Φθιώτιδα: Άμεσα έγινε το πρώτο βήμα για τη στήριξη των αγροτών που επλήγησαν από το χαλάζι - Κατατέθηκε τροπολογία στη βουλή
Με αφορμή την κατάθεση της σχετικής τροπολογίας στη Βουλή, οι Βουλευτές Φθιώτιδας Χρήστος Σταϊκούρας, Γιάννης Οικονόμου και Γιώργος Κοτρωνιάς έκαναν την ακόλουθη δήλωση:
«Από την πρώτη στιγμή βρεθήκαμε δίπλα στους ανθρώπους της παραγωγής, οι οποίοι είδαν χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών να καταστρέφονται μέσα σε λίγα λεπτά. Σήμερα γίνεται το πρώτο ουσιαστικό βήμα, καθώς η Κυβέρνηση κατέθεσε νομοθετική ρύθμιση που ανοίγει τον δρόμο για την κρατική ενίσχυση των πληγέντων παραγωγών».
Η τροπολογία επεκτείνει το πεδίο εφαρμογής του άρθρου 21 του ν. 5062/2023, ώστε να καλύψει και τις ζημιές που προκλήθηκαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα του Ιουλίου 2026. Έτσι, καθίσταται δυνατή η χορήγηση κρατικής ενίσχυσης για τις ζημιές στη φυτική παραγωγή και το φυτικό κεφάλαιο στις περιοχές που έχουν καταγραφεί ως πληγείσες από τον ΕΛΓΑ, μεταξύ των οποίων και περιοχές της Φθιώτιδας.
Η Ελληνική Κυβέρνηση θα υποβάλει το σχετικό πρόγραμμα προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με χρηματοδότηση από τον τακτικό κρατικό προϋπολογισμό, ενώ την υλοποίηση θα αναλάβει ο ΕΛΓΑ. Με κοινή υπουργική απόφαση θα καθοριστούν οι δικαιούχοι, το ύψος των ενισχύσεων και η διαδικασία καταβολής τους.
Παράλληλα, οι ενισχύσεις θα διατηρήσουν το ειδικό καθεστώς προστασίας τους, καθώς θα είναι αφορολόγητες, ακατάσχετες και ανεκχώρητες, δεν θα συμψηφίζονται με οφειλές προς το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν θα επηρεάζουν τη χορήγηση κοινωνικών ή προνοιακών παροχών
Η προσπάθεια δεν σταματά εδώ:
Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε στενά την εξέλιξη των διαδικασιών, ώστε οι αποζημιώσεις και οι ενισχύσεις να φτάσουν το ταχύτερο δυνατό στους ανθρώπους που επλήγησαν. Είμαστε δίπλα τους και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μέχρι την πλήρη αποκατάσταση των ζημιών».
πηγή στην Google
Συνδέσου με την ομάδα του lamiareport.gr στο Viber για άμεση ενημέρωση
Ακολούθησε το LamiaReport.gr στο Google News για όλες τς τελευταίες χρηστικές ειδήσεις
Ακολούθησε το LamiaReport στο Facebook ...για να μη χάνεις είδηση!
Ε.Μ.Ε. Φθιώτιδας: Αύριο η βράβευση μαθητών που διακρίθηκαν σε «Μικρό Ευκλείδη» & «Πυθαγόρα»
Η εκδήλωση θα φιλοξενηθεί στο Δημοτικό Θέατρο Λαμίας…
Λαμία: Συναγερμός για καπνό σε επιχείρηση (ΦΩΤΟ)
Επρόκειτο για βραχυκύκλωμα σε γεννήτρια που ευτυχώς δεν προκάλεσε πυρκαγιά...
Η Αντωνία Καούρη στο TEDxLamia 2026!
Το TEDxLamia επιστρέφει την Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2026 στο Δημοτικό Θέατρο Λαμίας με ένα ολοήμερο πλούσιο πρόγραμμα.
Λαμία: Στη φυλακή οι ανήλικοι «ποντικοί» που έκλεψαν την τσάντα Διευθύντριας παιδικού σταθμού
Είχαν κλέψει επίσης δύο μηχανάκια, αλλά και από καφετέρια στο κέντρο της πόλης...
«Κάτω τα χέρια από το νερό της Λαμίας»: «Όχι» Πανουργιά Παπαϊωάννου στην απορρόφηση της ΔΕΥΑΛ από την ΕΥΔΑΠ
Το τελεσίγραφο του ΥΠΕΝ και της ΕΥΔΑΠ μέχρι την 31η Οκτωβρίου σε 19 δήμους, μεταξύ αυτών και στους 7 της Φθιώτιδας. Γιατί η υγιής ΔΕΥΑΛ δεν έχει ανάγκη κανένα «δέλεαρ» χρεών και καμιά βοήθεια από την ΕΥΔΑΠ. Σφοδρές αντιδράσεις και από την αντιπολίτευση.