«Ορεινό Τρέξιμο – Προετοιμασία, Ασφάλεια & Επίδοση»
Μια ενδιαφέρουσα επιστημονική ημερίδα από το Τμήμα Φυσικοθεραπείας και τον Α.Σ. «Τραχίνα»…
Το Τμήμα Φυσικοθεραπείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, τα Ερευνητικά Εργαστήρια Κλινικής Φυσιολογίας της Άσκησης και Αποκατάστασης καθώς και Αξιολόγησης Υγείας και Ποιότητας Ζωής, σε συνεργασία με τον Αθλητικό Σύλλογο Δρομέων Φθιώτιδας “ΤΡΑΧΙΝΑ”, διοργάνωσαν Επιστημονική Ημερίδα με τίτλο «Ορεινό Τρέξιμο – Προετοιμασία, Ασφάλεια & Επίδοση», το Σάββατο 24 Μαΐου 2025, στο Αμφιθέατρο του Τμήματος Φυσικοθεραπείας στη Λαμία.
Η ημερίδα απευθυνόταν σε αθλητές, προπονητές, φυσικοθεραπευτές, φοιτητές, διασώστες, νοσηλευτές, ιατρούς, καθώς και σε κάθε ενδιαφερόμενο για το ορεινό τρέξιμο, την πρόληψη τραυματισμών, την ασφάλεια και τη βελτίωση της αθλητικής επίδοσης.
Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, διακεκριμένοι ομιλητές από τους χώρους της φυσικοθεραπείας, της εργοφυσιολογίας, της προπονητικής, της διατροφής και της ψυχολογίας παρουσίασαν τις τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις και πρακτικές τεχνικές που ενισχύουν την ασφάλεια και την απόδοση στο ορεινό τρέξιμο.
Οι βασικές θεματικές ενότητες περιλάμβαναν:
- Προπονητική προετοιμασία
- Ψυχολογικές προσεγγίσεις
- Διατροφικές απαιτήσεις και ενεργειακή διαχείριση
- Μηχανισμοί τραυματισμών & στρατηγικές πρόληψης
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον συγκέντρωσαν οι δύο διαδραστικές συνεδρίες:
- Συζήτηση με έμπειρους αθλητές βουνού που μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους.
- Παρουσίαση του ερευνητικού προγράμματος SmartTourist, σε συνδυασμό με συζήτηση για τις προοπτικές ανάπτυξης και χρηματοδότησης του αθλητικού τουρισμού στην περιοχή, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, τον Δήμο Λαμιέων, το Επιμελητήριο Φθιώτιδας και την ΕΥΔΕΠ Στερεάς Ελλάδας. Οι συνεδρίες συντονίστηκαν από έγκριτους δημοσιογράφους.
Η ημερίδα περιλάμβανε επίσης δύο πρακτικά εργαστήρια:
- Αξιολόγηση αθλητών για την πρόληψη τραυματισμών με σύγχρονες μεθόδους
- Βασικός εξοπλισμός ασφαλείας και διαχείριση τραυματισμών ή ακραίων καιρικών συνθηκών στο βουνό
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την προβολή του ντοκιμαντέρ «Karibu: Γιώργος Σταμούλης», αφιερωμένο στον απόφοιτο του Τμήματος και διακεκριμένο αθλητή υπεραποστάσεων, το οποίο τελούσε υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και έχει ήδη παρουσιαστεί στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.
Η συμμετοχή στην ημερίδα ήταν δωρεάν και όλοι οι συμμετέχοντες έλαβαν ψηφιακή βεβαίωση παρακολούθησης μέσω email.
Συνδέσου με την ομάδα του lamiareport.gr στο Viber για άμεση ενημέρωση
Ακολούθησε το LamiaReport.gr στο Google News για όλες τς τελευταίες χρηστικές ειδήσεις
Ακολούθησε το LamiaReport στο Facebook ...για να μη χάνεις είδηση!