Γλυπτά Παρθενώνα: «Αμετάβλητη η διάθεσή μας για συμφωνία» - Τι απαντά το Βρετανικό Μουσείο για το αδιέξοδο στις συνομιλίες
"Η θέση του Βρετανικού Μουσείου και η διάθεσή του να καταλήξει σε συμφωνία παραμένουν αμετάβλητες" αναφέρει ο εκπρόσωπος για το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα.
Αμετάβλητη παραμένει η θέση του Βρετανικού Μουσείου και η διάθεσή του να καταλήξει σε συμφωνία για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, ανέφερε εκπρόσωπος του Μουσείου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ απαντώντας σε σχετικό ερώτημα.
Συγκεκριμένα σε ερώτηση αν το Βρετανικό Μουσείο συμμερίζεται την εκτίμηση δημοσιεύματος της εφημερίδας "Daily Telegraph", σύμφωνα με το οποίο οι συνομιλίες μεταξύ της ελληνικής πλευράς και του Μουσείου για το εν λόγω θέμα έχουν ουσιαστικά περιέλθει σε αδιέξοδο και σε ποια φάση βρίσκονται οι συνομιλίες με την ελληνική πλευρά, ο εκπρόσωπος του Μουσείου απαντώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τόνισε: "Η θέση του Μουσείου και η διάθεσή του να καταλήξει σε συμφωνία παραμένουν αμετάβλητες".
Περαιτέρω ο εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου παρέπεμψε στις πρόσφατες δηλώσεις στην εφημερίδα Financial Times του διευθυντή τού Μουσείου, Νίκολας Κάλιναν, ο οποίος αναφερόμενος στη συμφωνία για τον δανεισμό της Ταπισερί της Μπαγιέ στη Βρετανία, είπε πως η συγκεκριμένη συμφωνία θα μπορούσε να προσφέρει "μια αχτίδα ελπίδας" για πρόοδο και στο θέμα των Γλυπτών. "Θα ήλπιζα ότι μπορεί να υπάρξει κάποια απτή πρόοδος. Θα ήταν κάτι υπέροχο", είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.
Η παρέμβαση Μητσοτάκη στην εφημερίδα Guardian
Η διαφορά αυτή αναδεικνύεται με ιδιαίτερα σαφή και κατηγορηματικό τρόπο και στο σημερινό άρθρο του Κυριάκου Μητσοτάκη στην εφημερίδα Guardian.
"Η Ελλάδα δεν μπορεί να αποδεχθεί οποιαδήποτε συμφωνία που θα απαιτούσε να αναγνωρίσει την κυριότητα του Βρετανικού Μουσείου επί των Γλυπτών, ούτε ένα σχήμα βάσει του οποίου θα "δανειζόμασταν" τμήματα του δικού μας μνημείου", τονίζει μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης.
Παράλληλα απορρίπτει την άποψη ότι ο δανεισμός της Ταπισερί της Μπαγιέ από τη Γαλλία στη Βρετανία θα μπορούσε να αποτελέσει πρότυπο συμφωνίας για τα Γλυπτά. Όπως επισημαίνει, η Ταπισερί δανείστηκε στη Βρετανία ως ενιαίο έργο και θα επιστρέψει στη Γαλλία επίσης ως ενιαίο έργο. Αντίθετα, στην περίπτωση του Παρθενώνα, τμήματα ενός ενιαίου μνημείου βρίσκονται σήμερα χωρισμένα μεταξύ Αθήνας και Λονδίνου. Στόχος της ελληνικής πλευράς, τονίζει, είναι η μόνιμη επανένωση των Γλυπτών. "Τα σωζόμενα Γλυπτά θα πρέπει να εκτίθενται μαζί, ταυτόχρονα και με θέα το μνημείο για το οποίο δημιουργήθηκαν. Το Μουσείο της Ακρόπολης σχεδιάστηκε ειδικά ώστε να καταστήσει αυτό δυνατό", υπογραμμίζει με νόημα ο κ. Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός σημειώνει ακόμη ότι τα τελευταία χρόνια η ελληνική κυβέρνηση έχει πραγματοποιήσει λεπτομερείς συνομιλίες με την ηγεσία του Βρετανικού Μουσείου για τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να επιτευχθεί η επανένωση. Παράλληλα τονίζει πως μια συμφωνία θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για μια ευρύτερη και μακροχρόνια πολιτιστική συνεργασία Ελλάδας και Βρετανίας, με ανταλλαγές εκθεμάτων, συνεργασία στην έρευνα και τη συντήρηση και στενότερες σχέσεις μεταξύ ελληνικών και βρετανικών μουσείων.
Αίσθηση προκαλεί και η αναφορά του στον σημερινό βρετανό πρωθυπουργό Αντι Μπέρναμ που το 2023 είχε ζητήσει να επιστραφούν τα Γλυπτά "χωρίς όρους". Ο τότε δήμαρχος του ευρύτερου Μάντσεστερ είχε πει μεταξύ άλλων "ας χρησιμοποιήσουμε τον πολιτισμό για να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο βλέπει ο κόσμος τη Βρετανία".
Ο κ. Μητσοτάκης σημειώνει ότι αυτό που απαιτείται πλέον είναι "πολιτική βούληση και θάρρος" για να γίνει το αποφασιστικό βήμα προς την επανένωση. "Αυτό που χρειάζεται είναι η πολιτική βούληση και το θάρρος για να γίνει το αποφασιστικό βήμα: να επανενωθούν τα Γλυπτά και να μετατραπεί μια ιστορική διαμάχη σε μια μοναδική πράξη πολιτιστικής φιλίας", καταλήγει ο κ. Μητσοτάκης στο άρθρο του στην εφημερίδα Guardian.
πηγή στην Google
Συνδέσου με την ομάδα του lamiareport.gr στο Viber για άμεση ενημέρωση
Ακολούθησε το LamiaReport.gr στο Google News για όλες τς τελευταίες χρηστικές ειδήσεις
Ακολούθησε το LamiaReport στο Facebook ...για να μη χάνεις είδηση!
Μαθηματικός της Οξφόρδης αποδομεί θεωρία 2.000 ετών για τον Παρθενώνα: Οι καμπύλες δεν διόρθωναν οπτικές ψευδαισθήσεις
Με μαθηματικά μοντέλα ο καθηγητής Αλέν Γκοριελί αμφισβητεί μια ευρέως διαδεδομένη εξήγηση για τον στυλοβάτη και τους κίονες του ναού – Τι υποστηρίζει ότι μπορεί να κρύβεται πίσω από τις περίφημες καμπύλες
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Κεραμεικό για τα εγκαίνια των έργων αναβάθμισης στον αρχαιολογικό χώρο
Ο πρωθυπουργός συνεχάρη την ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού, επισημαίνοντας ότι διατίθενται 350 εκατομμύρια ευρώ για περισσότερα από 100 διαφορετικά έργα
Ο JR έριξε ένα κύμα 70 μέτρων πάνω στη Βιβλιοθήκη του Βατικανού
Ο JR δημιούργησε μια εγκατάσταση ύψους 30 μέτρων για τη νέα έκθεση AQVA, συνδέοντας τον βιβλικό Κατακλυσμό με την κλιματική κρίση και την τεχνητή νοημοσύνη.
Στέλιος Καζαντζίδης: 25 χρόνια χωρίς τη «φωνή του λαού» που τραγούδησε τους καημούς των Ελλήνων
Ο Στέλιος Καζαντζίδης έγινε διαχρονικός επειδή κατάφερε να δώσει φωνή στον καημό, την ελπίδα και την αξιοπρέπεια του απλού λαϊκού Έλληνα
Η «Οδύσσεια» έγινε η πιο εμπορική ταινία στην ιστορία της Universal – Ξεπέρασε και το «Jurassic World»
Κατά την ένατη εβδομάδα προβολής της στις αίθουσες η ταινία Οδύσσεια, προσπέρασε το παγκόσμιο ρεκόρ των 1,67 δισεκατομμυρίων δολαρίων που είχε σημειώσει το «Jurassic World» το 2015
Πατριαρχείο Ιεροσολύμων: Μνημόνιο συνεργασίας με την ελληνική Πολιτεία για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς
Πρόβλεψη για σταθερή χρηματοδότηση των συμφωνημένων δράσεων, ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ ετησίως, με ισόποση συμμετοχή του υπουργείου Εξωτερικών και του υπουργείου Πολιτισμού.