Μητσοτάκης: «Κόκκινες γραμμές» στην Τουρκία, μήνυμα για τη Λιβύη και το μεταναστευτικό – Τι είπε για τρίτη θητεία και Ευρώπη
Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν θα δεχθεί αμφισβήτηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, υπερασπίστηκε τη σκληρή γραμμή στο μεταναστευτικό και έθεσε ως προτεραιότητες την ανταγωνιστικότητα και την ασφάλεια της Ευρώπης
Μήνυμα σε πολλαπλά επίπεδα για τα ελληνοτουρκικά, το μεταναστευτικό και τη θέση της Ελλάδας στο νέο γεωπολιτικό περιβάλλον έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στο podcast του H.R. McMaster, βάζοντας στο επίκεντρο την αυστηρή αποτροπή έναντι της Τουρκίας, τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών από τη Λιβύη και τον ρόλο της Ευρώπης σε κρίσιμες εστίες αστάθειας όπως η Μέση Ανατολή και τα Στενά του Ορμούζ. Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός έδωσε σαφές πολιτικό στίγμα για την επόμενη ημέρα, συνδέοντας την πορεία των μεταρρυθμίσεων με την πρόθεσή του να διεκδικήσει τρίτη κυβερνητική θητεία.
Ισχυρή αποτροπή
Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα έχει μία και μόνη διαφορά με την Τουρκία, την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, ξεκαθαρίζοντας ότι «η κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας δεν θα αμφισβητηθούν ποτέ».
«Ισχυρή οικονομία, ισχυρή άμυνα, ισχυρές συμμαχίες, αλλά και προθυμία συνεργασίας με την Τουρκία με σαφείς κόκκινες γραμμές», ήταν το πλαίσιο που περιέγραψε.
Ενεργό ρόλο στον Κόλπο
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι η Ευρώπη πρέπει να αποκτήσει μεγαλύτερη στρατηγική αυτονομία και επιχειρησιακή δυνατότητα παρέμβασης σε κρίσιμες περιοχές.
Αναφερόμενος στα Στενά του Ορμούζ, σημείωσε ότι εφόσον υπάρξει συμφωνία και απαιτηθεί διεθνής ειρηνευτική παρουσία, η Ευρώπη θα πρέπει να είναι σε θέση να αναλάβει ενεργό ρόλο.
Παράλληλα, τόνισε ότι η ΕΕ οφείλει να μπορεί να στηρίζει έμπρακτα τους εταίρους της στη Μέση Ανατολή. «Αν οι Άραβες φίλοι μας δεχθούν επίθεση, θα πρέπει να είμαστε σε θέση να τους υποστηρίξουμε ουσιαστικά, όχι μόνο με ωραία λόγια», ανέφερε χαρακτηριστικά, ζητώντας μεγαλύτερη ευρωπαϊκή επένδυση στην κοινή ασφάλεια και άμυνα.
«Η ακτοφυλακή δεν είναι επιτροπή υποδοχής»
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη νέα μεταναστευτική διαδρομή από την ανατολική Λιβύη προς την Κρήτη, αναγνωρίζοντας ότι πρόκειται για μια νέα πρόκληση για την Ελλάδα και την Ευρώπη.
«Οι άνθρωποι αυτοί δεν πρέπει να αποπλέουν από τις ακτές της Λιβύης», τόνισε, εξηγώντας ότι η Αθήνα συνεργάζεται με τις λιβυκές αρχές και προσφέρει ακόμη και εκπαίδευση στην ακτοφυλακή της χώρας.
Ο Πρωθυπουργός υπερασπίστηκε τη στρατηγική της αυστηρής φύλαξης των συνόρων, σημειώνοντας πως «η Ακτοφυλακή δεν είναι επιτροπή υποδοχής για διακινητές», ενώ έστειλε σαφές μήνυμα προς όσους δεν δικαιούνται άσυλο ότι η Ελλάδα και η Ευρώπη θα δίνουν πλέον μεγαλύτερη έμφαση στις επιστροφές.
Την ίδια στιγμή υποστήριξε ότι η αυστηρότητα στην παράτυπη μετανάστευση πρέπει να συνδυάζεται με οργανωμένες οδούς νόμιμης μετανάστευσης για την κάλυψη αναγκών της οικονομίας. «Θέλω μεγάλο φράχτη για την παράτυπη μετανάστευση, αλλά και μεγάλη πόρτα για τη νόμιμη», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Θα διεκδικήσω τρίτη θητεία»
Επανέλαβε τον στόχο του για τρίτη θητεία: «Θα θέσω υποψηφιότητα για τρίτη θητεία, γιατί πιστεύω ότι υπάρχει ακόμη δουλειά που πρέπει να γίνει και θέλω να διασφαλίσω ότι οι αλλαγές που υλοποιούμε θα είναι μη αναστρέψιμες», δήλωσε.
Όπως είπε, παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές προκλήσεις, με κυριότερη το κόστος ζωής και την ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων.
Οι προτεραιότητες
Ο Πρωθυπουργός παρουσίασε την οικονομική πορεία της χώρας ως το μεγαλύτερο επίτευγμα των τελευταίων ετών, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα έχει πετύχει τον ταχύτερο ρυθμό μείωσης του λόγου χρέους προς ΑΕΠ μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ.
Παράλληλα, υποστήριξε ότι έχουν δημιουργηθεί σχεδόν 600.000 νέες θέσεις εργασίας, ενώ η ανεργία έχει υποχωρήσει από το 18% στο 8%.
«Η δημοσιονομική πειθαρχία και η ανάπτυξη δεν είναι αντικρουόμενοι στόχοι», υπογράμμισε, απορρίπτοντας τις λογικές επιστροφής σε πολιτικές παροχών χωρίς δημοσιονομικό αντίκρισμα.
Αναφερόμενος στις ευρωπαϊκές προκλήσεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Έκανε λόγο για υπερβολική ρύθμιση, εμπόδια στην ενιαία αγορά και ανάγκη δημιουργίας συνθηκών που θα επιτρέπουν στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να αναπτύσσονται χωρίς γραφειοκρατικά βάρη.
Παράλληλα, έθεσε ως δύο κορυφαίες ευρωπαϊκές προτεραιότητες την ανταγωνιστικότητα και την άμυνα, υποστηρίζοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να αποκτήσει ισχυρότερη στρατηγική αυτονομία και να επενδύσει περισσότερο στην κοινή ασφάλεια.
πηγή στην Google
Συνδέσου με την ομάδα του lamiareport.gr στο Viber για άμεση ενημέρωση
Ακολούθησε το LamiaReport.gr στο Google News για όλες τς τελευταίες χρηστικές ειδήσεις
Ακολούθησε το LamiaReport στο Facebook ...για να μη χάνεις είδηση!