Στάση εργασίας και απεργία για τους εργαζόμενους στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας
Η ανακοίνωση…
Στην απεργιακή κινητοποίηση που έχει προκηρύξει η Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν για την Πέμπτη 19 Μαρτίου συμμετέχει και το Σωματείο Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας, προετοιμάζοντας για την Τρίτη 17 Μαρτίου 2ωρη στάση εργασίας με συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Κεντρική πύλη του ΓΝΛ στις 11 το πρωί.
Η ανακοίνωση - κάλεσμα στην απεργία:
«Ώρα μηδέν για την Υγεία…Ε.Σ.Υ…ο μεγάλος ασθενής.
Για μια ακόμη φορά, παρουσιάζουμε τα προβλήματα και διαμαρτυρόμαστε για την κατάσταση που επικρατεί στις υγειονομικές δομές του Ν. Φθιώτιδας.
Στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας, η στελέχωση των οργανικών θέσεων με μόνιμο προσωπικό ανέρχεται περίπου στο 60-65%, με ιδιαίτερα χαμηλά ποσοστά καταγραφόμενα στο μόνιμο ιατρικό προσωπικό, όπου η κάλυψη κυμαίνεται γύρω στο 50%.
Η έλλειψη μόνιμου νοσηλευτικού, διοικητικού, παραϊατρικού, τεχνικού προσωπικού αντιμετωπίζεται κυρίως με προσλήψεις συμβασιούχων συναδέλφων, οι οποίοι καλύπτουν, επί της ουσίας, πάγιες και διαρκείς ανάγκες και με μετακινήσεις και «εντέλλεσθε» προσωπικού για να καλυφθούν τα κενά.
Μεγάλες ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό υφίστανται και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, ενώ, γενικότερα, οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού γίνονται με το «σταγονόμετρο».
Το υπάρχον κουρασμένο και χαμηλά αμειβόμενο προσωπικό ασκεί αλλότρια και πολλαπλά καθήκοντα και του “οφείλονται” χιλιάδες ρεπό και άδειες προηγουμένων ετών.
Λόγω των χαμηλών οικονομικών απολαβών (πχ μισθός νεοδιόριστου Τραυματιοφορέα: 684 ευρώ) και των δύσκολων συνθηκών εργασίας, το υγειονομικό προσωπικό δεν επιθυμεί να ενταχθεί στο Ε.Σ.Υ. Οι «ήρωες» της πανδημίας κέρδισαν σε ανέξοδο «χειροκρότημα» αλλά έχασαν σε υλική επιβράβευση.
Ενώ συνεχίζεται η αναβάθμιση των υπαρχουσών κτηριακών υποδομών (χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και όχι από τον κρατικό προϋπολογισμό) δυστυχώς αυτή (η αναβάθμιση) δεν συνοδεύεται με την ΑΜΕΣΗ πρόσληψη του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού όλων των κλάδων.
Η επικείμενη κατάρτιση των νέων οργανισμών λειτουργίας των νοσηλευτικών ιδρυμάτων από το Υπουργείο Υγείας είναι απαραίτητο να καλύπτει τις σύγχρονες υγειονομικές ανάγκες των πολιτών και να συνοδεύεται από την παράλληλη πρόσληψη του αναγκαίου εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού. Διαφορετικά, θα συνεχίσουμε να “εγκαινιάζουμε” σύγχρονες κτηριακές υποδομές χωρίς το ανάλογο προσωπικό.
Επιπλέον, η δυνατότητα άσκησης ιδιωτικού έργου από τους ιατρούς του ΕΣΥ και η σύναψη συμβάσεων με ιδιώτες (πχ ιατροί με δελτίο παροχής υπηρεσιών-μπλοκάκι, υποστηρικτικές υπηρεσίες: καθαριότητα, σίτιση, τεχνική κάλυψη) είναι, εμμέσως πλην σαφώς, η “προσφορά” της δημόσιας υγείας στην ιδιωτική πρωτοβουλία.
Διεκδικούμε:
- Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση των συμβασιούχων-προκήρυξη ΤΩΡΑ όλων των οργανικών θέσεων-επαναπροκήρυξη όλων των θέσεων που κρίθηκαν άγονες.
- Αύξηση της χρηματοδότησης-μισθολογικές αυξήσεις.
- Ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.
-
- Λήψη ουσιαστικών μέτρων για την προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων.
- Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλους, με υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.
- Έξω οι εργολάβοι απ’ τα Νοσοκομεία.
- Νέοι οργανισμοί λειτουργίας των νοσηλευτικών ιδρυμάτων που θα καλύπτουν τις σύγχρονες υγειονομικές ανάγκες των πολιτών.
- Eνίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
- Αποσύνδεση διασυνδεόμενων Νοσοκομείων σε ξεχωριστά ΝΠΔΔ.
Συμμετέχουμε στην απεργιακή κινητοποίηση που έχει προκηρύξει η Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν για την Πέμπτη 19 Μαρτίου (24ωρη Απεργία).
Την Τρίτη 17 Μαρτίου προκηρύσσουμε 2ωρη στάση εργασίας (10:00-12:00) και καλούμε όλους τους συναδέλφους να συμμετάσχουν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Κεντρική πύλη του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας (Τρίτη 17 Μαρτίου ώρα:11:00).»
Συνδέσου με την ομάδα του lamiareport.gr στο Viber για άμεση ενημέρωση
Ακολούθησε το LamiaReport.gr στο Google News για όλες τς τελευταίες χρηστικές ειδήσεις
Ακολούθησε το LamiaReport στο Facebook ...για να μη χάνεις είδηση!