Βουλή: Στις 15/9 η εκλογή προεδρείου της εξεταστικής επιτροπής για τον ΟΠΕΚΕΠΕ
Στη Διάσκεψη των Προέδρων που έγινε νωρίτερα σήμερα, συζητήθηκε το ζήτημα της ψηφοφορίας που διεξήχθη στα τέλη Ιουλίου
Με την εκλογή προεδρείου αρχίζει στις 15 Σεπτεμβρίου τις εργασίες της η εξεταστική επιτροπή που θα διερευνήσει όλα τα ζητήματα που έχουν ανακύψει σχετικά με τη λειτουργία του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ).
Στη Διάσκεψη των Προέδρων που έγινε νωρίτερα σήμερα, συζητήθηκε το ζήτημα της ψηφοφορίας που διεξήχθη στα τέλη Ιουλίου και οδήγησε στην απόρριψη της πρότασης του ΠΑΣΟΚ για τη συγκρότηση ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για τους πρώην υπουργούς Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη.
Το ΠΑΣΟΚ που είχε καταθέσει την πρόταση για προανακριτική επιτροπή, επέμεινε στο αίτημα του να επαναληφθεί η ψηφοφορία, ενώ ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά, με ξεχωριστές επιστολές, θέτουν θέμα ακυρότητας της ψηφοφορίας που είχε γίνει επί της προτάσεως για προανακριτική επιτροπή.
Ο πρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης έθεσε σε ψηφοφορία το κατά πόσο η Διάσκεψη των Προέδρων έχει τη δυνατότητα να απορρίπτει αποφάσεις που λαμβάνει η ολομέλεια. Καθώς από την ψηφοφορία απείχαν οι εκπρόσωποι των κομμάτων που εγείρουν ζήτημα ακυρότητας της ψηφοφορίας επί της προτάσεως για σύσταση προανακριτικής επιτροπής, η Διάσκεψη των Προέδρων, με ψήφους 12-0, αποφάνθηκε ότι δεν μπορεί να ανατρέπονται αποφάσεις της ολομέλειας από το σώμα της Διάσκεψης.
Στη σημερινή Διάσκεψη τέθηκε και ο τρόπος που εφαρμόζεται το άρθρο του Κανονισμού που δίνει τη δυνατότητα στους βουλευτές να μετέχουν στις ψηφοφορίες με επιστολική ψήφο. Ο πρόεδρος της Βουλής ζήτησε από τα κόμματα, εντός ενός μηνός, να προετοιμάσουν τις προτάσεις τους και να δηλώσουν τη θέση τους. Να απαντήσουν δηλαδή είτε αν επιθυμούν αυστηρή ή πιο ευέλικτη τήρηση των προβλέψεων του Κανονισμού.
Με βάση το γράμμα το Κανονισμού της Βουλής, οι βουλευτές που βρίσκονται σε αποστολή της κυβέρνησης ή της Βουλής στο εξωτερικό μπορούν να μετέχουν στις ψηφοφορίες, όταν είναι ονομαστικές, καθώς και όταν απαιτείται ειδική πλειοψηφία για τη λήψη απόφασης, με επιστολή ή τηλεομοιοτυπία που φέρουν την υπογραφή τους και αντίστοιχη μνεία του θέματος.
Οι ρυθμίσεις αυτές εφαρμόζονται αναλόγως στην περίπτωση εγκύων βουλευτών, για το χρονικό διάστημα του τελευταίου μήνα της κύησης, καθώς και αυτού που ακολουθεί τον τοκετό, όπως και στην περίπτωση βουλευτών που δεν μπορούν να μετέχουν με φυσική παρουσία στις συνεδριάσεις της Βουλής, λόγω της λήψης μέτρων υγειονομικού χαρακτήρα, όπως συνέβη στην περίοδο της πανδημίας του κορονοϊού.
Μετά το τέλος της Διάσκεψης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Δουδωνής δήλωσε ότι το κόμμα του θα θέτει συνεχώς ζήτημα επανάληψης της ψηφοφορίας επί της προτάσεως προανακριτικής για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, γιατί με τον τρόπο που εξελίχθηκε ήταν αντικοινοβουλευτική και αντισυνταγματική.
«Η ψηφοφορία για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής η οποία έγινε κατά παραβίαση του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής, δεν δημιουργεί κανένα προηγούμενο. Είναι εκκρεμής για μας. Καταθέσαμε αίτημα για επανάληψή της, αίτημα το οποίο θα επαναφέρουμε συνεχώς για να γίνει Προανακριτική και να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης, εάν τα αποτελέσματα είναι τέτοια, οι δύο υπουργοί», δήλωσε ο κ. Δουδωνής και σημείωσε ότι «δεν υπάρχει καμία παραγραφή, παρά τις αντικοινοβουλευτικές και αντισυνταγματικές προσπάθειες της Νέας Δημοκρατίας».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
πηγή στην Google
Συνδέσου με την ομάδα του lamiareport.gr στο Viber για άμεση ενημέρωση
Ακολούθησε το LamiaReport.gr στο Google News για όλες τς τελευταίες χρηστικές ειδήσεις
Ακολούθησε το LamiaReport στο Facebook ...για να μη χάνεις είδηση!
Υπόθεση Μαζωνάκη: Entonox και Dexdor οι αναισθητικές ουσίες που ζητούσε η γιατρός από την αναισθησιολόγο – Τα μηνύματα που αντάλλασσαν
Εξετάζεται το αν η αναισθησιολόγος προμήθευε παράνομα τις ουσίες στην γιατρό - Οι αντιφάσεις, η συνεργασία τους και το «δεν ήξερα» της 61χρονης
«Δαίδαλος»: 14 ερωτήσεις και απαντήσεις για τον εθνικό υπερυπολογιστή
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Δημήτρης Παπαστεργίου εγκαινίασαν τη νέα υποδομή στο Λαύριο, με υπολογιστική επίδοση 85,69 petaflops και εφαρμογές στην έρευνα και την Τεχνητή Νοημοσύνη.
"Άντε και στα δικά μας", εύχεται στέλεχος του Τσίπρα για τη Γαλλία - "Θέλουν και επιδιώκουν χάος" λένε Άδωνις-Μαρινάκης
"Τον Νοέμβριο βλέπω ότι μαθητές και φοιτητές θα βγουν στους δρόμους", είπε στέλεχος της ΕΛΑΣ για τα επεισόδια στη Γαλλία.
«Βοήθεια, βοήθεια» φώναζε ο άνδρας πριν πέσει στο κενό από τον δεύτερο όροφο ξενοδοχείου στην Ομόνοια
«Βοήθεια, βοήθεια» (help, help) φέρεται να φώναζε ο άνδρας που έπεσε από τον δεύτερο όροφο ξενοδοχείου στην Ομόνοια.