Γιατί ο Αλέξης Τσίπρας «στρίμωξε» στις πίσω θέσεις Φάμελλο, Χαρίτση και Αχτσιόγλου - Η σκηνοθεσία της εκδήλωσης «έδειξε» τις επιλογές
Ο Αλέξης Τσίπρας απομακρύνει το παρελθόν και ανοίγει νέα πολιτική σελίδα - Τα μηνύματα που έστειλε με την χθεσινή εκδήλωση στην παρουσιάση του βιβλίου.
Στην παρουσίαση της «Ιθάκης», εκεί όπου το βιβλίο λειτουργούσε περισσότερο ως αφορμή παρά ως αυτοτελές γεγονός, ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε δύο μηνύματα: ένα για το παρελθόν που αφήνει πίσω και ένα για τον νέο πολιτικό χώρο που θέλει να διαμορφώσει. Και τα δύο αποτυπώθηκαν όχι μόνο στον λόγο του, αλλά και στη σκηνοθεσία της εκδήλωσης.
Στα πίσω θεωρεία κάθονταν τα παλιά πολιτικά στελέχη, όσοι υπήρξαν κάποτε στον στενό του κύκλο, κάνοντας σαφές ότι δεν ανήκουν πια στη «βιτρίνα» της νέας του πορείας.

Οι ρεζερβέ θέσεις στην παρουσίαση του βιβλίου του Αλέξη Τσίπρα / Φωτογραφία EUROKINISSI
Μπροστά όμως βρίσκονταν τα μέλη του νέου Επιστημονικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου. Ήταν η πιο καθαρή ένδειξη του πού θέλει να στηρίξει ο Τσίπρας το επόμενο πολιτικό του βήμα: σε πρόσωπα που δεν συνδέονται με τα παλιά κομματικά βάρη και που μπορούν να υποστηρίξουν έναν νέο λόγο, πιο τεκμηριωμένο και πιο σύγχρονο.

Όλγα Γεροβασίλη, Σωκράτης Φάμελλος και Αλέξης Χαρίτσης στην παρουσίαση του βιβλίου του Αλέξη Τσίπρα / Φωτογραφία EUROKINISSI
Η διάταξη της αίθουσας δεν ήταν λεπτομέρεια. Ήταν η απλή, πρακτική απόδειξη ότι «οι πρώτοι» του χθες περνούν σε δεύτερο πλάνο.
Κριτική Τσίπρα στην κατάρρευση της αριστεράς
Στον λόγο του κινήθηκε στην ίδια λογική. Η πιο αιχμηρή του παρατήρηση δεν αφορούσε την κυβέρνηση, αλλά την ίδια την αντιπολίτευση. Είπε καθαρά ότι σήμερα δεν υπάρχει προοδευτική δύναμη που να δίνει προοπτική στην κοινωνική δυσαρέσκεια, ότι στον χώρο επικρατεί «η αγωνία για το ποιος θα είναι πρώτος στο χωριό» και ότι η Αριστερά παρουσιάζεται «κατακερματισμένη και εγκλωβισμένη στις μικρές της διαφορές». Με αυτόν τον τρόπο υπέδειξε ότι το κενό δεν βρίσκεται μόνο στη διακυβέρνηση, αλλά και σε όσους υποτίθεται πως θα έπρεπε να την αμφισβητούν.
Με πιο απλά λόγια, περιέγραψε μια αντιπολίτευση που δεν μπορεί να εκφράσει τη δυσαρέσκεια της κοινωνίας και άρα αφήνει χώρο για ένα νέο σχήμα. Και η ίδια η εκδήλωση λειτούργησε σαν προαναγγελία αυτού του σχήματος: το παλιό κομματικό προσωπικό στις πίσω θέσεις, το νέο πνευματικό και τεχνοκρατικό επιτελείο στην πρώτη σειρά.
Ο Τσίπρας απομακρύνει το παρελθόν και ανοίγει νέα πολιτική σελίδα
Όσοι παρευρέθηκαν περιμένοντας ίσως να επιστρέψουν σε κάποιον ρόλο του παρελθόντος, μάλλον διαπίστωσαν ότι η νέα σελίδα έχει ήδη γραφτεί. Ο Τσίπρας δεν τους απομάκρυνε, απλώς προχωράει χωρίς αυτούς. Και το σκηνικό της βραδιάς το έκανε σαφέστερο από κάθε δήλωση.

Πηγαδάκι στη παρουσίαση του βιβλίου του Αλέξη Τσίπρα / Φωτογραφία EUROKINISSI
Όσοι βρέθηκαν στην αίθουσα έπρεπε να είχαν ήδη πάρει μια πρώτη γεύση για το τι τους επιφυλάσσει και να μην αιφνιδιαστούν . Στην αφήγηση της «Ιθάκης», ο Τσίπρας είχε “κάψει” συστηματικά όλες τις γέφυρες με την προηγούμενη φάση: μίλησε για λάθη, για παθογένειες, για όσα δεν θέλει να κουβαλήσει στην επόμενη διαδρομή. Η βιβλιοπαρουσίαση, λοιπόν, δεν αποτέλεσε έκπληξη· ήταν συνέχεια αυτής της καθαρής απομάκρυνσης.
Η σκηνοθεσία της εκδήλωσης το έκανε απλά ακόμη πιο εμφανές.
Σε αυτή τη μετάβαση, τελικά, οι πρώτοι έσονται έσχατοι. Όχι από τιμωρία, αλλά από επιλογή: η νέα εποχή δεν θα χτιστεί με τα υλικά της προηγούμενης.
Πηγή: iefimerida.gr
πηγή στην Google
Συνδέσου με την ομάδα του lamiareport.gr στο Viber για άμεση ενημέρωση
Ακολούθησε το LamiaReport.gr στο Google News για όλες τς τελευταίες χρηστικές ειδήσεις
Ακολούθησε το LamiaReport στο Facebook ...για να μη χάνεις είδηση!
«Κουμπαράς» για τα παιδιά: Ποιοι θα μπορούν να τον «ανοίγουν», πού θα επενδύονται τα χρήματα, πότε θα μπορεί κανείς να τα «σηκώσει»
Το νέο μοντέλο αποταμίευσης για τα παιδιά, με τη συμμετοχή του κράτους στη δημιουργία του αρχικού τους κεφαλαίου, εξειδικεύεται με το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
Συναγερμός στην Ομόνοια: Άτομο έπεσε από τον δεύτερο όροφο ξενοδοχείου, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο
Το άτομο επέζησε της πτώσης και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο «Γεννηματάς».
Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαινίασε τον υπερυπολογιστή «Δαίδαλο»: Η Ελλάδα είναι πιο μπροστά σε σχέση με άλλες χώρες
Ο «Δαίδαλος» θα παρέχει υπολογιστικούς πόρους σε πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα, νεοφυείς και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς και δημόσιους φορείς.
Καλώδιο Ελλάδας-Κύπρου: Αντίστροφη μέτρηση με το βλέμμα στην Τουρκία -Μεταξύ νέας έντασης και χρυσής τομής
Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την επανέναρξη των ερευνών της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου, με το επόμενο διάστημα να θεωρείται καθοριστικό για την πορεία ενός έργου που έχει βρεθεί επανειλημμένα στο επίκεντρο της ελληνοτουρκικής αντιπαράθεσης.
Εγκαινιάζεται ο εθνικός υπερυπολογιστής «Δαίδαλος» στο Λαύριο, έργο προϋπολογισμού 58,9 εκατ. ευρώ
Διαθέτει μετρημένη υπολογιστική επίδοση 85,69 petaflops καταλαμβάνοντας την 31η θέση παγκοσμίως στη λίστα TOP500
Ο Τσίπρας υπέρ των κινητοποιήσεων στη Γαλλία: «Το μήνυμα έρχεται δυνατά» λέει
Ο πρόεδρος της ΕΛ.Α.Σ. ξεκινά περιοδεία στη Θεσσαλία όπου θα έχει συναντήσεις με αγρότες, κτηνοτρόφους, επαγγελματίες και νέους.