Ξεκίνησε η κυνηγετική περίοδος - Τι ισχύει στα Δασαρχεία Λαμίας, Αταλάντης, Σπερχειάδας
Μέχρι 28 Φεβρουαρίου για όλα τα είδη εκτός του αγριοκούνελου που λήγει 10 Μαρτίου…
Ξεκίνησε σήμερα Τετάρτη 20 Αυγούστου η κυνηγετική περίοδος 2025 - 2026 και θα διαρκέσει έως τις 28 Φεβρουαρίου 2026. Κατ’ εξαίρεση η θήρα του αγριοκούνελου (Oryctolagus cuniculus) είναι μέχρι την 10η Μαρτίου 2026.
Η πρώτη μέρα κυνηγιού αντιστοιχεί και στην πρώτη ημέρα εξόδου για θήρα αγριόχοιρου, καθώς και φέτος για αυτό το είδος το κυνήγι θα επιτρέπεται τις ημέρες Τετάρτη - Σάββατο - Κυριακή.
Διαβάστε ΕΔΩ για «ΠΙΝΑΚΑ ΘΗΡΕΥΣΙΜΩΝ ΕΙΔΩΝ» και τις αναλυτικές οδηγίες που περιγράφονται στην απόφαση του Υπουργού που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ.
Κάθε Δασαρχείο λαμβάνοντας υπόψιν τις φετινές ρυθμίσεις θήρας και τις κείμενες διατάξεις, δημοσιεύει τις ειδικότερες υποχρεώσεις στη δική του χωρική αρμοδιότητα.
Έτσι από το Δασαρχείο Λαμίας στη ρυθμιστική μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι η εκγύμναση των κυνηγετικών σκύλων επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνο στους περιορισμένους χώρους εκγύμνασης που καθορίζονται από τις δασικές αρχές και απαγορεύεται οπουδήποτε αλλού. Απαγορεύουμε την εκγύμναση στις Ζ.Ε.Σ κατά το χρονικό διάστημα 1η Απριλίου – 30η Ιουνίου 2026 για λόγους που σχετίζονται με την όχληση της θηραματοπανίδας κατά την αναπαραγωγική περίοδο. Εξαιρούνται της τρίμηνης απαγόρευσης, οι παρακάτω ΖΕΣ:
1,ΖΕΣ Νεραιδόραχης (ειδικό καθεστώς με μόνιμη απαγόρευση θήρας)
2.ΖΕΣ Μοσχοκαριάς θέση Άγιος Βασίλειος
3.ΖΕΣ Καλαμακίου θέση Ραντάρ Αντίνιτσας
4.ΖΕΖ Αγία Παρασκευή /Λιμογάρδι θέση Τσουκνίδα
5.ΖΕΣ Μενδενίτσα/Καραβίδια θέση Προβατάρη
«ΔΑΣΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ ΘΗΡΑΣ ΔΑΣΑΡΧΕΙΟΥ ΛΑΜΙΑΣ»
Για το Δασαρχείο Αταλάντης, απαγορεύεται το κυνήγι στην Ελεγχόμενη Κυνηγετική Περιοχή (Ε.Κ.Π.) Αταλαντονήσου, χωρίς την ειδική Άδεια Θήρας και τους όρους που προβλέπονται στο πρόγραμμα θήρας, που θα ισχύσει για αυτήν.
Περιορίζεται το κυνήγι των υπηκόων ξένων κρατών (εκτός μελών Ε.Ε.) που δεν είναι ομογενείς, ή υπήκοοι ξένων κρατών που διαμένουν στην Ελλάδα πέραν της 15ετίας , ή διπλωματικοί υπάλληλοι , μόνο στην Ελεγχόμενη Κυνηγετική Περιοχή (Ε.Κ.Π.) Αταλαντονήσου και σύμφωνα με το πρόγραμμα που θα ισχύσει για αυτήν.
«ΔΑΣΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ ΘΗΡΑΣ ΔΑΣΑΡΧΕΙΟΥ ΑΤΑΛΑΝΤΗΣ»
Για το Δασαρχείο Σπερχειάδας, απαγορεύεται το κυνήγι στις καμένες εκτάσεις για τις οποίες έχουν εκδοθεί και ισχύουν, σχετικές αποφάσεις απαγόρευσης κυνηγίου λόγω πυρκαγιών τα προηγούμενα έτη, όπως αναφέρεται στην «Απόφαση απαγόρευση θήρας λόγω πυρκαγιάς της 22/08/2023 » από την περίοδο 2023-2024 έως και την κυνηγετική περίοδο 2027-2028 στις θέσεις «Πουρνάρι – Κούκος – Νύφη Κοτρώνι - Λάκκες» Δ.Κ. Μακρακώμης, Σ.Κ. Τσούκας & Παλαιοβράχας Δήμου Μακρακώμης Π.Ε. Φθιώτιδας, καθώς και τη μη καμένη έκταση περιφερειακά αυτής, ή πρόκειται να εκδοθούν.
Απαγορεύεται επίσης το κυνήγι στους χώρους δασικής αναψυχής (Δασικό Φωριό «Λειβαδάκι» Μεγάλης Κάψης ) εντός του οικισμού και σε ζώνη (300) μέτρων περιμετρικά αυτού.
Τέλος απαγορεύεται η θήρα στο πλατανοδάσος του Σπερχειού για όλη την κυνηγετική περίοδο 2025 – 2026 ήτοι 20-8-2025 έως 28-2-2026 από την γέφυρα Μακρακώμης – Σπερχειάδας έως την Τ.Κ. Καστριού (όρια Δασαρχείου Σπερχειάδας ) λόγω υλοτομικών εργασιών που πραγματοποιούνται για την απομάκρυνση των προσβεβλημένων ατόμων πλατάνου από το μύκητα Ceratocystis platani για την αποφυγή ατυχήματος.
πηγή στην Google
Συνδέσου με την ομάδα του lamiareport.gr στο Viber για άμεση ενημέρωση
Ακολούθησε το LamiaReport.gr στο Google News για όλες τς τελευταίες χρηστικές ειδήσεις
Ακολούθησε το LamiaReport στο Facebook ...για να μη χάνεις είδηση!
Ξεκινά την ερχόμενη Τετάρτη το παζάρι στη Λαμία - Κλειστή η οδός Φιλίας από αύριο Σάββατο
Παζάρι στη Λαμία και φέτος από την Τετάρτη (9/9) μέχρι και την Τρίτη (15/9).
Καιρός: Επιστρέφουν και πάλι οι υψηλές θερμοκρασίες - Πότε θα χαλάσει ο καιρός
Με καλοκαιρινές θερμοκρασίες θα ξεκινήσει η ερχόμενη εβδομάδα, που όμως προς το τέλος της θα έχουμε πάλι αστάθεια και Φθινοπωρινό σκηνικό.
Δήμος Λαμιέων: Συνεδριάζει τη Δευτέρα το Δημοτικό Συμβούλιο με έξι θέματα
Θα συζητηθούν θέματα που αφορούν παιδικούς σταθμούς, αθλητικά σωματεία και τις ιαματικές πηγές
Πέθανε η μητέρα της Εύης Γατίδου που δολοφονήθηκε με 104 μαχαιριές το 1997, ο δολοφόνος της φοιτήτριας παραμένει μέχρι και σήμερα άγνωστος
«Καλό ταξίδι στον κόσμο των αγγέλων αγαπημένη Ροδή μου. Εκεί θα συναντήσεις την Εύη σου και θα σου πει ποιος είναι ο δολοφόνος» έγραψε η δικηγόρος της οικογένειας - Για τη δολοφονία της 21χρονης είχε συλληφθεί 43χρονος, ο οποίος είχε κριθεί πρωτόδικα ένοχος, αλλά αθωώθηκε οριστικά στο Εφετείο
Άγριος ξυλοδαρμός 22χρονης εγκύου από τον σύντροφό της – Σωτήρια η παρέμβαση γειτόνισσας
Της επιτέθηκε με κλωτσιές στο κεφάλι και το σώμα – Παραδέχθηκε την πράξη του στο δικαστήριο ο 28χρονος και ζήτησε ποινική διαμεσολάβηση.