαγγελίες του πρώην πρωθυπουργού και πρώην συντρόφου του Αλέξη Τσίπρα.
Η απάντηση Κουτσούμπα σε Μητσοτάκη για την «Ελλάδα 2030» με viral βίντεο: «Σε 500 μέτρα στρίψε δεξιά για 13ωρη δουλειά» (BINTEO)
Με ένα χιουμοριστικό βίντεο στα social media απάντησε ο Δημήτρης Κουτσούμπας στο μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη για την «Ελλάδα 2030», χρησιμοποιώντας ένα GPS για να ασκήσει κριτική στην κυβερνητική πολιτική.
Σαμαράς για Τσίπρα: Παρουσίασε ένα ρητορικό "πρόγραμμα", αλλά κανένα όραμα - Μεγάλα λόγια, στο ίδιο έργο θεατές
Με αιχμηρό τρόπο σχολίασε ο Αντώνης Σαμαράς τις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα από τη Θεσσαλονίκη.
Μαρινάκης για την πατριωτική εισφορά του Τσίπρα: Μοίρασε πάλι σανό παρουσιάζοντας ένα υποτιθέμενο αντίμετρο
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφερόμενος στην επίθεση του ΠΑΣΟΚ στην ΕΛ.ΑΣ ζήτησε από την Χαριλάου Τρικούπη να κοιταχτεί στον καθρέφτη