Μαθητές του 1ου ΓΕΛ Λαμίας επισκέφτηκαν το Ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο
Στις 11 Μαρτίου 2026.
Εκπαιδευτικό και ενημερωτικό ταξίδι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο πραγματοποίησαν μαθητές από τη Λαμία, έπειτα από πρόσκληση της ευρωβουλευτού Ελίζας Βόζεμπεργκ, στο πλαίσιο των Δράσεων Ενεργούς Πολιτειότητας, που εντάσσονται στο πρόγραμμα «Ενεργός – Ευρωπαίος Πολίτης & Δημοκρατία».
Οι μαθητές προέρχονταν από το 1ο Γενικό Λύκειο Λαμίας. Στόχος της επίσκεψης ήταν να δοθεί στους μαθητές/τριες και στους συνοδούς καθηγητές τους η δυνατότητα μιας πρώτης επαφής με τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να γνωρίσουν από κοντά βασικές πτυχές του τρόπου λειτουργίας τους, καθώς και να συνειδητοποιήσουν το πώς οι αποφάσεις που λαμβάνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο επηρεάζουν την καθημερινότητά τους.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης συναντήθηκαν με τον Έλληνα Ευρωβουλευτή Αθανάσιο Αρναούτογλου, ο οποίος τους ενημέρωσε για το έργο, τον ρόλο και τις αρμοδιότητες της ΕΕ καθώς και για το δικό του χαρτοφυλάκιο.
Επίσης οι μαθητές και οι μαθήτριες συνομίλησαν διαδικτυακά με τον Ευρωβουλευτή Νικόλαο Φαραντούρη και συμμετείχαν ενεργά με ερωτήσεις και τοποθετήσεις κατόπιν ενθάρρυνσης του ευρωβουλευτού. Συζητήθηκαν θέματα που αντικατοπτρίζουν ορισμένες από τις κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη και αφορούν τους νέους όπως: - αν η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να βελτιώσει τα εκπαιδευτικά συστήματα για να προετοιμάσει καλύτερα τους νέους για τις προκλήσεις του μέλλοντος - ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τη διασφάλιση της βιωσιμότητας - πώς μπορεί η Ε.Ε. να προωθήσει την οικονομική ανάπτυξη και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας για τους νέους - ποιες οι πολιτικές άμβλυνσης της Ε.Ε. για φαινόμενα έμφυλης βίας όπως οι γυναικοκτονίες, η σεξουαλική κακοποίηση, η ψυχολογική βία και ο διαδικτυακός εκφοβισμός - πώς μπορεί η Ε.Ε. να προωθήσει την ψηφιακή εκπαίδευση, την καινοτομία και την ψηφιακή ασφάλεια και τέλος αν υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης του δημογραφικού προβλήματος, το οποίο τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη στην Ελλάδα.
Μετά το τέλος της επίσκεψης ο κ. Αρναούτογλου δήλωσε: «Χαίρομαι που, μέσω αυτής της επίσκεψης, δόθηκε η δυνατότητα σε μαθητές από τη Λαμία να επισκεφτούν και να γνωρίσουν από κοντά τη λειτουργία των Ευρωπαϊκών Θεσμών.
Ήταν εξαιρετικά ενθαρρυντικό να συζητήσω μαζί σας και να ακούσω τις απόψεις σας, οι οποίες αξίζει να ληφθούν υπόψη στη διαμόρφωση πολιτικών αποφάσεων για το μέλλον της Ευρώπης. Η συμμετοχή των νέων στη διαμόρφωση του μέλλοντός μας είναι ζωτικής σημασίας. Η ενεργή τους συμμετοχή στη δημόσια σφαίρα αναδεικνύει το δυναμικό και τη δημοκρατική φύση της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Οι μαθητές επίσης επισκέφτηκαν την αίθουσα συνεδριάσεων του ευρωκοινοβουλίου και ξεναγήθηκαν στους χώρους του. Τέλος όλη η Ομάδα μαθητών/τριών και καθηγητών, πραγματοποίησε πολιτιστική περιήγηση σε σημαντικά μνημεία της πόλης του Στρασβούργου.
Δείτε φωτογραφίες από την επίσκεψη:










Συνδέσου με την ομάδα του lamiareport.gr στο Viber για άμεση ενημέρωση
Ακολούθησε το LamiaReport.gr στο Google News για όλες τς τελευταίες χρηστικές ειδήσεις
Ακολούθησε το LamiaReport στο Facebook ...για να μη χάνεις είδηση!