Στερεά Ελλάδα: Ευτυχισμένα δηλώνουν 3 στα 4 παιδιά - Στην 8η θέση πανελλαδικά
Έρευνα του ΚΕΠΕ σε 3.046 μαθητές – Πώς επηρεάζουν την παιδική ευτυχία η ηλικία, οι φίλοι, η οικογένεια και η καθημερινότητα.
Πόσο ευτυχισμένα είναι τα παιδιά που μεγαλώνουν στη Στερεά Ελλάδα; Τα στοιχεία δίνουν μια αισιόδοξη εικόνα, αλλά και τροφή για προβληματισμό.
Περισσότερα από τρία στα τέσσερα παιδιά δηλώνουν ευτυχισμένα, με την περιοχή μας να καταλαμβάνει την 8η θέση μεταξύ των 13 περιφερειών της χώρας.
Σύμφωνα με πανελλαδική έρευνα του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), το ποσοστό παιδικής ευτυχίας στη Στερεά Ελλάδα φτάνει το 77,37%, ελαφρώς χαμηλότερα από τον πανελλαδικό μέσο όρο (77,94%).
Η έρευνα, με τίτλο «Η χαρτογράφηση της ευτυχίας των παιδιών στην Ελλάδα», υπογράφεται από την ερευνήτρια Ειρήνη Λεριού και βασίζεται στις απαντήσεις 3.046 μαθητών κατά τη σχολική χρονιά 2024-2025. Από τη Στερεά Ελλάδα συμμετείχαν 257 μαθητές από 14 δημόσια σχολεία.
Πού βρίσκονται τα πιο ευτυχισμένα παιδιά;
Στην κορυφή της πανελλαδικής κατάταξης βρίσκεται το Βόρειο Αιγαίο (84,13%), ακολουθούν η Κρήτη (84,03%) και η Θεσσαλία (82,80%), ενώ υψηλότερα από τη Στερεά Ελλάδα βρίσκονται επίσης η Δυτική Μακεδονία, η Πελοπόννησος, η Κεντρική Μακεδονία και η Αττική.
Το χαμηλότερο ποσοστό καταγράφεται στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, με 68,97%.
Όσο μεγαλώνουν τα παιδιά, τόσο μειώνεται η ευτυχία
Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα ευρήματα της έρευνας αφορά τη σχολική ηλικία. Στο Δημοτικό, το 91% των παιδιών δηλώνει ευτυχισμένο. Το ποσοστό μειώνεται στο 81,65% στο Γυμνάσιο και υποχωρεί στο 67,26% στο Λύκειο.
Αξιοσημείωτη είναι και η διαφορά μεταξύ αγοριών και κοριτσιών: το 82,99% των αγοριών δηλώνει ευτυχισμένο, έναντι 74,01% των κοριτσιών.
Η οικογενειακή κατάσταση, ο αριθμός των αδελφών και η σχολική επίδοση συνδέονται επίσης με διαφοροποιήσεις στα ποσοστά, δείχνοντας πόσο σύνθετη είναι η έννοια της παιδικής ευτυχίας.
Τελικά, τι κάνει τα παιδιά ευτυχισμένα;
Τα ευρήματα δείχνουν ότι η ευτυχία των παιδιών δεν εξαρτάται μόνο από τις οικονομικές συνθήκες, αλλά συνδέεται στενά με τις ανθρώπινες σχέσεις και την ποιότητα της καθημερινότητάς τους.
Σε πανελλαδικό επίπεδο, το 84,91% των παιδιών που απολαμβάνουν υψηλή υποστήριξη από τους συνομηλίκους τους δηλώνει ευτυχισμένο, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό φτάνει το 82,04% μεταξύ όσων είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένα από τη γειτονιά τους.
Ακόμη πιο χαρακτηριστική είναι η επίδραση της καθημερινότητας: το 84,79% των παιδιών που δηλώνουν υψηλή ικανοποίηση από τη ζωή τους αισθάνεται ευτυχισμένο, έναντι μόλις 37,68% όσων δηλώνουν χαμηλή ικανοποίηση.
Ειδικά για τη Στερεά Ελλάδα, ξεχωριστή ανάλυση του ΚΕΠΕ αναδεικνύει τη σημασία του δημιουργικού ελεύθερου χρόνου, της ενσυναίσθησης και του σεβασμού προς τους άλλους. Παράλληλα, οι συνθήκες διαβίωσης, η διατροφή και η οικονομική ασφάλεια εξακολουθούν να αποτελούν σημαντικούς παράγοντες.
Το συμπέρασμα είναι σαφές: η παιδική ευτυχία δεν εξασφαλίζεται μόνο με υλικά αγαθά. Χρειάζεται χρόνο, αποδοχή, ουσιαστικές σχέσεις και ένα περιβάλλον στο οποίο τα παιδιά αισθάνονται ασφαλή.
Για τη Στερεά Ελλάδα, το 77,37% αποτυπώνει μια θετική εικόνα. Υπάρχει όμως και η άλλη πλευρά των αριθμών: σχεδόν ένα στα τέσσερα παιδιά δεν δηλώνει ευτυχισμένο.
Και αυτό είναι ένα εύρημα που αξίζει την ίδια προσοχή.
πηγή στην Google
Συνδέσου με την ομάδα του lamiareport.gr στο Viber για άμεση ενημέρωση
Ακολούθησε το LamiaReport.gr στο Google News για όλες τς τελευταίες χρηστικές ειδήσεις
Ακολούθησε το LamiaReport στο Facebook ...για να μη χάνεις είδηση!
Καρπενήσι: Εξιχνιάστηκε μεγάλη διάρρηξη σε μίνι μάρκετ με λεία 26.250€ (ΦΩΤΟ)
Οι δράστες έκοψαν το ρεύμα, ξήλωσαν το καταγραφικό και άρπαξαν από τσιγάρα και μετρητά μέχρι… λουκάνικα και τυριά!
Συμμετέχει το Διοικητικό Προσωπικό του ΠΘ στο συλλαλητήριο των εκπαιδευτικών
«Στις 21 Οκτωβρίου βγαίνουμε στον δρόμο μαζί με εκπαιδευτικούς, φοιτητές και μαθητές. Διεκδικούμε μαζικές προσλήψεις - Μονιμοποίηση των συμβασιούχων»
Προκηρύχθηκε η θέση του Συντονιστή Διευθυντή για τα Επείγοντα του Νοσοκομείου Λαμίας
Μέχρι 9 Νοεμβρίου η υποβολή των αιτήσεων…
Στερεά: «Καμπάνα» άνω των 10.000 ευρώ σε πρατήριο υγρών καυσίμων για αποκλίσεις στην αντλία
Διοικητικό πρόστιμο από τη Διεύθυνση Ανάπτυξης ΠΕ Εύβοιας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας…
Γκρέμισαν με Jcb βιτρίνα κοσμηματοπωλείου για να το διαρρήξουν!
Τουλάχιστον 6 οι δράστες διέφυγαν με ΙΧ…