ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Αναζήτηση:
CREATE IMAGE

Φθιώτιδα: Νέο έκτακτο Συντονιστικό για τον πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς κατηγορίας 4

Φθιώτιδα: Νέο έκτακτο Συντονιστικό για τον πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς κατηγορίας 4

Πραγματοποιήθηκε, σήμερα Τρίτη 29 Ιουλίου 2026, έκτακτη συνεδρίαση του ΠΕ.Σ.Ο.Π.Π. της Π.Ε. Φθιώτιδας, με τηλεδιάσκεψη, από τον Αντιπεριφερειάρχη Φθιώτιδας Ηλία Κ. Σανίδα,  στο Διοικητήριο της Π.Ε. Φθιώτιδας στην Λαμία – Πλ. Ελευθερίας 13 και στο Συντονιστικό Κέντρο Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Φθιώτιδας, κατόπιν ενημέρωσης της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΟ ΚΙΝΔΥΝΟ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ (κατηγορίας 4) σε περιοχές αρμοδιότητας του Δασαρχείου Αταλάντης και ΥΨΗΛΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ (κατηγορίας 3) σε περιοχές αρμοδιότητας Δασαρχείων Λαμίας, Σπερχειάδας.

Σημειώνεται ότι ολόκληρη η Π.Ε. Φθιώτιδας βρίσκεται σε Κατάσταση Συναγερμού RED CODE από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Η έκτακτη συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε με στόχο την πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα και τον συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων Πολιτικής Προστασίας, ενόψει των ιδιαίτερα αυξημένων συνθηκών επικινδυνότητας. Κατά τη διάρκειά της εξετάστηκαν τα προληπτικά μέτρα που απαιτούνται, επιβεβαιώθηκε η επιχειρησιακή ετοιμότητα των υπηρεσιών και αποφασίστηκε η εντατικοποίηση των δράσεων πρόληψης και επιτήρησης στις περιοχές υψηλού κινδύνου, με αποκλειστικό γνώμονα την προστασία της ανθρώπινης ζωής, του φυσικού περιβάλλοντος και της περιουσίας των πολιτών. Όλοι οι συμμετέχοντες φορείς δήλωσαν την πλήρη διαθεσιμότητα και ετοιμότητά τους, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, ώστε να υπάρξει άμεση και αποτελεσματική ανταπόκριση σε οποιοδήποτε έκτακτο περιστατικό.

Σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς που εκδόθηκε την Τετάρτη 29/07/2026 και ισχύει για την Πέμπτη 30/07/2026 προβλέπεται ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ (κατηγορίας 4) σε περιοχές αρμοδιότητας του Δασαρχείου Αταλάντης και ΥΨΗΛΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ (κατηγορίας 3) σε περιοχές αρμοδιότητας Δασαρχείων Λαμίας, Σπερχειάδας.

Σε εφαρμογή της υπ. αριθμ. 114949/30-04-2026 (ΑΔΑ: ΡΣ8Ο7ΛΗ-Ν6Ρ) Απόφασης του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Φθιώτιδας θα ισχύει το μέτρο της απαγόρευσης διέλευσης, παραμονής και κυκλοφορίας προσώπων και οχημάτων σε περιοχές ΝATURA καθώς και σε δασικά οικοσυστήματα, πάρκα και άλση όπως ορίζονται στις διατάξεις του Ν.998/1979 (Α΄289) για την αντιπυρική περίοδο 2026

στην Π.Ε Φθιώτιδας, αρμοδιότητας των Δασαρχείων Π.Ε. Φθιώτιδας: Αταλάντης, Λαμίας, Σπερχειάδας από τη 12η βραδινή της 29/07/2026 έως τη 12η βραδινή της 30/07/2026.

Στην συνεδρίαση συμμετείχαν, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φθιώτιδας Ηλίας K. Σανίδας, ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Κωνσταντίνος Πνευματικός, η Αναπληρώτρια Προϊσταμένη της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας Π.Στ.Ε.  Ελένη Θωμοπούλου,  ο Αστυνομικός Διευθυντής Φθιώτιδας Ανδρέας Κυρίτσης,  ο Επικεφαλής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ν. Φθιώτιδας Χρήστος Πλουμάκης, ο Αναπληρωτής Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Π.Στ.Ε. Ζαχαρίας Ευαγγελόπουλος, ο Διευθυντής της Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε. Χρήστος Σιαφάκας, εκπρόσωπος του Ανώτερου Διοικητή Φρουράς Λαμίας Χρήστου Αθάνατου, εκπρόσωπος της Λιμενάρχη Στυλίδος Χρυσούλας Φλώρου,  εκπρόσωπος του Διευθυντή ΕΚΑΒ Λαμίας Θεμιστοκλή Λιάσκου, οι αρμόδιοι Αντιδήμαρχοι για θέματα Πολιτικής Προστασίας των Δήμων της Π.Ε. Φθιώτιδας, υπάλληλοι της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, οι εθελοντικές οργανώσεις, καθώς και εκπρόσωποι όλων των λοιπών εμπλεκόμενων φορέων.

Με την ολοκλήρωση της συνεδρίασης ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φθιώτιδας  Ηλίας Κ. Σανίδας δήλωσε πως: «Με βάση τα προγνωστικά στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, η αυριανή ημέρα αναμένεται να παρουσιάσει ιδιαίτερα υψηλό βαθμό επικινδυνότητας εκδήλωσης πυρκαγιών, λόγω των ισχυρών ανέμων που προβλέπονται. Ολόκληρη η Φθιώτιδα βρίσκεται εκ νέου σε Κατάσταση Συναγερμού (RED CODE), με ιδιαίτερα αυξημένο κίνδυνο στην περιοχή αρμοδιότητας του Δασαρχείου Αταλάντης, η οποία περιλαμβάνει τους Δήμους Καμένων Βούρλων, Αμφίκλειας - Ελάτειας και Λοκρών. Οφείλουμε όλοι, φορείς και πολίτες, να επιδείξουμε αυξημένη επαγρύπνηση και υπευθυνότητα. Οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας έχουν δηλώσει την πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητά τους και βρίσκονται στη διάθεση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, προκειμένου να συνδράμουν άμεσα, εφόσον αυτό απαιτηθεί.»

Σημειώνουμε ότι με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Νικόλαου Παπαευσταθίου έχουν τεθεί σε κατάσταση κινητοποίησης (Red Code) αύριο Πέμπτη 30.7.2026:

• H Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της Νήσου Κυθήρων)

• Οι Περιφερειακές Ενότητες Κορινθίας, Αργολίδας, Αρκαδίας και Λακωνίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου

• Η Περιφέρεια Κρήτης

• Οι Περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας και Ευβοίας, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας (συμπεριλαμβανομένης της Νήσου Σκύρου)

• Οι Περιφερειακές Ενότητες Λέσβου, Χίου, Σάμου και Ικαρίας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου

• Οι Περιφερειακές Ενότητες Κυκλάδων της Περιφέρειας Νότιου Αιγαίου

Λαμία: Πολύ σοβαρό εργατικό ατύχημα στο εργοτάξιο της ΠΕΛ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ Λαμία: Πολύ σοβαρό εργατικό ατύχημα στο εργοτάξιο της ΠΕΛ
Προσθήκη ως προτεινόμενη
πηγή στην Google