Μπάμπης Λιόλιος: «Αποδείξαμε ότι μπορούμε να πετύχουμε και στα δύσκολα»

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 05 Οκτωβρίου 2023 22:38 Μπάμπης Λιόλιος: «Αποδείξαμε ότι μπορούμε να πετύχουμε και στα δύσκολα»

«Βάλαμε τις βάσεις με σημαντικά έργα υποδομής που μειώνουν το ενεργειακό αποτύπωμα με στόχο τη βελτίωση της ζωής των συνδημοτών μας. Ζητάμε και πάλι την εμπιστοσύνη τους για να ενδυναμώσουμε την εξωστρέφεια του Δήμου και να τον κάνουμε προορισμό για όλους…»

Ο Χαράλαμπος (Μπάμπης) Λιόλιος Είναι γέννημα θρέμμα του δήμου Δομοκού, μεγαλωμένος στον ιστορικό Θαυμακό.. Είναι Ηλεκτρολόγος Μηχανικός με μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Bradford (Ηνωμένο Βασίλειο), με πλήθος ευρωπαϊκών ερευνητικών προγραμμάτων και εργασίες που έχουν δημοσιευθεί σε επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια.

Είναι παντρεμένος με την Παρασκευή Πουρνάρα και έχουν αποκτήσει τρία παιδιά.

Πριν από τέσσερα χρόνια ζήτησε την ψήφο των πολιτών του Δήμου Δομοκού, ως επικεφαλής του συνδυασμού «συνδημότες» και τον ανέδειξαν Δήμαρχο Δομοκού.

Μέσα σε ένα πολύ δύσκολο περιβάλλον λόγω των παγκόσμιων κρίσεων με τον κορωνοϊό και τον πόλεμο στην Ουκρανία, που εκτόξευσαν τις τιμές της ενέργειας και επιπλέον με τρεις πρωτοφανείς κακοκαιρίες να χτυπούν την περιοχή του (Ιανός, Ντάνιελ, Ηλίας), κατάφερε όχι μόνο να ανατρέψει το αρνητικό ισοζύγιο και να παρουσιάζει θετικό πρόσημο στο ταμείο του, χωρίς μάλιστα να επιβαρύνει με επιπλέον τέλη τους δημότες, αλλά και να έχει δρομολογήσει έργα υποδομών με σημαντικό ενεργειακό αποτύπωμα,  πολλών εκατομμυρίων.

Ζητώντας και πάλι την εμπιστοσύνη των συμπατριωτών του, στοχεύει σε έναν «πράσινο» ενεργειακά Δήμο, με σύγχρονες υποδομές, αποκαθιστώντας και τις ζημιές των τελευταίων θεομηνιών, παράλληλα με την καλλιέργεια της εξωστρέφειας και του τουριστικού προϊόντος, αναδεικνύοντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής του.

Ο Μπάμπης Λιόλιος μίλησε με τον Κυριάκο Καραγιάννη στο studio του LamiaReport.

Συνέντευξη:

LR: Κε Λιόλιο, νομίζω ότι πρέπει να ξεκινήσουμε από τις ενέργειες που έχετε κάνει αλλά και όσες προτίθεστε να κάνετε στο άμεσο μέλλον για την ανακούφιση των συνδημοτών σας από τις πρωτοφανείς κακοκαιρίες που χτύπησαν με σφοδρότητα πρόσφατα την περιοχή σας.

ΑΠ: Ήταν μια άσχημη χρονική συγκυρία για το Δήμο μας που συνέβη αυτή η θεομηνία που έπληξε περιουσίες οικίες, κτήματα και χωράφια, συγχρόνως με σημαντικές υποδομές. Ήδη έχουμε επέμβει με δικά μας μηχανήματα έργου αλλά και χρησιμοποιώντας τις πιστώσεις από το Υπουργείο Εσωτερικών, αναθέτοντας σε αναδόχους συγκεκριμένες εργασίες, προκειμένου να επανέλθουν οι άνθρωποι στις οικίες τους, αλλά και όσα κτήματα δεν έχουν καταστραφεί εντελώς, γιατί μια έκταση γύρω στα 3.000 στρέμματα έχει καταστραφεί παντελώς, να μπορέσουν οι άνθρωποι την όποια παραγωγή έχει μείνει να τη συλλέξουν.

Αξιοποιώντας λοιπόν κάθε βοήθεια, όπως και από τις Ένοπλες Δυνάμεις, με δύο οχήματα της Αεροπορίας από την Ανδραβίδα, ένα μηχάνημα έργου από το Ναυτικό, προσπαθούμε αφενός να οχυρωθούμε σε  περίπτωση νέων θεομηνιών, αλλά και να αποκαταστήσουμε βασικές υποδομές, ώστε να μπορούν οι άνθρωποι να μεταβαίνουν στις περιουσίες τους είτε αυτά είναι τα σπίτια τους ή τα χωράφια και τα ποιμνιοστάσιά τους.

LR: Έχετε αναφερθεί παλαιότερα σε δηλώσεις σας, ότι παραλάβατε μια πολύ κακή οικονομική κατάσταση από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή. Με λίγα λόγια τι παραλάβατε και αντίστοιχα εσείς τι παραδίδετε ως ταμείο για την επόμενη πλέον 5ετία;

ΑΠ: Όπως θα θυμάστε ήμουν Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου στην προηγούμενη Δημοτική Αρχή και γνωρίζω πολύ καλά τι είχε παραδώσει στον προκάτοχό μου την 1η Σεπτεμβρίου του 2014. Παραδώσαμε λοιπόν καθαρό ταμείο περίπου 1,5 εκατ. ευρώ.

Αντίστοιχα 1/9/2019 παραλάβαμε εμείς ταμείο 450.000, αλλά το ύψος των βεβαιωμένων οφειλών έφτανε τα 2,5 εκατομμύρια και ακόμη 500.000 ευρώ οφειλές που για να αποπληρωθούν απαιτούνταν δικαστικές αποφάσεις από την πλευρά των προμηθευτών ή των αναδόχων.

Με λίγα λόγια από το +1,5 πήγαμε στο -2,5 και η «τρύπα» θα ήταν πολύ μεγαλύτερη αν η τότε δημοτική αρχή δεν χρηματοδοτούνταν από το Υπουργείο Εσωτερικών για ληξιπρόθεσμες οφειλές, με το ποσό του 1,3 εκατ. ευρώ περίπου. Φτάσαμε λοιπόν να χρωστάμε και τελικά να πληρώσουμε 5,3 εκατομμύρια ευρώ από το ταμείο του Δήμου χωρίς να έχει μετακινηθεί μια πέτρα από την προηγούμενη δημοτική αρχή.

Αντίθετα εμείς με το που αναλάβαμε προσπαθήσαμε να βάλουμε σε μια τάξη το Δήμο.  Με τη βοήθεια των Προέδρων δεν καταρτίσαμε τεχνικό πρόγραμμα για το 2020 και ζητήσαμε να μην κάνουμε κάποιο έργο, ώστε στην πορεία με τη βοήθεια και του Υπουργείου Εσωτερικών να υπάρξει σταδιακά η δυνατότητα αποπληρωμής όλων των συνεργατών - προμηθευτών του Δήμου. Πετύχαμε το Νοέμβριο του 2020, έχοντας πάρει 930.000 ευρώ ως ληξιπρόθεσμα από το Υπουργείο, δαπανώντας 870.000 ευρώ από το ταμείο του Δήμου κι άλλες 250.000 ευρώ περίπου πάλι από το ΥΠΕΣ για τη ΔΕΗ, να αποπληρώσουμε οφειλές 2.050.000 ευρώ για να φτάσουμε τότε στο «μηδέν». Επίσης άλλα 480.000 ευρώ οφειλές αποπληρώθηκαν τον Νοέμβριο του 2022, μέσω δικαστικών αποφάσεων.

Σήμερα έχουμε ένα ταμείο στο Δήμο 1.350.000 ευρώ περίπου, με παλιές οφειλές από το 2022 που δεν έχουν τακτοποιηθεί ακόμη εξαιτίας λογιστικών διαδικασιών , που ανέρχονται περίπου στα 500.000 ευρώ και ακόμη 150.000 ευρώ τρέχουσες οφειλές Αύγουστο και Σεπτέμβριο του 2023. Το καθαρό σύνολο είναι λοιπόν πάνω από 600.000 ευρώ, στοιχεία που είναι στη διάθεση οποιουδήποτε πολίτη για να συγκρίνει μόνος του το πριν και το μετά.

Και μάλιστα σε μια 4ετία που αντιμετωπίσαμε την παγκόσμια υγειονομική κρίση του κορωνοϊού, την ενεργειακή κρίση και βεβαίως τις θεομηνίες «Ιανός» το 2020 «Daniel» και «Elias» μόλις τον προηγούμενο μήνα, που χτύπησαν με σφοδρότητα το Δήμο μας.

LR: Αυτό το θετικό ισοζύγιο το πετύχατε με κάποια αύξηση των ανταποδοτικών τελών;

ΑΠ: Όχι, δεν κάναμε καμιά μεταβολή στα δημοτικά τέλη και στα τέλη άρδευσης με απόφαση του ΔΣ το 2022 και ύδρευσης με απόφαση ΔΣ το 2023, ο Δήμος σήκωσε και αυτό φορτίο της ενεργειακής κρίσης με 5πλάσιο κόστος του ρεύματος, χωρίς έκπτωση για τους Δήμους (όπως υπήρχε στα οικιακά τιμολόγια). Παρόλα αυτά καταφέραμε να έχουμε αυτό το απόθεμα στο ταμείο μας για να διαχειριζόμαστε οτιδήποτε έχει να κάνει με την καθημερινότητα και τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των δημοτών μας.

LR: Δεν πήρατε κάποια ενίσχυση για την κάλυψη του ενεργειακού κόστους;

ΑΠ: Σκεφτείτε ότι ο Δήμος Δομοκού διαθέτει 82 αντλιοστάσια, 42 για την ύδρευση και 40 για την άρδευση με το ενεργειακό κόστος να έχει 5πλασιαστεί. Τα χρήματα που πήρε ο δήμος για να καλύψει αυτό το αυξημένο κόστος, ήταν περίπου στο 1/10 των πραγματικών του αναγκών. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης το σήκωσε ο Δήμος, με την οικονομία και τη χρηστή διαχείριση των χρημάτων που εισέπραττε και εισπράττει από τους δημότες.

LR: Στο κομμάτι της ενέργειας έχουμε δει έργα που έχουν δημοπρατηθεί και υλοποιούνται στο Δήμο σας για τη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος και κατ’ επέκταση την οικονομία πόρων και χρημάτων, έτσι δεν είναι;

ΑΠ: Αντιληφθήκαμε από νωρίς ότι έπρεπε να εστιάσουμε σε έργα υποδομών στα δύο βασικά αγαθά, νερό και ενέργεια, και ξεκινήσαμε και προτείναμε σε όποια πρόσκληση υπήρχε για οποιοδήποτε πρόγραμμα, μελέτες που είχαν να κάνουν με την εξοικονόμηση αυτών των δύο βασικών αγαθών.

Καταφέραμε να εντάξουμε το έργο του υδρευτικού ταμιευτήρα στο Νεοχώρι Δομοκού σε συνεργασία με την Περιφέρεια και το Υπουργείο Εσωτερικών, έργο ύψους 17 εκατ. ευρώ, το οποίο πρόκειται να αποφορτίσει το Δήμο από τη λειτουργία περίπου 20 υδρευτικών γεωτρήσεων.

Επίσης έχουμε εντάξει ακόμη τέσσερα έργα, εκ των οποίων τα δύο υλοποιήθηκαν και είναι στο τελείωμά τους και τα δύο είναι στην υπογραφή σύμβασης. Αφορούν ευφυή συστήματα αντικατάστασης αντλιοστασίων, πινάκων, inverters και τηλεμετρίας για τα αντλιοστάσια ύδρευσης από το ΥΠΕΣ και τα άλλα δύο αφορούν αντίστοιχα έργα για τα αντλιοστάσια άρδευσης από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, συνολικού ύψους περίπου 9,5 εκατ. ευρώ.

Πέρα από αυτά έχουμε εστιάσει, σε συνεργασία με το ΤΟΕΒ Ξυνιάδας, με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, μέσω ΣΔΙΤ, κάτι που ανακοίνωσε και ο Πρωθυπουργός σαν οκτώ έργα ΣΔΙΤ χρηματοδοτούμενα, έργο 26 εκατ. ευρώ για το Φράγμα στο Μπουγάζι στο Περιβόλι Δομοκού το οποίο λειτουργεί και σαν αντιπλημμυρικό και σαν αρδευτικό για μία έκταση περίπου 10.000 καλλιεργήσιμων στρεμμάτων.

Σε εξέλιξη είναι επίσης το έργο του Υπουργείου Υποδομών για τα κλειστά δίκτυα του Σμοκόβου, το οποίο πρόκειται να αρδεύει 78.500 στρέμματα μετά από παρέμβαση μας αυξήθηκαν κατά 6.000 στρέμματα από την προηγούμενη πρόταση και αφορούν το σύνολο της ΔΕ Θεσσαλιώτιδας και την κτηματική περιφέρεια Πουρναρίου από τη ΔΕ Δομοκού.

Βλέπετε ότι τα σημαντικότερα έργα που υλοποιούνται ή έχουν δημοπρατηθεί, αφορούν ύδρευση, άρδευση, ενέργεια. Μένει σε εκκρεμότητα ένα έργο ύψους περίπου 8 εκατ. ευρώ που αφορά αποχετεύσεις σε οικισμούς κάτω από 2.000 κατοίκους και συγκεκριμένα τρεις νέους βιολογικούς καθαρισμούς, στην Ομβριακή, το Νέο Μοναστήρι και στους οικισμούς Εκκάρας και Γαβρακίων, ώριμο έργο το οποίο έχει υποβληθεί στο Υπουργείο Εσωτερικών στο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης. Αναμένουμε την έγκριση, αλλά και αν δεν εγκριθεί θα υποβληθεί στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, ή όπου αλλού υπάρχει πρόσκληση έτσι ώστε να χρηματοδοτηθεί και να υλοποιηθεί κι αυτό.

Στα παραπάνω έργα υποδομής και εκσυγχρονισμού να μην παραλείψω το βασικό έργο στην Κοινότητα Δομοκού πέρα από την ανάπλαση της πλατείας, την αξιοποίηση κτιρίου ως ενιαίο Δημαρχείο το πρώην κτίριο Χρονίων Παθήσεων.

LR: Την 4ετία που είστε δημοτική αρχή, είδαμε να βραβεύεστε και να διακρίνεστε σε Πανελλήνιους διαγωνισμούς μεταξύ άλλων Δήμων.

ΑΠ: Στις τελευταίες τρεις βραβεύσεις μάλιστα ήμασταν ο μοναδικός δήμος από τη Στερεά Ελλάδα μαζί με το Δήμο Λεβαδαίων. Βραβευτήκαμε για την αξιοποίηση του προγράμματος ΟΑΕΔ 55-67 ετών, τα ευφυή συστήματα για την ύδρευση και την ηλεκτροκίνηση που χρησιμοποιήσαμε για το περιβάλλον.

Στο παρελθόν είχαμε βραβευτεί επίσης για τη χρηστή διακυβέρνηση σε σύνολο 85 δήμων πανελλαδικά, αλλά και σε άλλες δύο βραβεύσεις τόσο στην Άρτα όσο και στην παλαιά Βουλή, κυρίως για τα ευφυή συστήματα και την εξοικονόμηση στον τρόπο διαχείρισης της ενέργειας και των υδάτινων πόρων στο Δήμο Δομοκού. Μία από τις βραβεύσεις που δεν πραγματοποιήθηκε διά ζώσης εξαιτίας των καιρικών φαινομένων ήταν από το ΥΠΕΝ όπου ο Δήμος Δομοκού, βραβεύτηκε ως 6ος για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας και για να καταλάβει κανείς την αξία του βραβείου θα αναφέρω ότι ήταν επίσης ο Δήμος Αθηναίων, Θεσσαλονίκης, Τρικκαίων, Ιωαννιτών, Κοζάνης. Επίσης για τη χρηστή διακυβέρνηση στους 85 δήμους ο δήμος μας ήταν 11ος και μοναδικός δήμος από τη Στερεά Ελλάδα.  

Επιπλέον ψηφιοποιήσαμε τις υπηρεσίες πρωτοκόλλου, τη δυνατότητα να έχουν ηλεκτρονικό ραντεβού οι δημότες, το myΔημοςLive, ένας από τους λίγους δήμους πανελλαδικά που το υλοποιήσαμε έτσι ώστε οι δημότες να εξυπηρετούνται απομακρυσμένα. Προσπαθήσαμε να κάνουμε οτιδήποτε ήταν για τη βελτίωση της καθημερινότητας των δημοτών μας.

Οφείλω να πω ότι όλα τα παραπάνω ήταν αποτέλεσμα συνεργασίας αιρετών και υπαλλήλων και μάλιστα λίγων υπαλλήλων οι οποίοι είναι ικανότατοι και πετύχαμε τα επιθυμητά αποτελέσματα προς όφελος των δημοτών μας.

LR: Για την επόμενη 5ετία ποιο είναι το πρόγραμμα που παρουσιάζεται στους συνδημότες σας;

ΑΠ: Πατώντας πάνω στα πολύ σημαντικά έργα υποδομής που σας ανέφερα, συνεχίζουμε και με άλλα έργα υποδομής που αφορούν εσωτερική οδοποιία και τη βελτίωση της αγροτικής οδοποιίας, έχουμε στοχεύσει με βάση τις προτάσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος, του Πράσινου Ταμείου και όποια άλλη πρόσκληση πρόκειται να βγει σε αναπλάσεις, που θα προστεθούν στις 15 παιδικές χαρές που κατασκευάσαμε σε ισάριθμους οικισμούς του Δήμου για την ασφαλή ψυχαγωγία των παιδιών μας.

Να μην ξεχάσω τις κινήσεις μας στο χώρο της παιδείας με τη λειτουργία τριών ΚΔΑΠ έτσι ώστε να απασχολούνται πράγματι δημιουργικά οι μικροί μαθητές, πρωτοβουλία που αγκαλιάστηκε και πρέπει να συνεχιστεί.

Συνεχίζουμε στο ίδιο μοτίβο, έχοντας αντιμετωπίσει και αποδείξει ότι μπορούμε να επιτύχουμε και στα δύσκολα, να υλοποιήσουμε το όραμά μας για το Δήμο Δομοκού.

Να ενδυναμώσουμε την εξωστρέφειά του, με την ανάδειξη πρωτίστως των αρχαιολογικών χώρων, όπως ήδη κάνουμε με την Αρχαία Μελιταία και εν γένει του ιστορικού πλούτου της περιοχής, την ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού, και της γαστρονομίας με την αξιοποίηση των τοπικών προϊόντων, ώστε να κάνουμε το δήμο μας προορισμό για όλους.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση